Η επιρροή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ινδική και την Παγκόσμια Κουζίνα

Η επιρροή του Μεγάλου Αλεξάνδρου έφτασε μέχρι την Ινδία, όπως αποδεικνύεται στις μαγειρικές τέχνες σε όλο τον κόσμο σήμερα. «Ο Αλέξανδρος και ο Πώρος», του Σαρλ Λε Μπρουν. Εικόνα: Δημόσιος Τομέας


Η εξέλιξη των εθίμων, των γεύσεων και των τελετουργιών που συνέδεαν το φαγητό με το ιερό και το θείο είχε μια τεράστια αναταραχή κατά τη διάρκεια και μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Του Giorgio Pintzas Monzani

Σε αυτό το τρίτο άρθρο αυτής της σειράς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε ξανά την πορεία και το ταξίδι που έφερε τα θεμέλια μιας νέας κοινής πολιτιστικής ταυτότητας και, μάλιστα, τη γέννηση νέων γεύσεων και γαστρονομικών επιρροών στον κόσμο.

Η σκηνή που ολοκληρώνει το ταξίδι μας περιέχει πιθανώς το πιο επαναστατικό -και ταυτόχρονα μυστηριώδες- μέρος αυτής της ιστορικής περιόδου: την ένωση μεταξύ Ελλήνων και ανθρώπων της Ινδικής υποηπείρου.

Μια συγχώνευση που οδήγησε στη γέννηση μιας νέας αυτοκρατορίας, η οποία σήμερα είναι πολύ λίγο γνωστή, αλλά που γέννησε επαναστατικές θρησκείες, σκέψεις και μορφές τέχνης: την Ινδοελληνική Αυτοκρατορία.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, που ονομαζόταν πλέον ως ο Βασιλιάς των Βασιλέων της Περσίας, είχε φτάσει στον θεμελιώδη στόχο του ταξιδιού του, την ολοκληρωτική κατάκτηση της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών. Παρόλα αυτά, η επιθυμία να φτάσουμε στο πιο απομακρυσμένο σημείο του τότε γνωστού κόσμου ήταν αυτό που έδωσε αφορμή για την εκστρατεία του Μακεδόνα βασιλιά το 326 π.Χ.

Ο στρατός του Αλέξανδρου έγινε στρατός μιας παγκόσμιας, όχι μόνο Ελληνικής, αυτοκρατορίας

Αυτή η αποστολή είχε το εξαιρετικό χαρακτηριστικό ότι δεν αποτελούνταν πλέον από στρατιωτικές δυνάμεις που ήταν αποκλειστικά Ελληνικές, αλλά κυρίως ασιατικές. Στην πραγματικότητα, εκτός από αξιωματικούς και διοικητές, ο υπόλοιπος στρατός αποτελούνταν από τους στρατούς των κατακτημένων βασιλείων — σαφής απόδειξη του γεγονότος ότι δεν ήταν πλέον μόνο Ελληνική αυτοκρατορία στον κόσμο αλλά παγκόσμια αυτοκρατορία.

Η ίδια η στρατιωτική εκστρατεία διήρκεσε για λίγο σε σύγκριση με την υπόλοιπη εκστρατεία του, αφού τελείωσε το 325 π.Χ. με την ανταρσία του στρατού του Αλεξάνδρου και το εγκεκριμένο αίτημα των στρατηγών του να επιστρέψουν, δεδομένης της κούρασης και των πολλών ετών που πέρασε στον πόλεμο και παρελαύνοντας, ανήλθαν σε σχεδόν 11.

Η συγχώνευση μεταξύ του Ελληνικού και του Ινδικού πολιτισμού γεννήθηκε χάρη στην επιθυμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου να ξεπεράσει τα όρια του γνωστού κόσμου.

Αλλά χάρη στους διαδόχους του -τους στρατηγούς και άλλους συνεργάτες του, η Ινδοελληνική αυτοκρατορία διαμορφώθηκε και συνεχίστηκε στους επόμενους αιώνες, γράφοντας μια σελίδα ιστορίας τόσο απίστευτη όσο ελάχιστα γνωστή.

Όπως πάντα, θα επικεντρωθούμε σε γαστρονομικές και πολιτιστικές επιρροές, που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και ερμηνείας της τέχνης της ευζωίας.

Οι δύο κόσμοι τους περασμένους αιώνες είχαν ήδη επαφές και ανταλλαγές, ειδικά στον επιστημονικό και δογματικό τομέα, όπως η πιθανή συνάντηση μεταξύ του Βούδα και του Πυθαγόρα, ο οποίος έφερε στη Δύση την πεποίθηση της μετεμψύχωσης.

Μπαχαρικά, ρύζι, πιάτα μελιτζάνας εμπλουτίζουν την παγκόσμια κουζίνα

Παρά τις προηγούμενες συναντήσεις, τα δύο βασίλεια στα αντίθετα άκρα του κόσμου ενώθηκαν οριστικά χάρη στον Αλέξανδρο, φέρνοντας επαναστάσεις στον γαστρονομικό και μαγειρικό τομέα των οποίων έχουμε ακόμη τους καρπούς, ριζωμένους στη μεσογειακή —και στη συνέχεια στην παγκόσμια— διατροφή.

Ποια συστατικά και σκευάσματα είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτιστικής ένωσης;

Σε αντίθεση με ότι πιστεύεται, ο Ελληνικός στρατός ήταν αυτός που εισήγαγε το σαφράν, τον βασιλιά των μπαχαρικών, στη Δύση. Σήμερα, αντιπροσωπεύει ένα από τα βασικά μπαχαρικά της ινδικής και νοτιο-ασιατικής μαγειρικής. Χρησιμοποιείται επίσης τώρα ελεύθερα στη δυτική γαστρονομική παράδοση.

Ο λόγος για τον οποίο ένας στρατός που βαδίζει για χρόνια θα έκανε τον κόπο να μεταφέρει ένα τόσο πολύτιμο αγαθό είναι επειδή ήταν ένα από τα κύρια αγαθά ανταλλαγής μεταξύ των Μακεδονικών τάξεων.

Επιπλέον, ο ίδιος ο Αλέξανδρος διατηρούσε προσεκτικά αποθέματα σαφράν —αλλά όχι για μαγειρική χρήση, μάλλον για καλλυντική χρήση: στην πραγματικότητα, ο νεαρός Μακεδόνας βασιλιάς το χρησιμοποίησε ως μαλακτικό και γενική περιποίηση μαλλιών.

Με την εδραίωση του Ινδοελληνικού βασιλείου, ο κρόκος εισήλθε ριζικά στην ινδική μαγειρική κουλτούρα, ώστε να αντιπροσωπεύει, ακόμη και σήμερα, ένα προϊόν εθνικής καλλιέργειας (η Ινδία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο).

Ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα είδη κρόκου στον κόσμο είναι αυτό που καλλιεργείται στην περιοχή του Κασμίρ, που χαρακτηρίζεται από σκούρο χρώμα και λεπτό άρωμα.

Όσον αφορά τα μπαχαρικά, η κατάκτηση των Ινδικών εδαφών και του Ινδοελληνικού βασιλείου άνοιξε μια εμπορική διαδρομή που, για τους επόμενους αιώνες, παρήγαγε μια διαδοχή σημαντικών διαπολιτισμικών ανταλλαγών: τη διαδρομή των μπαχαρικών.

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η οποία αργότερα ακολούθησε τους αιώνες του Αλεξάνδρου, μετέτρεψε τον Δρόμο των Μπαχαρικών σε μία από τις σημαντικότερες εμπορικές διαδρομές της ιστορίας, φέρνοντας την κουλτούρα της χρήσης των μπαχαρικών ακόμη και σε εδάφη που δεν άγγιξε ποτέ ο Αλέξανδρος. Αυτά είναι εδάφη γνωστά σήμερα ως χώρες της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Αγγλίας.

Όσον αφορά τις συνταγές και τις μεθόδους παρασκευής που μαρτυρούν την επίδραση αυτής της πολιτιστικής συγχώνευσης στα τραπέζια των χωρών που συμμετέχουν και στα γειτονικά έθνη, έχουμε πολλά να πούμε.

Χαρακτηριστική σπεσιαλιτέ των χωρών της ινδικής υποηπείρου είναι το λεγόμενο Bharta, ένα πιάτο από ψητή μελιτζάνα, εμπλουτισμένο με σκόρδο, μπαχαρικά και αρωματικά βότανα.

Ένας από τους πιο γνωστούς μεζέδες στην Ελλάδα είναι η μελιτζανοσαλάτα. Στη μαγειρική της Μέσης Ανατολής, το ίδιο πιάτο ονομάζεται baba ghanoush, στη Ρουμανία και την Ουγγαρία, ονομάζεται salata de vinete, και στη Γαλλία, ονομάζεται χαβιάρι ντ' μελιτζάνα.

Όλες οι παραλλαγές του ίδιου πιάτου, εμπλουτίζονται με τοπικά συστατικά όπως μπαχαρικά, βότανα και αρωματικές ενώσεις. Η γέννηση αυτής της συνταγής έχει την αφετηρία της ακριβώς στην περίοδο γέννησης της ινδοελληνικής αυτοκρατορίας, ως μάρτυρας της άφιξης του στρατού του Αλεξάνδρου, φορτωμένου με νεοκατακτημένες κουλτούρες, μαζί με Ινδική γνώση στον εμπλουτισμό των πιάτων.

Αυτό το επεισόδιο στην ιστορία οδήγησε στη γέννηση μιας από τις πιο αρχαίες συνταγές σε πολλούς πολιτισμούς.

Συνεχίζοντας τον ιστορικό-γαστρονομικό μας λόγο για το τζατζίκι, έχουμε άλλη μια απόδειξη της επιρροής αυτού στην παραδοσιακή ινδική μαγειρική. Μάλιστα, το παρασκεύασμα γνωστό ως Raitas, χαρακτηριστικό της ινδικής και της βεγγαλικής κουζίνας, έχει την ίδια συνταγή τζατζίκι: δηλαδή λευκή σάλτσα με σκόρδο και αρωματικά βότανα.

Η μόνη διαφορά είναι ότι στην Ελληνική συνταγή, η βάση του πιάτου είναι από γιαούρτι, ενώ στον Ινδικό κόσμο επικρατεί η χρήση τυροπήγματος. Αυτό είναι το προϊόν που εξάγεται με την προσθήκη πυτιάς ή όξινων συστατικών στο γάλα αντί για ζύμωση, χάρη στους γαλακτοβάκιλλους, όπως στην περίπτωση του γιαουρτιού.

Ακόμη και στον τομέα της αρτοποιίας, υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των πολιτισμών της αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου. Το πιο σημαντικό παράδειγμα είναι το ψωμί naan, μια Ινδική συνταγή που είναι ένα λεπτό, στρογγυλό ψωμί.

Στην Ελλάδα, είναι γνωστή ως πίτα, και είναι χαρακτηριστικό κάθε μίας από τις χώρες που άγγιξε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Η κύρια διαφορά ανάμεσα στην Ελληνική ή την Τουρκική πίτα και το ψωμί naan είναι ο εμπλουτισμός του βασικού προϊόντος: στην ινδική και παντζάμπι μαγειρική, προστίθενται στη ζύμη γιαούρτι και γκι (καθαρό βούτυρο).

Το ρύζι μεταφέρθηκε στη Δύση χάρη στις αποστολές του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το ρύζι, βασικό στοιχείο συνταγών στις περισσότερες κουζίνες του κόσμου, ταξίδεψε στη Δύση χάρη στις αποστολές του Αλέξανδρου—κυρίως επειδή ο λιμός στις τάξεις της Μακεδονίας κατά τους πολέμους στη Βακτριανή τον ώθησε να υιοθετήσει το ρύζι και τις τοπικές συνταγές του ως κύρια πηγή διατροφής.

Το ρύζι, χάρη στις αρχαιότερες εμπορικές ανταλλαγές, ήταν ήδη παρόν στις δυτικές και μεσογειακές περιοχές με τη μορφή σκόνης — αλλά περιέργως, μόνο ως προϊόν ομορφιάς και ως θεραπεία κατά της δυσεντερίας και των τοξίκωσης.

Σύμφωνα με πολλούς, η χρήση του στη δυτική κουζίνα καθυστέρησε μέχρι τον πρώιμο Μεσαίωνα. Ωστόσο, μόλις δύο αιώνες μετά τη γέννηση του Ινδοελληνικού βασιλείου, ο Αριστοφάνης ο Αλεξανδρινός περιγράφει τα ρολά ρυζιού ως συνοδευτικό σε βασιλικές γιορτές και συμπόσια σε ένα από τα ποιήματά του.

Μιλώντας για μια περιοχή που εξακολουθεί να είναι κόμβος πνευματικών πολιτισμών σήμερα, ο Ελληνικός κόσμος απορρόφησε πολλά ιδανικά και πρακτικές από τους λαούς της Ινδικής υποηπείρου.

Ορισμένες πηγές λένε ότι μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου και την ανάπτυξη των συνδέσεων μεταξύ των κατακτημένων περιοχών, η Ελλάδα έγινε ο εισαγωγέας του βουδισμού στον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα στη Δύση.

Πιστεύω ότι οι πρακτικές του διαλογισμού και της γιόγκα μπήκαν στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και όλων των άλλων περιοχών υπό τον έλεγχο των διαδόχων.

Το αντίστροφο ταξίδι έγινε από τη θρησκευτική τέχνη αφού οι πρώτες αναπαραστάσεις του Βούδα σε άγαλμα γεννήθηκαν ακριβώς από την Ελληνική πρακτική της προσωποποίησης των θεοτήτων.

Οι εκστρατείες του Αλέξανδρου δημιούργησαν επανάσταση στον παγκόσμιο πολιτισμό

Πώς συνδέονται οι πνευματικοί και θρησκευτικοί κλάδοι με τη γαστρονομική κουλτούρα που αναλύουμε;

Μετά τις κατακτήσεις του Αλέξανδρου, έχουμε την εδραίωση μιας σκέψης και ενός διατροφικού καθεστώτος που σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων: της χορτοφαγίας.

Πριν από τον νεαρό Μακεδόνα βασιλιά, η χορτοφαγική κουλτούρα γεννήθηκε χάρη στην ένωση των σκέψεων δύο εξαιρετικών ανθρώπων: του Πυθαγόρα και του Βούδα.

Σύμφωνα με τον Πυθαγόρα, η χορτοφαγική διατροφή ήταν ο καλύτερος τρόπος διατροφής, αποφεύγοντας την εισαγωγή του scoriae που προέρχεται από άλλα ζωντανά όντα στο σώμα του. Σύμφωνα με τον Βούδα, η αποχή από την κατανάλωση κρέατος ή ψαριού προήλθε από το δόγμα της αναγέννησης - δηλαδή της μετενσάρκωσης.

Η συνάντηση των δύο φιλοσοφιών δημιούργησε μια επανάσταση για τους οπαδούς και των δύο χαρακτήρων. Οι μαθητές του Πυθαγόρα εισήγαγαν ένα πιο πνευματικό δόγμα στις χορτοφαγικές πεποιθήσεις τους, ενώ ο Βούδας μπόρεσε να εδραιώσει το δικό του όραμα για τη διατροφή χάρη στις επιστημονικές βάσεις που παρείχε η Πυθαγόρεια σκέψη.

Το δόγμα της χορτοφαγίας, λοιπόν, γεννήθηκε πριν από την ιστορική περίοδο που αναλύουμε, αλλά χάρη στον επεκτατισμό του Αλέξανδρου ενοποιήθηκε σε όλο τον γνωστό κόσμο και εμπλουτίστηκε με συνταγές βασισμένες σε φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από διαφορετικά κλίματα, εδάφη και πολιτισμούς.

Η συνάντηση μεταξύ παγκόσμιων πολιτισμών που ήταν αρχικά μακρινοί εξηγεί τέλεια πώς το ταξίδι του Αλέξανδρου ήταν μια επανάσταση.

Στο τέλος του ταξιδιού μας, μπορούμε μόνο να σκεφτούμε πόσο βαθιά ριζωμένη είναι μέσα μας η φιλοδοξία για γνώση και μελέτη του άγνωστου.

Στις μέρες μας, πολλές από τις αξίες της Μακεδονικής εκστρατείας έχουν χαθεί, αφήνοντας όλο και λιγότερο χώρο για πολιτιστικό εμπλουτισμό του εαυτού μας. Μιλήσαμε για τη μαγειρική - σίγουρα ένα θέμα δευτερεύον στην ιστορία για πολλούς ανθρώπους - αλλά αρκεί να σκεφτούμε πόσο η πράξη του φαγητού και του μοιράσματος ήταν πάντα ριζωμένη μέσα μας, καθώς τέτοιες καθημερινές χειρονομίες είναι που κάνουν τη ζωή να αξίζει.

Ο Giorgio Pintzas Monzani είναι ένας Ελληνοϊταλός σεφ, συγγραφέας και σύμβουλος που ζει στο Μιλάνο. Μπορείτε να βρείτε τη σελίδα του στο Instagram εδώ.

Η επιρροή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ινδική και την Παγκόσμια Κουζίνα Η επιρροή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ινδική και την Παγκόσμια Κουζίνα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Απριλίου 26, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.