Η σπάνια σφραγίδα με τον Πέρση Βασιλιά να σκοτώνει έναν Έλληνα οπλίτη

Η προπαγανδιστική έμφαση της παντοδυναμίας του Πέρση βασιλιά στην τέχνη


Η αρχιτεκτονική, οι επιγραφές και η τέχνη στην πολυεθνική αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών Περσών υπηρετούσαν τον κεντρικό ρόλο του βασιλιά ως ανώτατου ηγεμόνα και θεματοφύλακα. Νομίσματα, σφραγίδες και σκηνές αφιερώματος που κοσμούσαν τα περσικά παλάτια δόξαζαν ρητά τον βασιλιά.

Πολλά ανάγλυφα των Αχαιμενιδών παρουσίαζαν τον βασιλιά ενθρονισμένο, περικυκλωμένος από φρουρούς και αυλικούς και να δέχεται απεσταλμένους από τα όλα τα υποτελή σε αυτόν έθνη, τονίζοντας την εξουσία του στην τεράστια επικράτεια της αυτοκρατορίας του.

Όλες αυτές οι προπαγανδιστικές απεικονίσεις μετέφεραν ένα σημαντικό μήνυμα στους υπηκόους της αυτοκρατορίας. Περιέγραφαν τόσο τον θεόπεμπτο χαρακτήρα της εξουσίας του, όσο και την υπέρτατη βασιλική του δύναμη, ικανή να υποτάξει κάθε ξένη εξέγερση και να υπερνικήσει κάθε λαό πάνω στη γη.

Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και μια σπάνια σφραγίδα, περίπου του 450 π.Χ., που βρίσκεται στο Getty Museum, στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, και απεικονίζει ένα Πέρση βασιλιά να καρφώνει το δόρυ του σε έναν Έλληνα οπλίτη που πέφτει στο έδαφος.

Ο Έλληνας παρουσιάζεται γυμνός, φορώντας μόνο το χαρακτηριστικό κορινθιακό κράνος με το λοφίο, και φέρει ασπίδα και δόρυ. Το στέμμα και ο μακρύς χιτώνας του Πέρση βασιλιά είναι λεπτομερειακά και προσεκτικά χαραγμένα. Ένα τόξο και μια φαρέτρα είναι περασμένα στον ώμο του.

Η χαρακτική τεχνοτροπία υποδηλώνει προέλευση από τη δυτική Μικρά Ασία, ίσως τις Σάρδεις, και το στολίδι λέγεται ότι βρέθηκε συγκεκριμένα στην Καρία.

Πηγή: politismoitou

Η σπάνια σφραγίδα με τον Πέρση Βασιλιά να σκοτώνει έναν Έλληνα οπλίτη Η σπάνια σφραγίδα με τον Πέρση Βασιλιά να σκοτώνει έναν Έλληνα οπλίτη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Μαΐου 29, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.