Κατασχέθηκε αρχαία μαρμάρινη μπανιέρα από την Ελληνική πόλη της Αφροδισιάδας

Η μαρμάρινη μπανιέρα ζυγίζει έναν τόνο. Πιθανότατα ανήκε σε εύπορο πολίτη της Αφροδισιάδας. Εικόνα: TurkishArchaeoNews, @turarchaeonews


Μια μαρμάρινη μπανιέρα από την αρχαία Ελληνική πόλη της Αφροδισιάδας στη δυτική Ανατολία κατασχέθηκε νωρίτερα τον Απρίλιο από την τουρκική αστυνομία προτού πουληθεί από λαθρέμπορους στη δυτική επαρχία της περιοχής Karacasu του Aydın.

Το Turkish Archaeo News αναφέρει ότι η μαρμάρινη μπανιέρα 1800 ετών ζυγίζει 1 τόνο και έχει μήκος σχεδόν 6 πόδια. Υπάρχουν ανάγλυφα κεφαλής λιονταριού στη δεξιά και την αριστερή πλευρά της μπανιέρας που αντιπροσωπεύουν δύναμη και εξουσία.

Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι η μπανιέρα μπορεί να ανήκε σε κρατικό διαχειριστή ή σε πλούσιο επιχειρηματία από την αρχαία Ελληνική πόλη.

Ο Επαρχιακός Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού Umut Tuncer είπε ότι η μαρμάρινη μπανιέρα είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι που βρέθηκε σε αυτή την πόλη, η οποία χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ.

Οι Αφροδισιάδες ήταν πλούσιοι

«Οι άνθρωποι της Αφροδισιάδας ήταν πλούσιοι. Αυτή η μπανιέρα, ηλικίας περίπου 1.800 ετών, είναι ένα από τα σπάνια παραδείγματα στον κόσμο γιατί είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από μάρμαρο», ειπώθηκε.

«Από όσο γνωρίζουμε, είναι το μόνο παράδειγμα στην Τουρκία. Υπάρχουν μπανιέρες που έχουν δημιουργηθεί με διάφορα στρώματα λάσπης που έχουν βρεθεί στην Τουρκία στο παρελθόν, αλλά αυτή η εντελώς μαρμάρινη κατασκευή εκφράζει στην πραγματικότητα τον πλούτο αυτής της περιοχής και την ευημερία της κοινωνίας. Υπάρχουν ανάγλυφα κεφαλής λιονταριού στη δεξιά και την αριστερή πλευρά της μπανιέρας. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι ανακουφίσεις αντιπροσωπεύουν δύναμη και εξουσία», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος σύμφωνα με τη Hurriyet.

Αρχαία Ελληνική πόλη της Αφροδισιάδας

Η αρχαία Ελληνική πόλη της Αφροδισιάδας που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO βρίσκεται περίπου 62 μίλια στην ενδοχώρα από τις ακτές του Αιγαίου και 140 μίλια νοτιοανατολικά της Σμύρνης (Σμύρνη).

Πήρε το όνομά της από την Αφροδίτη, την Ελληνίδα θεά του έρωτα, που είχε εδώ τη μοναδική λατρευτική της εικόνα, την Αφροδίτη της Αφροδισιάδας.

Ο ναός της Αφροδίτης, Αφροδισιάδα. Εικόνα: Carole Raddato, CC BY-SA 2.0 /Wikipedia


Σύμφωνα με τη Σούδα, μια βυζαντινή εγκυκλοπαιδική συλλογή, πριν η πόλη γίνει γνωστή ως Αφροδισίας (περ. 3ος αιώνας π.Χ.), είχε τρία προηγούμενα ονόματα: Lelégōn Pólis (Λελέγων πόλις, «Πόλη των Λέλεγων»), Megálē Pólis (Μεγάλη Πόλις)., “Great City”), και Ninóē (Νινόη).

Λίγο πριν από το 640 μ.Χ. στην Ύστερη Αρχαιότητα, όταν ήταν εντός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η πόλη μετονομάστηκε σε Σταυρόπολη.

Ο Ναός της Αφροδίτης ήταν το επίκεντρο της πόλης, αλλά ο χαρακτήρας του κτιρίου άλλαξε όταν έγινε χριστιανική βασιλική. Οι Αφροδίσιοι γλύπτες έγιναν διάσημοι και επωφελήθηκαν από την άφθονη προσφορά μαρμάρου κοντά.

Στον αρχαίο χώρο υπάρχει ένα όμορφο αμφιθέατρο που πρέπει να ήταν το σκηνικό για σπουδαίες παραστάσεις πολιτισμού και τεχνών.

Το στάδιο: Εικόνα: Carole Raddato, CC BY-SA 2.0 /Wikipedia


Υπάρχει επίσης ένα αρχαίο στάδιο μήκους 270 μέτρων. Με 30 σειρές καθισμάτων σε κάθε πλευρά και γύρω από κάθε άκρο, θα είχε μέγιστη χωρητικότητα περίπου 30.000 θεατών.

Καθώς το στάδιο είναι πολύ μεγαλύτερο και δομικά πιο εκτεταμένο ακόμη και από το Στάδιο των Δελφών, είναι πιθανώς ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια του είδους του στη Μεσόγειο.

Σαρκοφάγοι ανακτήθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες, τις περισσότερες φορές διακοσμημένες με σχέδια που αποτελούνταν από γιρλάντα και κίονες. Βρέθηκαν επίσεις παραστάσεις που δείχνουν φιγούρες ανθρώπων, πτηνών και ζώων πλεγμένες σε φύλλα άκανθου.

Κατασχέθηκε αρχαία μαρμάρινη μπανιέρα από την Ελληνική πόλη της Αφροδισιάδας Κατασχέθηκε αρχαία μαρμάρινη μπανιέρα από την Ελληνική πόλη της Αφροδισιάδας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Απριλίου 26, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.