Ένας από καιρό χαμένος ναός αφιερωμένος στη Θεά Άρτεμη που τελικά ανακαλύφθηκε στην Εύβοια της Ελλάδας μετά από 100 χρόνια αρχαιολογικής έρευνας αποκαλύπτει περισσότερους από τους μυστικούς θησαυρούς του.
Ο ναός ανακαλύφθηκε από ομάδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής και της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφού διερεύνησαν ότι οι αρχαίες οδηγίες προς την τοποθεσία ήταν λανθασμένες.
Έτσι μετατόπισαν την ανασκαφή τους από την αρχαία πόλη της Ερέτριας σε μια τοποθεσία στους πρόποδες ενός λόφου κοντά στο μικρό ψαροχώρι της Αμάρυνθου.
Έψαχναν για έναν θρυλικό ναό της θεάς Άρτεμης, μιας από τις πιο ευρέως σεβαστές θεότητες της Αρχαίας Ελλάδας.
Εικόνα: Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή
Αρκετές αρχαίες πηγές αναφέρουν το ιερό της Αρτέμιδος Αμαρυσίας. Εκεί εκτέθηκαν τα κύρια δημόσια έγγραφα (διατάγματα, συνθήκες), χαραγμένα σε στήλες. Το πανηγύρι της Αρτεμισίας γιόρταζαν κάθε άνοιξη οι Ερετριείς για να τιμήσουν τη θεά.
Με την ευκαιρία αυτή, μια μεγαλειώδης πομπή από 3.000 ένοπλους πολεμιστές, 600 ιππείς και 60 άρματα έκανε το ταξίδι δώδεκα χιλιομέτρων προς το ιερό. Το φεστιβάλ προσέλκυσε πολίτες των πόλεων της Εύβοιας αλλά και εκπροσώπους άλλων Ελληνικών πόλεων.
Μετά από επίπονη εργασία, η ομάδα των αρχαιολόγων ανακάλυψε μια στοά, ή γκαλερί, που θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του ναού και άρχισε να ανασκάπτει το 2012.
Ο ναός της Αμαρυσίας Αρτέμιδος ανακαλύφθηκε τελικά στην Εύβοια
Η ανάλυση αποδείχθηκε σωστή όταν η ομάδα τελικά έκοψε τους τοίχους της γκαλερί το 2017 για να αποκαλύψει τον πυρήνα του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.
Έκτοτε, η ομάδα αποκάλυψε κτίρια που κυμαίνονται από τον 6ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ., συμπεριλαμβανομένης μιας υπόγειας βρύσης και, το σημαντικότερο, επιγραφών και νομισμάτων που φέρουν το όνομα Άρτεμις—η φύλακας θεά της Αμάρυνθου.
Εικόνα: Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή
Αυτά επιβεβαιώνουν ότι η τοποθεσία ήταν ο προορισμός για την ετήσια πομπή από την Ερέτρια από ντόπιους θαυμαστές της θεάς του κυνηγιού.
Περαιτέρω ανασκαφές από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα (ESAG) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας έφεραν στο φως την ύπαρξη δύο διαδοχικών ναών και μια πλούσια αποθήκη προσφορών.
Εικόνα: Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή
Ο πρώτος ναός, που χτίστηκε γύρω στο 650 π.Χ., καταστράφηκε στα τέλη του 6ου αιώνα. Ένας δεύτερος, πιο μνημειακός ναός ξαναχτίστηκε λίγο μετά περίπου το 500 π.Χ.
Με την ευκαιρία αυτή κατατέθηκαν πλούσιες προσφορές. οι ανασκαφές έφεραν στο φως περισσότερα από 600 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κεραμικά και χάλκινα αγγεία, ζωγραφισμένα ειδώλια από τερακότα, χρυσά κοσμήματα, ασήμι, φαγεντιανή, γυαλί και ημιπολύτιμους λίθους, ανατολίτικες σφραγίδες σε σχήμα σκαραβαίων, καθώς και όπλα (συμπεριλαμβανομένου κράνους και μια ασπίδα).
Εικόνα: Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή
Η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα λέει ότι τα κατάλοιπα στο ιερό μαρτυρούν τη βαθιά ιστορία του χώρου. Η παλαιότερη κατασκευή χρονολογείται από το 3000 π.Χ. Τα ιερά είναι ιεροί χώροι που συνήθως αποτελούνται από έναν βωμό, έναν ναό -το σπίτι της θεότητας- και τα παραρτήματα, που οριοθετούνται από έναν περίβολο. Το ιερό της Αρτέμιδος Αμαρυσίας δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.
Εκτός από τη μνημειακή στοά που ανασκάφηκε τα τελευταία χρόνια, έχουν αποκαλυφθεί δύο βωμοί που σχετίζονται με τους διαδοχικούς ναούς. Θυσίες ζώων γίνονταν στο βωμό, καθώς τέτοιες τελετουργίες που πραγματοποιούσαν στην Αμάρυνθο οι Ερετριείς είχαν σκοπό να προσελκύσουν την καλή θέληση της Άρτεμης.
Ο αρχαίος χώρος της Ερέτριας Ευβοίας
Οι ανασκαφές δείχνουν ότι η ίδρυση του ναού της θεάς Αρτέμιδος στην άκρη της εύφορης πεδιάδας ανατολικά της Ερέτριας συνδέεται με τις οχυρώσεις που βρέθηκαν στα όρια της αρχαίας πόλης.Οι ανασκαφές στην αρχαία Ερέτρια ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1890 και διεξάγονται από το 1964 από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Σήμερα είναι η έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και διαθέτει ένα αρχαιολογικό μουσείο -το πιο σημαντικό στην Εύβοια- και ένα αρχαίο θέατρο που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. που φιλοξενεί αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες και σύγχρονα έργα.
Η πιο σημαντική τοποθεσία που έχει ανακαλυφθεί εκεί είναι ο Ναός του Δαφνοφόρου Απόλλωνα. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε αυτόν τον αρχαίο χώρο εκτίθενται τόσο στο Λούβρο όσο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.
Ωστόσο, ορισμένα κομμάτια έχουν παραμείνει στη θέση τους στην Ερέτρια, κυρίως ο κένταυρος από τερακότα από το Λευκαντί, που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα π.Χ.
Πηγή: greekreporter
Δεν υπάρχουν σχόλια: