Οι Πύλες της Κολάσεως, το γλυπτό που ενέπνευσε μερικά από τα πιο διάσημα έργα του Ροντέν

Αντίγραφο του Πύλες της Κολάσεως στο Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης στο πάρκο Ueno του Τόκιο - Εικόνα

Γοητευμένος από το ανθρώπινο σώμα, ο Γάλλος γλύπτης Ογκίστ Ροντέν είναι γνωστός για τα εικονιστικά γλυπτά του. Αν και ο καλλιτέχνης ασχολήθηκε με τα πάντα, από ιστορικές προτομές έως ανατομικές σπουδές, είναι περισσότερο γνωστός για τα έργα του Le Penseur (ο Σκεπτόμενος), Le Baiser (το Φιλί) και Les Trois Ombres (οι Τρεις Σκιές).

Αν και τα χυτά αυτών των γλυπτών υποδηλώνουν ότι προήλθαν ως αυτόνομα κομμάτια, στην πραγματικότητα, αυτά τα εμβληματικά έργα τέχνης είναι διασκευές του Ροντέν από ένα μόνο γλυπτό, το La Porte de l'Enfer (Πύλες της Κόλασης), το οποίο δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη στις αρχές του αιώνα.

Ο Σκεπτόμενος - Πηγή εικόνας

Ο Ροντέν, το 1880, άρχισε να εργάζεται τις Πύλες της Κόλασης, ένα κολοσσιαίο γλυπτό με διπλή πόρτα που απεικονίζει μια αφήγηση από την Κόλαση του Δάντη. Το έργο, που χρειάστηκε 37 χρόνια για να ολοκληρωθεί, περιλαμβάνει 180 φιγούρες, έχει ύψος 6 μέτρα, πλάτος 4 και βάθος 1 μέτρο.

Το Φιλί - Πηγή εικόνας

Το γλυπτό θα ήταν η είσοδος του προγραμματισμένου -που δεν έγινε ποτέ- Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών (Decorative Arts Museum) στο Παρίσι. Εννοιολογικά, ο Ροντέν εμπνεύστηκε από το πρώτο μέρος του επικού ποιήματος του 14ου αιώνα Θεία Κωμωδία του Δάντη. Αισθητικά, ο καλλιτέχνης επηρεάστηκε από τις Πύλες του Παραδείσου του Λορέντσο Γκιμπέρτι -δύο επιχρυσωμένες μπρούτζινες πόρτες με ανάγλυφα γλυπτά από βιβλικές σκηνές- καθώς και από την Τελευταία Κρίση του Μιχαήλ Άγγελου στην Καπέλα Σιξτίνα.

Οι Τρεις Σκιές - Πηγή εικόνας

Ο Ροντέν δούλεψε πάνω το έργο από το 1880 μέχρι τον θάνατό του το 1917. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άλλαζε συνεχώς το σχέδιο, και μάλιστα, σε κάποιο σημείο, ξεκίνησε από την αρχή.

Αρκετές φιγούρες που βλέπουμε στο Πύλες της Κολάσεως διασκευάστηκαν ως μεμονωμένα γλυπτά από τον Ροντέν, τρία από τα οποία είναι ο Σκεπτόμενος, το Φιλί και οι Τρεις Σκιές.

Ζυρίχη - Πηγή εικόνας

Από: my modern met

Πηγή: 3otiko

Οι Πύλες της Κολάσεως, το γλυπτό που ενέπνευσε μερικά από τα πιο διάσημα έργα του Ροντέν Οι Πύλες της Κολάσεως, το γλυπτό που ενέπνευσε μερικά από τα πιο διάσημα έργα του Ροντέν Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.