Ο άνδρας του Cheddar της Μεσολιθικής περιόδου έχει ζωντανό απόγονο που εξακολουθεί να ζει στην ίδια περιοχή

Cheddar Man είναι το όνομα που δόθηκε στα λείψανα ενός άνδρα που βρέθηκε στο σπήλαιο Gough's στο Cheddar Gorge στο Σόμερσετ στην Αγγλία. Ανακαλύφθηκε στα τέλη του 20ου αιώνα, και έχει χρονολογηθεί στην Μεσολιθική περίοδο.

Τα σκελετικά υπολείμματα χρονολογούνται στη Μεσολιθική (περίπου 9100 - 7100 π.Χ.) και φαίνεται ότι πέθανε με βίαιο θάνατο. Μια μεγάλη βλάβη που μοιάζει με κρατήρα ακριβώς πάνω από τη δεξιά τροχιά του κρανίου υποδηλώνει ότι ο άνδρας μπορεί επίσης να έπασχε από μόλυνση των οστών.

Ωστόσο, γύρω στα τέλη του 20ου αιώνα έγινε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα που σχετίζονται με αυτό το προϊστορικό άτομο – διαπιστώθηκε ότι είχε έναν ζωντανό απόγονο που ζούσε στην ίδια περιοχή.

Η ανακάλυψη

Η ανακάλυψη του Cheddar Man έγινε το 1903. Τα λείψανα αυτού του προϊστορικού ανθρώπου βρέθηκαν 20 μέτρα μέσα στο σπήλαιο Gough's, το μεγαλύτερο από τα 100 σπήλαια στο φαράγγι του Cheddar, κάτω από ένα στρώμα σταλαγμίτη, πάνω από το οποίο υπήρχε ένα άλλο στρώμα πιο πρόσφατου υλικού. Ο Cheddar Man βρέθηκε κοντά στο στόμιο μιας βαθιάς σπηλιάς και τα αποτελέσματα από τη χρονολόγηση υποδηλώνουν ότι έζησε πριν από 9000 χρόνια, κατά τη Μεσολιθική περίοδο. Φαίνεται ότι λίγη έρευνα έχει γίνει για αυτόν από την ανακάλυψή του, και μπορεί να ειπωθεί ότι ήταν μια σχετικά σκοτεινή φιγούρα.

Σταλαγμίτες και σταλακτίτες στο σπήλαιο του Gough


Ένα άρθρο δημοσιεύθηκε το 1914, 11 χρόνια μετά την ανακάλυψη του Cheddar Man, το οποίο είχε τον τίτλο «The Cheddar Man: A Skeleton of Late Paleolithic Date». Ένα από τα πράγματα στον τίτλο που μπορεί να εντυπωσιάσει αμέσως τον αναγνώστη είναι ο χαρακτηρισμός του Cheddar Man στην Ύστερη Παλαιολιθική περίοδο, αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν από τη Μεσολιθική περίοδο στην οποία θεωρείται σήμερα ότι έζησε.

Μία από τις αναλύσεις που έγιναν ήταν η μέτρηση του κρανίου του Cheddar Man. Αυτές οι μετρήσεις στη συνέχεια συγκρίθηκαν με κάποια άλλα δείγματα προϊστορικών κρανίων. Εκτός από αυτό, μελετήθηκαν και τα άλλα κατάλοιπα, όπως τα δόντια και τα οστά των άκρων.

Το DNA του Cheddar Man

Το 1997, αναφέρθηκε ότι βρέθηκε ένας ζωντανός απόγονος του Cheddar Man. Στην αναφορά, γράφτηκε ότι είχε βρεθεί DNA στην κοιλότητα ενός από τους γομφίους του Cheddar Man. Το DNA εξετάστηκε στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Τα αποτελέσματα από την ανάλυση συγκρίθηκαν στη συνέχεια με το DNA 20 ντόπιων ατόμων των οποίων οι οικογένειες ήταν γνωστό ότι ζούσαν στο Cheddar για αρκετές γενιές. Ένα από αυτά τα άτομα αναγνωρίστηκε ως απόγονος του Cheddar Man.

Κρανίο από το Gough's Cave


Οικογένεια του Cheddar Man

Το DNA του Adrian Targett, ο οποίος ήταν 42 ετών όταν έγινε αυτή η ανακάλυψη, βρέθηκε να ταιριάζει με αυτό που ανήκε στον Cheddar Man. Σύμφωνα με την επιστήμη, αυτό το γενετικό αποτύπωμα λέγεται ότι μεταδόθηκε από τη μητέρα στο παιδί. Με άλλα λόγια, ο Targett και ο Cheddar Man μοιράζονται έναν κοινό μητρικό πρόγονο. Μπορεί να προστεθεί ότι ο Targett δεν ήταν ο μόνος από την οικογένειά του που δεν είχε απομακρυνθεί από τη γη των προγόνων του. Αναφέρθηκε ότι υπήρχαν 46 άτομα στην ευρύτερη οικογένειά του και τα περισσότερα από αυτά είχαν παραμείνει στην περιοχή του Σόμερσετ.

Ένα παλαιολιθικό ανθρώπινο κρανίο από το σπήλαιο του Gough


Μπορεί να σημειωθεί ότι ο Cheddar Man, αν και αναμφισβήτητα το πιο διάσημο σύνολο ανθρώπινων υπολειμμάτων που έχουν βρεθεί στο φαράγγι του Cheddar, δεν είναι το μόνο.

Σε μια αναφορά, η τοποθεσία έχει χαρακτηριστεί ως «η κορυφαία τοποθεσία της Βρετανίας για τα παλαιολιθικά ανθρώπινα λείψανα».

Ένα άλλο σύνολο γνωστών ανθρώπινων υπολειμμάτων ανακαλύφθηκε πριν από αρκετές δεκαετίες. Πρόκειται για τρία κρανία δύο ενηλίκων και ενός τρίχρονου παιδιού. Όλα αυτά τα ανθρώπινα οστά βρέθηκαν να παρουσιάζουν σημάδια σφαγής, γεγονός που δείχνει ότι ο κανιβαλισμός ασκούνταν από αυτούς τους προϊστορικούς ανθρώπους.

Ο άνδρας του Cheddar της Μεσολιθικής περιόδου έχει ζωντανό απόγονο που εξακολουθεί να ζει στην ίδια περιοχή Ο άνδρας του Cheddar της Μεσολιθικής περιόδου έχει ζωντανό απόγονο που εξακολουθεί να ζει στην ίδια περιοχή Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Νοεμβρίου 24, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.