Ναός του αρχαίου Έλληνα θεού Δία ανακαλύφθηκε στο Σινά της Αιγύπτου

Στο ναό του Διός ανακαλύφθηκε επιγραφή στα Ελληνικά. Εικόνα: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Αίγυπτος


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός ναού του αρχαίου Έλληνα θεού Δία στη χερσόνησο του Σινά, δήλωσαν οι αρχές της Αιγύπτου τη Δευτέρα.

Το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανέφερε σε δήλωση ότι τα ερείπια του ναού βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Tell el-Farma στο βορειοδυτικό Σινά.

Το Tell el-Farma, γνωστό και με το αρχαίο του όνομα Pelusium, χρονολογείται από την ύστερη φαραωνική περίοδο και χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τους ελληνορωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους. Υπάρχουν επίσης λείψανα που χρονολογούνται στη χριστιανική και την πρώιμη ισλαμική περίοδο.

Το Pelusium, Πελούσιον στα Ελληνικά, βρισκόταν στο ανατολικότερο στόμιο του ποταμού Νείλου. Σχεδόν τέσσερα μίλια μήκος, η τοποθεσία περιβάλλεται από μαλακή, καλυμμένη με αλάτι λάσπη και υγρότοπους, τα απομεινάρια δύο κλάδων του Νείλου που κάποτε περιέβαλλαν την πόλη. Το αρχαίο όνομα της πόλης, από το Ελληνικό pelos.

Στα ανατολικά σύνορα της Αιγύπτου, η πόλη είχε τεράστια στρατηγική σημασία. Ήταν αφετηρία για τις αιγυπτιακές αποστολές στην Ασία και σημείο εισόδου για ξένους εισβολείς που προσπαθούσαν να κατακτήσουν την Αίγυπτο. Σε καιρό ειρήνης, ήταν σημαντικός εμπορικός σταθμός και στην Ελληνορωμαϊκή περίοδο έγινε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της Αιγύπτου, δεύτερο μόνο μετά την Αλεξάνδρεια.

Πλοία από την ανατολική Μεσόγειο και καραβάνια από τη Συρία-Παλαιστίνη ήρθαν εδώ για να ανταλλάξουν αγαθά, όπως κρασί, λάδι και μέλι, τα οποία μεταφέρονταν στην Αίγυπτο και την Ερυθρά Θάλασσα με φορτηγίδες του Νείλου και χερσαίους δρόμους.

Εικόνα: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Αίγυπτος


Ο Ναός του Διός καταστράφηκε σε ισχυρό σεισμό

Ο Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε, σύμφωνα με το Associated Press (AP), οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν τα ερείπια του ναού μέσα από την πύλη εισόδου του, όπου ήταν ορατές δύο τεράστιες πεσμένες κολόνες από γρανίτη. Η πύλη καταστράφηκε σε έναν ισχυρό σεισμό στην αρχαιότητα.

Ο Waziri είπε ότι τα ερείπια βρέθηκαν μεταξύ του οχυρού Pelusium και μιας μνημειακής εκκλησίας στην τοποθεσία. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα σύνολο από ογκόλιθους γρανίτη που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για να χτίσουν μια σκάλα για να φτάσουν οι πιστοί στο ναό.

Οι ανασκαφές στην περιοχή χρονολογούνται από τις αρχές του 1900 όταν ο Γάλλος Αιγυπτιολόγος Jean Clédat βρήκε αρχαίες Ελληνικές επιγραφές που έδειχναν την ύπαρξη του ναού του Δία-Κασίου αλλά δεν τον αποκάλυψε, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο Δίας-Κάσιος είναι ένας συνδυασμός του Δία, του Θεού του ουρανού στην αρχαία ελληνική μυθολογία, και του όρους Κάσιος στη Συρία, όπου κάποτε λάτρευε ο Δίας.

Ο Χισάμ Χουσεΐν, διευθυντής των αρχαιολογικών χώρων του Σινά, είπε ότι οι επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή δείχνουν ότι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός (117-138) ανακαίνισε το ναό.

Είπε επίσης ότι οι ειδικοί θα μελετήσουν τους ογκόλιθους που ανακαλύφθηκαν και θα κάνουν μια φωτογραμμετρία για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του ναού.

Ναός του αρχαίου Έλληνα θεού Δία ανακαλύφθηκε στο Σινά της Αιγύπτου Ναός του αρχαίου Έλληνα θεού Δία ανακαλύφθηκε στο Σινά της Αιγύπτου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Απριλίου 26, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.