Ζάππειο: Ένα νεοκλασικό ορόσημο στην Αθήνα

Στην αυλή του Ζαππείου Μεγάρου. Εικόνα: Wikimedia Commons/Δημόσιος τομέας


Πριν από εκατόν τριάντα δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 1888, το εμβληματικό Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό.

Η εντυπωσιακή νεοκλασική αίθουσα κατασκευάστηκε στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα ως προετοιμασία για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.

Το όνομα Ζάππειο προέρχεται από τον ευεργέτη του κτιρίου Ευάγγελο Ζάππα, ο οποίος ήταν φιλάνθρωπος και ένας από τους ιδρυτές των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Αν και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Ρουμανία, ο Ζάππας ήταν αφοσιωμένος στην υποστήριξη της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού. Χρηματοδότησε πολλά σημαντικά γεγονότα και κτίρια στην Αθήνα του δέκατου ένατου αιώνα.

Με τη χρηματοδότηση του Ζάππα, η Ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε ένα τεράστιο οικόπεδο, εντός του Εθνικού Κήπου, για το επιβλητικό Ζάππειο Μέγαρο.

Η κύρια πρόσοψη του Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα. Εικόνα: Wikimedia Commons/ Δημόσιος τομέας


Η μεγάλη αίθουσα σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν (Theophil Hansen), έναν διάσημο αρχιτέκτονα νεοκλασικού ρυθμού. Το στυλ περιλαμβάνει στοιχεία άμεσα εμπνευσμένα από την κλασική περίοδο της Ελλάδας, φιλτραρισμένα μέσα από έναν ευρωπαϊκό φακό του δέκατου ένατου αιώνα.

Τα πολλά εμβληματικά χαρακτηριστικά της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής υιοθετήθηκαν από αρχαίους ναούς και βασιλικές, συμπεριλαμβανομένων των κιόνων, των γλυπτικών ακμών και των ζωφόρων και των καμπυλωτών καμάρων.

Το Ζάππειο όλα αυτά τα χρόνια

Το Ζάππειο στην Αθήνα. Εικόνα: George E. Koronaios /Wikimedia Commons/ CC BY-SA 4.0


Μετά από 14 χρόνια κατασκευής, το νεοκλασικό στολίδι άνοιξε επίσημα το 1888 και έκτοτε έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πρωτεύουσας της Ελλάδας.

Έχει χρησιμεύσει ως τόπος πολλών σημαντικών πολιτικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, σήμερα γνωστή ως Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1979.

Το αρχιτεκτονικό θαύμα χρησίμευσε επίσης ως το σπίτι της πρώτης επίσημης εθνικής ραδιοφωνίας της Ελλάδας από το Δίκτυο Αθηνών το 1938. Πιο πρόσφατα, το Ζάππειο στέγασε το επίσημο κέντρο Τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα το 2004.

Σήμερα, το εμβληματικό κτίριο χρησιμεύει ως χώρος για δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις, καθώς και εκθέσεις και συνέδρια.

Ζάππειο: Ένα νεοκλασικό ορόσημο στην Αθήνα Ζάππειο: Ένα νεοκλασικό ορόσημο στην Αθήνα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Απριλίου 25, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.