Οι Λειψοί, ήταν ένα μεγάλο νησί της Καλυψούς, πριν από τον Κατακλυσμό, ο οποίος το έσπασε σε 30 μικρότερα!

Οι Λειψοί σε καλούν να απολαύσεις τις διακοπές σου με οικολογική συνείδηση, μέσα σε φυσικές "πισίνες"!

Οι Λειψοί ή Λειψώ είναι συστάδα 30 νησιών (24 νησίδες και 6 βράχοι) των Δωδεκανήσων, στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο. Απέχει 173,2 ν.μ. από τον Πειραιά και έχει 790 κατοίκους (απογραφή 2011).

Η Λειψώ, το κύριο νησί από το οποίο και προέρχεται το όνομα της συστάδας αυτής, βρίσκεται ανάμεσα στην Πάτμο (10,2 ν.μ. ανατολικά) και την Λέρο (8 ν.μ. βόρεια) και λίγο ανατολικότερα της νοητής ευθείας που τις ενώνει, στα βόρεια Δωδεκάνησα.

Η ονομασία τους είναι αρχαία. Σε αρχαίες επιγραφές (προχριστιανικών χρόνων) εμφανίζεται το όνομα Λεψία. Στα χριστιανικά χρόνια αναφέρεται η ονομασία του νησιού με τις μορφές: Λειψός, Λιψός και Λειψώ.

Κατά την μυθολογία, δηλ. την προφορική μας παράδοση, το νησί, όπως και η ονομασία του, συνδέονται με την θεά Καλυψώ. Η «επικράτεια» της θεάς ήταν στα νοτιανατολικά του σημερινού οικισμού. Χρονολογικά τοποθετείται σε ένα παρελθόν αόριστο, πριν από τον Κατακλυσμό, με τον οποίο, σύμφωνα πάντα με την τοπική παράδοση, οι διάφορες νησίδες που αποτελούσαν ενιαίο σώμα, χωρίστηκαν και πήραν την σημερινή τους μορφή… (Λειψώ , Καλυψώ).

Πηγή: arxeion-politismou

Οι Λειψοί, ήταν ένα μεγάλο νησί της Καλυψούς, πριν από τον Κατακλυσμό, ο οποίος το έσπασε σε 30 μικρότερα! Οι Λειψοί, ήταν ένα μεγάλο νησί της Καλυψούς, πριν από τον Κατακλυσμό, ο οποίος το έσπασε σε 30 μικρότερα! Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Μαΐου 26, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.