Όταν ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε ότι η αφαίρεση των μαρμάρων του Παρθενώνα ήταν λάθος

Μια επιστολή του 2012 που έγραψε ο τότε δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, προς έναν τοπικό Έλληνα πολιτικό, ήρθε στο φως την Τρίτη, αποκαλύπτοντας την παραδοχή του Τζόνσον ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν έπρεπε ποτέ να είχαν αφαιρεθεί από την Αθήνα.

Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, στο Λονδίνο. Κατά τη συνάντηση, ο Μητσοτάκης προέτρεψε τον Τζόνσον να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο νόμιμο σπίτι τους στην Αθήνα.

Η απάντηση του Τζόνσον ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι» και όταν μίλησε με την εφημερίδα Τα Νέα, έφτασε στο σημείο να προτείνει ότι τα μάρμαρα είχαν αποκτηθεί νόμιμα τη στιγμή που τα πήρε ο Λόρδος Έλγιν.

Ο Guardian, ωστόσο, δημοσίευσε μια επιστολή σήμερα που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Τζόνσον. Η επιστολή είναι η απάντηση του Τζόνσον από τότε που ήταν Δήμαρχος Λονδίνου στον Γιώργο Χήνο, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για την περιοχή της Ηλείας την εποχή της αλληλογραφίας.

Στην περιοχή της Ηλείας βρίσκεται η Αρχαία Ολυμπία, ο αρχαιολογικός χώρος όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πριν από χιλιάδες χρόνια και όπου η Ολυμπιακή φλόγα συνεχίζει να αναφλέγεται στην αρχή κάθε Ολυμπιακής περιόδου.

Ο Τζόνσον παραδέχεται ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν έπρεπε ποτέ να έχουν ληφθεί

Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Τζόνσον και του Χήνου έγινε λίγους μήνες πριν η Ολυμπιακή Φλόγα έπρεπε να ανάψει και να σταλεί στο Λονδίνο για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, μια ιδιαίτερα συμβολική συγκυρία.

Ο Χήνος, με την ιδιότητά του ως ηγέτης στην περιοχή και πριν από την τελετή της φωταγώγησης, ικέτευσε να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο νόμιμο σπίτι τους.

Επιστολή του Μπόρις Τζόνσον για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Δημιουργία: Helena Smith, The Guardian


Στη γραπτή απάντηση του o Τζόνσον, σε αντίθεση με τη στάση του το 2021, αναγνώρισε ότι το παράπονο είχε αξία: «Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο έχω προβληματιστεί βαθιά για πολλά χρόνια. Σε έναν ιδανικό κόσμο, είναι φυσικά αλήθεια ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν θα είχαν αφαιρεθεί ποτέ από την Ακρόπολη και θα ήταν πλέον δυνατή η θέασή τους επί τόπου».

Ένα πράγμα παραμένει αμετάβλητο μεταξύ της θέσης του Τζόνσον το 2021 και το 2012 για το θέμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός διατηρεί τη θέση του να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Λονδίνου πάνω από όλα.

Στην απάντησή του στον Χήνο, ο Τζόνσον κατέληξε: «Όσο συμπάσχω με την υπόθεση της επιστροφής στην Αθήνα, νιώθω ότι πρέπει να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Λονδίνου».

Το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα παραμένει ανοιχτό, παρά τις πολλές δυνάμεις που ζητούν την επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) υποστήριξε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Είναι η πρώτη φορά που ένας διεθνής οργανισμός αυτού του μεγέθους προβάλλει τέτοιο ισχυρισμό.

Δεν είναι μόνο τα ιδρύματα που έχουν αλλάξει νοοτροπία στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων της Ακρόπολης.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα δεδομένων και ανάλυσης YouGov, δημοσίευσε μια δημοσκόπηση στις 23 Νοεμβρίου, όπου πάνω από 7.000 Βρετανοί ρωτήθηκαν πού ανήκουν τα γλυπτά. Το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανήκουν στην Ελλάδα, ενώ το 22% ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε και μόνο το 18% θεώρησε ότι έπρεπε να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Όταν ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε ότι η αφαίρεση των μαρμάρων του Παρθενώνα ήταν λάθος Όταν ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε ότι η αφαίρεση των μαρμάρων του Παρθενώνα ήταν λάθος Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Νοεμβρίου 24, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.