Όσοι δεν έχουν επισκεφτεί το όμορφο Ελληνικό νησί της Λήμνου μπορεί να το θεωρούν σεληνιακό τοπίο λόγω του άνυδρου εδάφους του.
Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο επειδή δεν είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το μαγευτικό νησί.
Η Λήμνος, το όγδοο μεγαλύτερο Ελληνικό νησί και είναι ένα μέρος μαγικό.
Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, σφηνωμένο ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Τουρκία, η Λήμνος είναι γεμάτη μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, γραφικές παραλίες και μερικές από τις πιο νόστιμες τοπικές λιχουδιές στην Ελλάδα.
Εκτός από τις ηλιόλουστες παραλίες και το παγκοσμίου φήμης κρασί της, το Ελληνικό νησί της Λήμνου είναι επίσης γνωστό ως η πατρίδα της μοναδικής έρημου στην Ευρώπη.
Οι αμμοθίνες στη Λήμνο
Στη βόρεια πλευρά της Λήμνου, σε μια περιοχή που ονομάζεται Γομάτι, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν ένα μοναδικό και απροσδόκητο θέαμα - μια μικρή, αμμώδη έρημο.
Αυτή η περιοχή, η οποία έχει έκταση 7 εκτάρια, ή λίγο πάνω από 17 στρέμματα, βρίσκεται μακριά από τις πολλές παραλίες του νησιού και μοιάζει με σκηνή στη Μέση Ανατολή ή τη Βόρεια Αφρική, όχι με Ελληνικό νησί.
Λόγω του ιδιαίτερα θυελλώδους κλίματος της Λήμνου, οι πολλοί αμμόλοφοι που βρίσκονται στην έρημο του Γοματίου αλλάζουν συνεχώς σχήμα, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, όπως και η έρημος Σαχάρα.
Οι αμμόλοφοι, γνωστοί και ως «Παχιές Αμμουδιές», είναι ένα από τα πιο μοναδικά αξιοθέατα στο νησί της Λήμνου, που δημιουργήθηκε από τη φυσική διάβρωση που προκαλείται από τους επικρατούντες ανέμους που πνέουν από την άλλη πλευρά της θάλασσας.
Η έρημος της Λήμνου φιλοξενεί μοναδικά λουλούδια και βότανα
Το συνεχώς μεταβαλλόμενο έδαφος και το τοπίο των αμμόλοφων, συνοδευόμενα από τα βαθυγάλανα χρώματα του Αιγαίου Πελάγους δημιουργούν ένα αξέχαστο θέαμα.
Εξίσου εντυπωσιακή, η χλωρίδα της περιοχής αποτελείται κυρίως από όμορφα λευκά κρίνα, γνωστά και ως pancratium maritimum, ενώ βλάστηση φιλική προς την άμμο, όπως λυγαριά, θυμάρι, πικροδάφνη και αγριελιές περικυκλώνουν τους αμμόλοφους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδικότητα του τοπίου έχει οδηγήσει πολλούς σκηνοθέτες του κινηματογράφου και του εμπορίου να γυρίσουν σκηνές στη μικρή Ελληνική έρημο.
Δεν υπάρχουν σχόλια: