Η Λίμνη Δόξα της Ελλάδας προσφέρει τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς

Λίμνη Δόξα στην Ελλάδα. Εικόνα: Meltdrainbow / CC BY-SA 4.0


Αν νιώθετε ότι θέλετε μια αλλαγή από τις καυτές παραλίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας, τι θα λέγατε να κάνετε μια επίσκεψη το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο στη λίμνη Δόξα στη Δυτική Κορινθία;

Η λίμνη Δόξα είναι μια τεχνητή λίμνη στο χωριό Φενεός στη Δυτική Κορινθία στην Πελοποννησιακή Χερσόνησο. Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο, η περιοχή θεωρούνταν μέρος της περιοχής της Αρκαδίας και το όνομά της προέρχεται από την αρχαία πόλη του Φενέα.

Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κυλλήνη, τη μυθική γενέτειρα του θεού Ερμή. Γι' αυτό χρησίμευε ως σημαντικό κέντρο λατρείας του θεού, ιδιαίτερα κατά την ετήσια εορτή της Ερμαίας στην αρχαιότητα.

Ο Κάτουλλος, ένας Λατίνος ποιητής της ύστερης Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, ανέφερε στο «Ποίημα 68» του ότι υπήρχε εποχιακή πλημμύρα της πεδιάδας και είπε ότι αποστραγγιζόταν από ένα υπόγειο κανάλι που έσκαψε ο Ηρακλής κατά τη διάρκεια των Δώδεκα άθλων του.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι τεχνητή, η λίμνη περιβάλλεται από απαράμιλλη φυσική ομορφιά με τα καταπράσινα έλατα και τα πεύκα να δημιουργούν ένα ειδυλλιακό, σχεδόν αλπικό τοπίο για τους επισκέπτες.

Λίμνη Δόξα. Εικόνα: Ava Babili / CC BY-NC-ND 2.0


Η δημιουργία της λίμνης κατά μήκος του μικρού ποταμού της Δόξας που εκβάλλει στον κάμπο του Φενεού ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ο ποταμός Δόξας είχε πλημμυρίσει αρκετές φορές στο παρελθόν, απλώνοντας τα νερά του σε ολόκληρη την πεδιάδα του Φενεού, με αποτέλεσμα να προκληθούν ακριβές ζημιές στις παρακείμενες αγροτικές καλλιέργειες.

Η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου στην καρδιά της λίμνης Δόξας

Η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο που προεξέχει στο κέντρο της λίμνης. Αυτό το μικρό εκκλησάκι έχει ξεχωριστές εκδηλώσεις μνήμης την ημέρα της εορτής του Αγίου Φανουρίου κάθε 27 Αυγούστου, όταν τα νερά της λίμνης ευλογούνται από τον κλήρο.

Άγιος Φανούριος στη λίμνη Δόξα. Εικόνα: Γεώργιος Πάζιος / CC BY-SA 3.0


Κόσμος σε όλη την Ελλάδα επισκέπτεται το γοητευτικό μικρό ξωκλήσι αυτή την ετήσια εορταστική μέρα.

Εκεί βρισκόταν κάποτε και η Μονή του Αγίου Γεωργίου, αλλά λόγω των επαναλαμβανόμενων πλημμυρών, μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση στη νέα της θέση στην κορυφή ενός κοντινού λόφου.

Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τον περίπλου της λίμνης τόσο με αυτοκίνητο όσο και με τα πόδια. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να φέρουν μαζί τα ποδήλατά τους για να απολαύσουν τις ομορφιές που προσφέρει το τοπίο που περιβάλλει τη λίμνη, ενώ περιπετειώδεις ψυχές βουτούν στα δροσερά νερά της.

Μπορείτε να απολαύσετε τη θεαματική, αιθέρια ομορφιά της λίμνης κάνοντας ένα δίωρο ταξίδι από την Αθήνα. Αυτό το καθιστά ιδανικό μέρος για μια γρήγορη απόδραση από την ταραχώδη καθημερινή ζωή της πόλης για οικογένειες ή οποιονδήποτε άλλον που χρειάζεται να ξεφύγει από όλα για λίγο.

Η Λίμνη Δόξα της Ελλάδας προσφέρει τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς Η Λίμνη Δόξα της Ελλάδας προσφέρει τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.