Αρχαία μάσκα του Έλληνα Θεού Διόνυσου βρέθηκε στη Δυτική Τουρκία

Μια εξαιρετικά εκφραστική μάσκα από τερακότα, που πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει τον Έλληνα θεό Διόνυσο, ανακαλύφθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Ελληνική πόλη Δασκύλειον στη Δυτική Τουρκία.

Το Δασκύλειον βρίσκεται στην όχθη της λίμνης Manyas στην περιοχή Bandırma του Balıkesir, από τότε που η Μικρά Ασία είχε πολλούς αρχαιοελληνικούς οικισμούς.

Ο θησαυρός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ο οποίος φαίνεται να αντιπροσωπεύει έναν μάλλον ακατάστατο θεό, βρισκόταν στην ακρόπολη της πόλης και πιστεύεται ότι χρησίμευε ως ανάθημα ευγνωμοσύνης στον Διόνυσο, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Ο θρύλος λέει ότι φορώντας μια μάσκα αποτίει φόρο τιμής στον Διόνυσο, τον Έλληνα θεό των καρναβαλιών και των μασκαράδων, επιτρέποντάς σας να απελευθερωθείτε από κρυφές επιθυμίες και θαμμένες τύψεις.

Ο Διόνυσος ήταν επίσης Έλληνας θεός του θεάτρου

Ευρέως γνωστός ως θεός του κρασιού και του γλεντιού, ο Διόνυσος ήταν επίσης ο θεός του θεάτρου και της τελετουργικής τρέλας. Ο όρος Βακχανάλια «bacchanal» προέρχεται από το λατινικό του όνομα, Βάκχος «Bacchus» και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αρχαίου Ελληνικού θεάτρου.

Στο μύθο, ο Διόνυσος είναι γνωστό ότι απελευθέρωσε τους οπαδούς του από κοινωνικούς και πολιτιστικούς περιορισμούς μέσω του κρασιού ή της τελετουργίας, κυρίως στο τραγικό έργο του Ευριπίδη οι Βάκχες.

Στην ανάπτυξη του θεάτρου, πιστεύεται ότι η απελευθερωτική επιρροή του Διονύσου επέτρεψε στους ηθοποιούς να ενσαρκώσουν πλήρως τους ρόλους τους, μεταμορφώνοντας τους χαρακτήρες στη σκηνή. Το ίδιο το αρχαίο Ελληνικό θέατρο θεωρείται ότι προέρχεται από τα πρώιμα διονυσιακά φεστιβάλ.

Τα Διονύσια, ένα ετήσιο φεστιβάλ για την τιμή του θεού στην Αττική, περιλάμβανε τελετουργικές πομπές ακολουθούμενες από θεατρικούς διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένων δραματικών παραστάσεων έργων που γράφτηκαν από τους καλύτερους θεατρικούς συγγραφείς της εποχής.

Έργα του Σοφοκλή, του Αισχύλου και του Ευριπίδη ήταν γνωστό ότι παίχτηκαν στο φεστιβάλ.

Η τοποθεσία όπου βρέθηκε η μάσκα του Διονύσου αποκαλύπτει περισσότερα για την αρχαία ζωή

Μια σκηνή συμποσίου από μια αρχαία Κύλικα. Εικόνα: Wikimedia Commons/ Δημόσιος Τομέας


Μόλις πέρυσι, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα αρχαίο κελάρι σε μια κουζίνα στην αρχαιολογική σκαπάνη του Δασκυλείου. Οι μελετητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματά τους για να μελετήσουν την αρχαία κουζίνα και τις διατροφικές συνήθειες.

Σωζόμενες εικόνες σε αμέτρητα έργα τέχνης, όπως αγγεία, νωπογραφίες, κύπελλα κρασιού και γλυπτά, απεικονίζουν συχνά τους αρχαίους Έλληνες να ξαπλώνουν στη μία πλευρά για να φάνε και να πιουν σε ένα συμπόσιο.

Η συνήθεια να ξαπλώνουμε για να δειπνήσουμε στην αρχαία Ελλάδα ξεκίνησε τουλάχιστον ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ. και αργότερα έγινε από τους Ρωμαίους.

Περιέργως, οι Έλληνες απεικονίζονται πάντα ξαπλωμένοι στην αριστερή τους πλευρά - ποτέ στη δεξιά τους.

Ο λόγος αυτής της παράδοσης δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά ιστορικοί και κλασικιστές έχουν συζητήσει το θέμα εδώ και δεκαετίες.

Η τοποθεσία της αρχαίας πόλης Δασκύλειον, η οποία κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά την Εποχή του Χαλκού, ανακαλύφθηκε το 1952. Έκτοτε, έχει παράγει συχνά σημαντικά ευρήματα από πολλές διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

Βρίσκεται στην αρχαία περιοχή της Λυδίας, το Δασκύλειον έλαβε το όνομά του γύρω στο 750 π.Χ. από τον βασιλιά Δάσκυλο, πατέρα του Γύγη, μια μορφή που απαντάται τόσο στην ιστορία όσο και στο μύθο.

Αρχαία μάσκα του Έλληνα Θεού Διόνυσου βρέθηκε στη Δυτική Τουρκία Αρχαία μάσκα του Έλληνα Θεού Διόνυσου βρέθηκε στη Δυτική Τουρκία Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Μαΐου 22, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.