Μοναδικός Αστρολάβος ανακαλύφθηκε από Ισπανούς δύτες

Η εκβολή Viveiro στη Γαλικία όπου ανακαλύφθηκαν ο αρχαίος αστρολάβος και τα κανόνια. Εικόνα © Αρχαία Ελληνικά


Με περισσότερα από 30 γνωστά βυθισμένα πλοία, οι εκβολές Viveira στη βορειοδυτική αυτόνομη κοινότητα της Γαλικίας της Ισπανίας είναι ένας πολύτιμος υποθαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος.

Το ότι αυτά δεν ήταν τα μόνα πλοία που βυθίστηκαν στις εκβολές επιβεβαιώθηκε το 2012, όταν δύο λάτρεις των καταδύσεων ανακάλυψαν δύο κανόνια που πιθανώς χρονολογούνται σαπό τον 16ο αιώνα.

Προτάθηκε ότι αυτά τα κανόνια μπορεί να ανήκαν στη γαλέρα San Bartolome, η οποία βυθίστηκε το 1597, αν και δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του πλοίου που να επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο, μια ομάδα δεκαπέντε ερευνητών με επικεφαλής τον υποβρύχιο αρχαιολόγο Anton Lopez ανακάλυψε έναν αστρολάβο που χρονολογείται μεταξύ 1575 και 1622, ο οποίος έχει βαθύνει περαιτέρω αυτό το μυστήριο.

Είναι το πρώτο αστρονομικό όργανο του είδους του που βρέθηκε στη Γαλικία και το 108ο του είδους του που τεκμηριώνεται οπουδήποτε στον κόσμο. Για αιώνες χρησιμοποιήθηκαν από τους θαλασσοπόρους για να προσανατολιστούν και να υπολογίσουν τη θέση των πλοίων.

Κατατάσσεται ως αστρολάβος του ναυτικού, είναι φτιαγμένος από μπρούντζο, έχει περίμετρο 21 εκατοστά και ζυγίζει 4,92 κιλά. Είναι «μοναδικός στον κόσμο», εξηγεί ο Anton Lopez, «γιατί κανένας από τους άλλους 107 γνωστούς αστρολάβους δεν συνδυάζει τον τρίλοβο δακτύλιο με την αλιδάδα σε αυτό το σχήμα.

Το δαχτυλίδι σχηματίζει τη βάση, ένα κομμάτι σε σχήμα τριών «δακτύλων», προσαρμοσμένο για να το κρατάει καλύτερα. Η αλιδάδα είναι η ράβδος που περιστρεφόταν στην κυκλική βάση επιτρέποντάς της να τοποθετηθεί ευθυγραμμίζοντάς την με τον Ήλιο ή ένα γνωστό αστέρι. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι είναι «μεταξύ των δέκα καλύτερα διατηρημένων» στον πλανήτη.

Αυτή η ανακάλυψη είναι «πολύ σημαντική», λέει ο Anton Lopez, «αντιπροσωπεύει την υψηλή τεχνολογία στη θαλάσσια ναυσιπλοΐα, ένα όργανο κατασκευασμένο κατά παραγγελία και χειροποίητο».

Οι αρχαιολόγοι φέρνουν ένα από τα κανόνια στην επιφάνεια.


Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η ομάδα πολιτιστικής κληρονομιάς, που δημιουργήθηκε από την Ισπανική Ομοσπονδία Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων (Fedas), ερευνά τη βυθισμένη κληρονομιά στις εκβολές της Βιβέιρα.

Αν και δεν έχουν βρεθεί ξύλινα υπολείμματα, η ομάδα προτείνει ότι ο αστρολάβος θα μπορούσε να βρισκόταν σε ένα από τα φορτία ή πολεμικά πλοία από τα τέλη του 16ου και τις αρχές του 17ου αιώνα. Αυτά περιλαμβάνουν μια γαλέρα, μια urca (παρόμοια με μια φρεγάτα), ένα φιλμπότ ή μια πινάζα (από ξύλο πεύκου).

Αν και το αστρονομικό όργανο βρισκόταν σε αυτό που ονόμασαν τοποθεσία Viveiro I, οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την τεκμηρίωση σε ποια πλοία ανήκουν άυτά τα υπολείμματα που «εμφανίζονται τακτικά» στην περιοχή γύρω από το νησάκι στα ανατολικά της παραλίας Area, όπου βρέθηκαν επίσης τα δύο κανόνια που θα μπορούσαν να χρονολογούνται από τα τέλη του 16ου ή τις αρχές του 17ου αιώνα.

Η υποθαλάσσια περιοχή ανασκαφών που ανακαλύφθηκε στις εκβολές του Βιβέιρο, Ισπανία. (Perfecto Souto / FEDAS )


Αυτά τα δύο κανόνια που εξακολουθούν να είναι βυθισμένα, καλυμμένα από άμμο, λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων, έφεραν τον αστρολάβο στην επιφάνεια.

Οι ερευνητές εξήγαγαν τον αστρολάβο και επί του παρόντος βρίσκονται στη διαδικασία επαναφοράς του στην αρχική του κατάσταση.

Ο αστρολάβος είναι μέρος ενός «άγνωστου ναυαγίου» από το οποίο αναμένονται νέες ανακαλύψεις, ειδικά «η ναυτική αρχιτεκτονική του πλοίου, για το οποίο δεν υπάρχουν ιστορικές αναφορές», λέει ο Anton Lopez.

Ως μέρος της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Γαλικίας, ο αστρολάβος θα μεταφερθεί προσωρινά στο μουσείο do Mar στο Βίγκο.

Μοναδικός Αστρολάβος ανακαλύφθηκε από Ισπανούς δύτες Μοναδικός Αστρολάβος ανακαλύφθηκε από Ισπανούς δύτες Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Νοεμβρίου 13, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.