Το Μεσαιωνικό χωριό στη Χίο με τα κρυφά περάσματα και τα σπίτια που επικοινωνούσαν

Αν αποφασίσει κανείς να επισκεφθεί όλα τα χωριά της Ελλάδας, τότε σίγουρα θα πρέπει να βρίσκεται με μια βαλίτσα στο χέρι. Αν δεν μπορείς να ταξιδέψεις σε όλα, μπορείς σίγουρα να βρεθείς εκεί νοητά και να μάθεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία του κάθε οικισμού και το πώς έφτασε στη σημερινή του μορφή.

Το χωριό για το οποίο θα σου μιλήσουμε σήμερα είναι τα Αυγώνυμα.

Ένα άγνωστο σε πολλούς χωριό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική η οποία μόνο τυχαία δεν είναι. Σήμερα έχει ελάχιστους κατοίκους και μπορείς να το επισκεφθείς αν βρεθείς στη Χίο στην οποία βρίσκεται. Το χωριό με το παράξενο όνομα έχει πολύ ξεχωριστά σπίτια και λόγο για τον οποίο χτίστηκε με αυτόν τον τρόπο.

Το Μεσαιωνικό χωριό με στη Χίο με τα κρυφά περάσματα και τα σπίτια που επικοινωνούσαν

Το χωριό Αυγώνυμα με το παράξενο όνομα βρίσκεται, όπως είπαμε στη Χίο, σε υψόμετρο 500 μέτρων και ανήκει στα Μεσαιωνικά χωριά. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που έχει οικοδομηθεί. Βασίζεται στην ανάγκη των παλιότερων ετών να προστατευθούν οι κάτοικοι από τις επιδρομές των πειρατών. Αυτός είναι και ο λόγος που τα πέτρινα σπίτια είναι χτισμένα με μικρά παράθυρα ώστε να μην μπορεί κάποιος να δει μέσα από αυτά ή να περάσει.

Στην πραγματικότητα τα σπίτια όταν κατασκευάστηκαν, έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ενώνεται το ένα με το άλλο δημιουργώντας αυτά τα περάσματα. Πολύ πιθανόν να πήρε το όνομα του από τον τύπο Αυγωνήματα (δηλαδή τον τόπο μεταξύ Αυγωνύμων και Αναβάτου), φθηνά δηλαδή κτήματα. Ο θρύλος λέει ότι χτίστηκε και κατοικήθηκε σε βραχώδη περιοχή από τους τεχνίτες της Νέας Μονής.

Πάρτε μια γεύση μέσα από το βίντεο του καναλιού Chiosphotos.gr στο Youtube…

Ελληνικά χωριά με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική

Δεν είναι λίγα τα χωριά που έχουν ιδιαίτερη και ξεχωριστή αρχιτεκτονική αλλά και χρώματα. Όπως για παράδειγμα το χωριό που θεωρείται το πιο πολύχρωμο της Ελλάδας. Αλλά και το ελληνικό χωριό που… δεν έχει δρόμους! Στη Χίο, επίσης, βρίσκεται το καλλιτεχνικό μεσαιωνικό χωριό που μοιάζει με λαβύρινθο. Παρόμοιο με εκείνο το χωριό που βρίσκεται στην Κύθνο.

Τα Ελληνικά χωριά ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους και κάποια για την ιστορία τους και όσα οδήγησαν στη δημιουργία τους. Το χωριό Αυγώνυμα είναι φυσικά ένα από αυτά που αξίζει να μπει στη λίστα σου…

Πηγή: exploringgreece

Το Μεσαιωνικό χωριό στη Χίο με τα κρυφά περάσματα και τα σπίτια που επικοινωνούσαν Το Μεσαιωνικό χωριό στη Χίο με τα κρυφά περάσματα και τα σπίτια που επικοινωνούσαν Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Νοεμβρίου 24, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.