Αρχαίες πόλεις χαμένες κάτω από το Αιγαίο στην Ελλάδα

Παυλοπέτρι


Η ιδέα των αρχαίων πόλεων που χάνονται κάτω από το νερό για αιώνες μπορεί να φαίνεται σαν κάτι βγαλμένο από ταινία. Άλλωστε, ο θρύλος της Ατλαντίδας έχει εμπνεύσει αμέτρητους μύθους.

Ωστόσο, καθώς η ανακάλυψη της πραγματικής πόλης της Τροίας συγκλόνισε τον αρχαιολογικό κόσμο το 1871, ο οποίος είχε υποθέσει ότι η ιστορία αυτού του τεράστιου αστικού κέντρου ήταν θρύλος, αποδεικνύεται ότι μερικές φορές οι μύθοι μπορεί να είναι αληθινοί.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει τις πολλές αρχαίες χαμένες πόλεις που ανακαλύφθηκαν κάτω από τα όμορφα νερά του Αιγαίου στην Ελλάδα.

Καθισμένος στον πυθμένα του ωκεανού, ηλικίας χιλιάδων ετών, που περιέχει απομεινάρια ενός από τους παλαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο. Η ανακάλυψη αυτών των πόλεων που αναφέρονται παρακάτω έχει ενθουσιάσει τους εξερευνητές σε όλο τον κόσμο. Ίσως μερικοί από τους μεγαλύτερους θρύλους της ιστορίας θα ανακαλυφθούν επίσης, μια μέρα, ότι είναι αληθινοί.

Η χαμένη πόλη του Κέιν

Τοποθεσία της χαμένης πόλης του Κέιν/Φωτογραφία: Χάρτες Google


Η πόλη Κέιν ήταν κρίσιμος χώρος πολέμου κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο Έλληνας ιστορικός Ξενοφών μίλησε για μια τεράστια ναυμαχία στη θάλασσα των Αργινουσών, όταν η Αθήνα σημείωσε αποφασιστική νίκη κατά των Σπαρτιατών στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Αυτή η αρχαία πόλη υποτίθεται ότι βρισκόταν στην θάλασσα των Αργινουσών. Ωστόσο, για αιώνες, κανείς δεν βρήκε ίχνη του Κέιν, ούτε καν το νησί στο οποίο υποτίθεται ότι βρισκόταν στο απώτατο ανατολικό Αιγαίο.

Το 2015, μια ομάδα αρχαιολόγων και γεωφυσικών που εργάζονταν κοντά στα νησιά Garip στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας ανακάλυψαν ότι το ιστορικό νησί μπορεί να ήταν κάτω από τη μύτη τους όλη την ώρα.

Οι ειδικοί προσδιόρισαν ότι κάποια στιγμή στο Μεσαίωνα, μια χερσαία γέφυρα σχηματίστηκε μεταξύ ενός από τα αρχικά νησιά των Αργινουσών και της ακτής λόγω σεισμών ή διάβρωσης. Στην πραγματικότητα, η χερσόνησος στην οποία κάθονταν αυτή τη στιγμή ήταν το από καιρό χαμένο τρίτο νησί.

Το Κέιν ήταν μια μικρή αλλά σημαντική εμπορική πόλη στην αρχαιότητα μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της ακτής της σημερινής Τουρκίας. Αφού συνειδητοποίησαν τη σημασία της ανακάλυψής τους, οι αρχαιολόγοι έψαξαν γύρω από τη χερσόνησο για να βρουν ένα βυθισμένο αρχαίο λιμάνι από την ελληνιστική περίοδο (323 π.Χ. έως 31 π.Χ.).

Επιπλέον, ανακάλυψαν θραύσματα κεραμικής από αρχαίους μακρινούς εμπορικούς δρόμους, καθώς και μικροοργανισμούς ιθαγενείς στη Μαύρη Θάλασσα σε αυτή τη βυθισμένη πόλη.

Η Μητρόπολη της Εποχής του Χαλκού χωρίς όνομα

Οχυρωμένα τείχη υπολείμματα μιας βυθισμένης πόλης της Εποχής του Χαλκού.


Μερικές φορές οι αρχαιολόγοι βρίσκουν χαμένες πόλεις κάτω από το νερό που δεν έψαχναν καν. Όπως και με την τοποθεσία της Εποχής του Χαλκού που βρέθηκε στον Αργολικό Κόλπο στα ανοικτά των ακτών της Πελοποννήσου.

Μια ομάδα ειδικών από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή έψαχνε για απομεινάρια του αρχαιότερου χωριού στην Ευρώπη.

Ήλπιζαν για μια μικρή πόλη 8.000 ετών. Αντίθετα, βρήκαν έναν οικισμό 12 στρεμμάτων περίπου 4.500 ετών. Ο οικισμός είχε πέτρινες αμυντικές κατασκευές, πλακόστρωτες επιφάνειες, πύργους και πολλά άλλα τεχνουργήματα.

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι αυτές οι αμυντικές κατασκευές ήταν πιο περίπλοκες από οποιαδήποτε άλλη στα ερείπια της Εποχής του Χαλκού. Για το λόγο αυτό, πιστεύουν ότι βρήκαν μια πόλη μπροστά από την εποχή της.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck, τα θεμέλια ήταν «μεγάλης φύσης, άγνωστη μέχρι τώρα στην Ελλάδα».

Αυτό δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει πολύ μεγαλύτερο βάθος και πολυπλοκότητα στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό από ότι γνωρίζουμε.

Παυλοπέτρι: Μια Πιθανή Ατλαντίδα;

Παυλοπέτρι, μια υποθαλάσσια αρχαία Ελληνική πόλη


Η πόλη βρίσκεται μόλις 13 πόδια (περίπου 4 μέτρα) κάτω από το νερό. Οι αρχαιολόγοι αναδημιούργησαν πώς μπορεί να έμοιαζε η πόλη 5.000 ετών χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία. Αυτό τους οδήγησε να συνειδητοποιήσουν ότι η βυθισμένη χαμένη πόλη ήταν ένα αρκετά περίπλοκο αστικό κέντρο την εποχή της.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το Παυλοπέτρι χτίστηκε γύρω στο 3.000 π.Χ. και βυθίστηκε γύρω στο 1.100 π.Χ. λόγω σεισμών που ήταν συνηθισμένοι σε αυτήν την περιοχή. Αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι ο λόγος που οι αρχαιολόγοι βρήκαν την πόλη εξαιρετικά σημαντική.

Το Παυλοπέτρι είναι η μόνη υποβρύχια πόλη που βρέθηκε πριν από την ιστορία του Πλάτωνα για την Ατλαντίδα.

Οι αρχαιολόγοι θαύμασαν τον εκλεπτυσμένο πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης. Το Παυλοπέτρι είχε δρόμους, διώροφα σπίτια με κήπους, σύστημα διαχείρισης νερού, ακόμη και κεντρική πλατεία της πόλης.

Όπως είπε ο διευθυντής του έργου Pavlopetri Underwater Archaeology, Dr. Jon Henderson, «υπάρχουν παλαιότερες βυθισμένες τοποθεσίες στον κόσμο, αλλά καμία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προγραμματισμένη πόλη όπως αυτή, γι' αυτό και είναι μοναδική».

Μπορούν να βρεθούν περισσότερες χαμένες πόλεις;

Η απίστευτα μακρά ιστορία του Ελληνικού πολιτισμού στο Αιγαίο σημαίνει ότι πολλές αρχαίες υποθαλάσσιες πόλεις μπορεί να περιμένουν εκεί έξω. Με τα χρόνια, οι σεισμοί και η διάβρωση οδήγησαν πολλές αρχαίες πόλεις να γλιστρήσουν στο νερό.

Παρά τη σύγχρονη τεχνολογία μας, μόνο το 1% του βυθού του ωκεανού έχει ερευνηθεί. Φανταστείτε πόσες βυθισμένες πόλεις βρίσκονται ακόμα εκεί, με συναρπαστικές ματιές στην αρχαία ιστορία, που περιμένουν να βρεθούν.

Αρχαίες πόλεις χαμένες κάτω από το Αιγαίο στην Ελλάδα Αρχαίες πόλεις χαμένες κάτω από το Αιγαίο στην Ελλάδα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Απριλίου 23, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.