Σε δημοπρασία $ 2 εκατ. η χρυσή τρέλα του Βρούτου: Το νόμισμα που κόπηκε για τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα.Ένα αξιοσημείωτο τεχνούργημα από τις τελευταίες ημέρες της παρηκμασμένης Ρωμαϊκής Δημοκρατίας βγαίνει σε δημοπρασία στη Ζυρίχη της Ελβετίας στις 30 Μαΐου 2022.
Το επίμαχο νόμισμα: Η μία πλευρά έχει ένα πορτρέτο του Βρούτου και η άλλη δύο στιλέτα, στο περίφημο χρυσό νόμισμα
Αναμένεται να πουληθεί για ένα εντυπωσιακό χρηματικό ποσό, πιθανώς έως και 2 εκατομμύρια δολάρια (1,5 εκατομμύριο £) εάν οι τρέχουσες εκτιμήσεις είναι σωστές.
Το εν λόγω αντικείμενο είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο χρυσό νόμισμα που κόπηκε το 42 π.Χ., μόλις δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του θρυλικού Ρωμαίου ηγέτη Ιουλίου Καίσαρα. Στην πραγματικότητα, αυτό το νόμισμα κόπηκε ειδικά για τον εορτασμό αυτής της διαβόητης πράξης, κατόπιν εντολής των ατόμων που ήταν υπεύθυνα για την εκκόλαψη της συνωμοσίας που οδήγησε στον θάνατο του Καίσαρα.
«Είναι ανεκτίμητο, αλλά εξακολουθεί να έχει μια τιμή», είπε στο Bloomberg τον Μάρτιο ο Arturo Russo, διευθύνοντα σύμβουλο του οίκου δημοπρασιών Numismatica Ars Classica, αφού ο εργοδότης του συμφώνησε για πρώτη φορά να καταχωρίσει το νόμισμα. «Το να έχεις ένα νόμισμα που μνημονεύει ένα τόσο γνωστό γεγονός, ένα τόσο διάσημο γεγονός, ένα γεγονός που άλλαξε εντελώς την πορεία της ιστορίας είναι κάτι εξαιρετικό».
ΈΝΑ ΑΠΌ ΤΑ ΕΛΆΧΙΣΤΑ ΝΟΜΊΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΧΡΥΣΟ
Υπάρχουν μόνο τρία νομίσματα
Αυτό το πολυπόθητο χρυσό τεχνούργημα είναι γνωστό ως νόμισμα Eid Mar ή Ides of March και είναι ένα από τα τρία μόνο του τύπου του που είναι γνωστό ότι υπάρχουν οπουδήποτε στον κόσμο. Ένα από τα άλλα δύο χρυσά νομίσματα Eid Mar που πουλήθηκε πριν από δύο χρόνια στο Λονδίνο στην εκπληκτική τιμή των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων (2,78 εκατομμύρια £), κάτι που δείχνει πόσο πολύτιμα είναι αυτά τα αντικείμενα για τους συλλέκτες που γοητεύονται από τον πολιτισμό και την ιστορία της αρχαίας Ρώμης. Το ρωμαϊκό νόμισμα που πρόκειται να δημοπρατηθεί στην Ελβετία εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς το είχαν δανειστεί από ιδιώτη συλλέκτη. Αυτό το άτομο αποφάσισε τώρα να διαθέσει το νόμισμα προς πώληση στη διεθνή αγορά αρχαιοτήτων, κάτι που ίσως δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της εξαιρετικής τιμής που μπορεί να αποκτήσει επί του παρόντος ένα τέτοιο αντικείμενο.
Το νόμισμα είχε μια μικροσκοπική τρύπα στην κορυφή του, η οποία αποκάλυψε ότι ήταν ένα μενταγιόν που θα φορέθηκε γύρω από το λαιμό κάποιου.
Στην κεφαλή των νομισμάτων του Eid Mar υπάρχει ένα πορτρέτο του Βρούτου (Marcus Junius Brutus), του Ρωμαίου Γερουσιαστή που ήταν ένας από τους δύο κύριους οργανωτές της συνωμοσίας δολοφονίας που οδήγησε στη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα. Στην πίσω πλευρά ή στην ουρά, υπάρχουν γκραβούρες με δύο στιλέτα που αναπαριστούν τον Βρούτο και τον άλλο κύριο οργανωτή του σχεδίου δολοφονίας, τον Κάσιο (Gaius Cassius Longinus). Αυτή η πλευρά έχει επίσης την εικόνα ενός pileus , που είναι ένα πίλημα που φορούσαν οι απελευθερωμένοι σκλάβοι στη ρωμαϊκή εποχή. Αυτό υποτίθεται ότι αντιπροσώπευε την απελευθέρωση του ρωμαϊκού λαού από την αυταρχική κυριαρχία του επίδοξου αυτοκράτορα Καίσαρα , ο οποίος λίγο πριν σκοτωθεί είχε δηλώσει τον εαυτό του «Δικτάτορα για τη ζωή».
Τα νομίσματα κατασκευάστηκαν με έναν πιο ενδιαφέροντα τρόπο. Αντί να κοπούν από μια καθιερωμένη κυβερνητική μονάδα νομισματοκοπείων σε μια σταθερή τοποθεσία, κατασκευάστηκαν από μια περιοδεύουσα αρχή νομισματοκοπείων που συνόδευε τον Βρούτο και τον Κάσσιο καθώς οδηγούσαν τους στρατούς τους στη μάχη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα.
Το νόμισμα είχε μια μικροσκοπική τρύπα στην κορυφή του, η οποία αποκάλυψε ότι ήταν ένα μενταγιόν που θα φορέθηκε γύρω από το λαιμό κάποιου. Οι ιστορικοί εικάζουν ότι θα μπορούσε ακόμη και να φορέθηκε από τον Βρούτο ή τον Κάσσιο, για να εκφράσουν την περηφάνια τους για αυτό που θεωρούσαν απαραίτητο για την προστασία της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας από τα παράνομα σχέδια ενός διψασμένου για εξουσία τυράννου.
Οι δολοφόνοι του Ιουλίου Καίσαρα και η αναπόφευκτη πτώση τους
Η δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα από μια ομάδα περισσότερων από 60 Ρωμαίων Γερουσιαστών θεωρείται ως η πιο διαβόητη πράξη πολιτικής προδοσίας στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού. Αλλά όσοι συμμετείχαν στη δολοφονία του Καίσαρα ήταν προφανώς πεπεισμένοι ότι έκαναν το σωστό και ότι ενεργούσαν σύμφωνα με τις επιθυμίες του ρωμαϊκού λαού.
Γάιος Ιούλιος Καίσαρ
Όμως ο λαός δεν καλωσόρισε την υποτιθέμενη απελευθέρωσή του από την τυραννία. Ως επί το πλείστον, το ρωμαϊκό κοινό περιφρονούσε τους Γερουσιαστές για αυτό που είχαν κάνει. Ιδιαίτερα οι κατώτερες τάξεις είχαν δείξει μεγάλη εμπιστοσύνη στον Καίσαρα, ο οποίος θεωρούνταν άνθρωπος του λαού, παρά το προφανές ενδιαφέρον του για την απόλυτη εξουσία. Ήταν σίγουρα πολύ πιο αξιόπιστος και σεβαστός από τις πλούσιες ελίτ που συνωμότησαν για να τον σκοτώσουν. Σημειωτέον ότι οι Ρωμαίοι γερουσιαστές δεν εκλέχτηκαν από το λαό, αλλά ανέλαβαν τις θέσεις τους με βάση την αριστοκρατική τους ιδιότητα.
Η Δημοκρατία κατέληξε γρήγορα στο χάος και την αναταραχή μετά τον θάνατο του ηγέτη της και ο ανταγωνισμός μεταξύ των προδοτών Γερουσιαστών και των κύριων πολιτικών συμμάχων του Καίσαρα ήταν τόσο έντονος που οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο.
Μεταξύ 44 και 42 π.Χ. ένας τεράστιος στρατός υπό τη διοίκηση του Βρούτου και του Κάσιου πολέμησε τις δυνάμεις της Δεύτερης Τριανδρίας, ενός συνασπισμού με επιρροή που αποτελούνταν από τρία σημαντικά άτομα που παρέμειναν πιστά στη μνήμη του αποθανόντος Ιουλίου Καίσαρα: τους Ρωμαίους στρατηγούς Μάρκο Αντώνιο και Μάρκο. Ο Αιμίλιος Λέπιδος και ο μεγάλος ανιψιός του Καίσαρα (και υιοθετημένος γιος μετά θάνατον) Γάιος Οκτάβιος ( Οκταβιανός ). Το τελευταίο ήταν η επιλογή του Καίσαρα για να γίνει διάδοχός του, όπως διευκρίνισε στη διαθήκη του.
Ο Βρούτος και ο Κάσσιος είχαν πρόσβαση σε τεράστια στρατιωτική δύναμη. Αλλά αυτοί και οι συνωμότες είχαν κακώς εκτιμήσει τη λαϊκή βούληση και ο στρατός τους τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ταιριάζει με τις δυνάμεις με υψηλά κίνητρα που πολέμησαν για να εκδικηθούν τη μνήμη του Καίσαρα και να επιστρέψουν την πολιτική εξουσία στο Καισαριανό Κόμμα.
Ο Οκταβιανός και ο Μάρκος Αντώνιος πολέμησαν αργότερα για τον έλεγχο της Ρώμης κατά τη διάρκεια ενός ακόμη εμφυλίου πολέμου, και μετά την αποφασιστική νίκη του σε αυτή τη σύγκρουση, ο Οκταβιανός έγινε ο πρώτος αληθινός αυτοκράτορας της Ρώμης (με το όνομα Αύγουστος Καίσαρας ) το 27 π.Χ.
ΈΝΑ ΑΠΌ ΤΑ ΕΛΆΧΙΣΤΑ ΝΟΜΊΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΑΣΗΜΙ
Η χρυσή τρέλα του Βρούτου και του Κάσιου
Η συνωμοσία δολοφονίας που σχεδίασαν ο Βρούτος και ο Κάσσιος, και η επακόλουθη στρατιωτική τους εκστρατεία για να πάρουν τον έλεγχο της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, αποδείχθηκαν μάταιες. Δεν πέτυχαν τους στόχους τους, οι οποίοι επινοήθηκαν με βάση την παρανόηση της ρωμαϊκής κοινής γνώμης και την υπερεκτίμηση της δικής τους ικανότητας να επηρεάσουν την πορεία των μελλοντικών γεγονότων. Ωστόσο, οι δύο άντρες και οι συν-συνωμότες τους πίστευαν ξεκάθαρα ότι είχαν ενεργήσει δίκαια και ότι η ιστορία θα τους έκρινε ως αληθινούς ελευθερωτές και ήρωες. Σε αυτό το πλαίσιο διέταξαν την κοπή των νομισμάτων που τιμούσαν τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα , αναμφίβολα πιστεύοντας ότι αυτά τα νομίσματα θα εκτιμούνταν πολύ για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες. Αυτή ήταν μια ψεύτικη και απατηλή ελπίδα, και αν τα νομίσματα είναι περιζήτητα τώρα, είναι μόνο λόγω της σύνδεσής τους με μια από τις πιο ανυπόληπτες πράξεις της ιστορίας.
Πηγή: ellinondiktyo, //hellasjournal.com/Με πληροφορίες από ancient-origins.net, Nathan Falde/φ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια: