Φυλή «χόμπιτ» περιφέρεται στις απομακρυσμένες ζούγκλες της Ινδονησίας;

Μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε απροσδόκητα 13 «χόμπιτ» σε μια απομακρυσμένη σπηλιά στο Φλόρες της Ινδονησίας - πυροδοτώντας μια έντονη συζήτηση σχετικά με το εάν ένα άλλο είδος «Homo» μπορεί να περπατά ακόμα στη Γη. Ένας μερικός γυναικείος σκελετός ενός ανθρωποειδούς πλάσματος που είχε ύψος λιγότερο από 4 πόδια εκτάφηκε και ονομάστηκε αμέσως «το Χόμπιτ», από τη μικροσκοπική δημιουργία του JRR Tolkien. Και, ακόμη πιο εντυπωσιακό από την ανακάλυψη του ανθρώπινου χόμπιτ -του δόθηκε η επιστημονική ονομασία Homo floresiensis- ήταν το γεγονός ότι μπορεί κάλλιστα να συνυπήρχε μαζί με τον σύγχρονο άνθρωπο, τον Homo sapiens.


Βρετανός ανθρωπολόγος πιστεύει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι ακόμα ζωντανοί

Θα μπορούσε πραγματικά μια φυλή «χόμπιτ» να περιφέρεται στις απομακρυσμένες ζούγκλες της Ινδονησίας; Με ύψος 4 πόδια με τριχωτά σώματα και μεγάλα πόδια, ο Homo floresiensis θεωρήθηκε ότι είχε εξαφανιστεί - αλλά ένας Βρετανός ανθρωπολόγος πιστεύει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι ακόμα ζωντανοί

Τα οστά 13 πλασμάτων που μοιάζουν με χόμπιτ βρέθηκαν στο Flores της Ινδονησίας το 2003

Τα απολιθώματα έγιναν πρωτοσέλιδα και πυροδότησε τις πεποιθήσεις ότι μπορεί να υπάρχει άλλος «homo».

Οι υπεύθυνοι επιστήμονες είπαν ότι θα είχαν σοκαριστεί λιγότερο αν έβρισκαν έναν «εξωγήινο»

Βαθιά μέσα σε ένα ανοιχτό στόμιο ορεινού ασβεστόλιθου στο Flores, ένα απομακρυσμένο νησί στην Ινδονησία, μια ομάδα επιστημόνων ανασκάπτει σχολαστικά έναν αρχαίο βιότοπο στο σπήλαιο Liang Bua, κρυμμένο στην υγρή ζούγκλα.

Οι προσδοκίες τους ήταν χαμηλές, ίσως να αποκαλυφθούν μερικά πρωτόγονα εργαλεία.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαν εκείνη την ημέρα το 2003 θα κατέστρεφε τις μακροχρόνιες πεποιθήσεις για την ανθρώπινη εξέλιξη και θα γίνει πρωτοσέλιδο παγκοσμίως. Αφού ανέκτησε ένα μικρό κρανίο από τη γη, η ομάδα ήρθε αντιμέτωπη με ένα νέο είδος ανθρώπου.

Θα ήμουν λιγότερο έκπληκτος αν κάποιος είχε αποκαλύψει έναν εξωγήινο», είπε ο παλαιοανθρωπολόγος και μέλος της ομάδας καθηγητής Peter Brown από το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας στην Αυστραλία, εκείνη την εποχή.

Ένας μερικός γυναικείος σκελετός ενός ανθρωποειδούς πλάσματος που είχε ύψος λιγότερο από 4 πόδια εκτάφηκε και αμέσως ονομάστηκε «το Χόμπιτ»


Ένας μερικός γυναικείος σκελετός ενός ανθρωποειδούς πλάσματος που είχε ύψος λιγότερο από 4 πόδια εκτάφηκε και ονομάστηκε αμέσως «το Χόμπιτ», από τη μικροσκοπική δημιουργία του JRR Tolkien. Και, ακόμη πιο εκπληκτικό από την ανακάλυψη του ανθρώπινου χόμπιτ - του δόθηκε η επιστημονική ονομασία Homo floresiensis - ήταν το γεγονός ότι μπορεί κάλλιστα να συνυπήρχε μαζί με τον σύγχρονο άνθρωπο, τον Homo sapiens.

Πράγματι, ίσως εξακολουθεί να ισχύει. Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, οι φήμες ότι αυτοί οι άνθρωποι των χόμπιτ δεν πέθανε ποτέ και ότι συνέχισαν να ζουν στα απομακρυσμένα βουνά της Ανατολικής Ινδονησίας για δεκάδες χιλιάδες χρόνια εντείνονται.

Ο Δρ Γκρέγκορι Φορθ, Βρετανός καθηγητής ανθρωπολογίας και πρώην ακαδημαϊκός της Οξφόρδης, περιέγραψε λεπτομερώς τις προσπάθειές του - μερικές από τις οποίες χρονολογούνται πριν από την εύρεση των οστών - προσπαθώντας να αποκαλύψει το μυστήριο των ανθρώπινων χόμπιτ. Και αποκαλύπτει ότι υπήρξαν θεάσεις αυτόπτων μαρτύρων από περισσότερα από 30 άτομα, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι των χόμπιτ, είτε άμεσοι απόγονοι είτε «ξάδερφο» είδος, μπορεί να είναι ακόμα ζωντανοί σήμερα.

«Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσω αυτό που μου είπαν είναι ότι μια ανθρωπίνη που δεν είναι σάπιενς έχει επιζήσει στο Flores μέχρι σήμερα ή πολύ πρόσφατα», έγραψε ο Δρ Forth στο περιοδικό The Scientist νωρίτερα αυτό το μήνα, πριν από τη δημοσίευση του νέου του βιβλίου, Between Ape And Human.

Μπορεί να ακούγεται τόσο φανταστικό όσο ο μύθος του Big Foot ή του τέρατος του Λοχ Νες, αλλά η πιθανότητα επιβίωσης του ανθρώπινου χόμπιτ δεν έχει ποτέ πλήρως απορριφθεί από τους επιστήμονες.

Πράγματι, αναφορές από ιεραποστόλους που στάλθηκαν στη Φλόρες για «μικρούς ανθρώπους που μοιάζουν με πιθήκους» εκτείνονται μέχρι τη δεκαετία του 1920.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ο Δρ Forth είπε στη Mail αυτή την εβδομάδα πώς άκουσε για πρώτη φορά για την «ύπαρξή» τους το 1984 όταν εκτελούσε επιτόπια εργασία στο νησί.

Στη συνέχεια, το 2001, επισκέφτηκε τους ανθρώπους Lio, μια αρχαία φυλή που ζει σε απομονωμένες καλύβες στο Flores, χιλιάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ήταν εδώ που ο Δρ Φορθ, τώρα 74 ετών, άκουσε «ακόμα πιο συναρπαστικές ιστορίες για αυτά τα πλάσματα που… τα έβλεπαν περιστασιακά οι ντόπιοι ψηλά στα βουνά».

Αφού ανακάλυψαν ένα μικρό κρανίο, η ομάδα αρχαιολόγων είχε έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με ένα νέο είδος ανθρώπου


Η ανακάλυψη του H. floresiensis στο σπήλαιο Liang Bua δύο χρόνια αργότερα «με χτύπησε για έξι», λέει — κυρίως επειδή ήταν συνεπής με τις περιγραφές που οι χωρικοί είχαν δώσει για δεκαετίες.

Mικρόσωμο, με βάρος περίπου 5st και με μεγάλα πόδια, τα «χόμπιτ» περπατούσαν όρθια, είχαν ανθρωποειδή πρόσωπα και εγκεφάλους γύρω στο ένα τρίτο του μεγέθους των σύγχρονων ανθρώπων.

Τα σκελετικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το μάσημα και το περπάτημα τα συνέδεαν ξεκάθαρα με το δικό μας γένος, τον Homo (που σημαίνει άνθρωπος) και το είδος, τον σάπιενς (που σημαίνει, σοφός).

Με την πάροδο του χρόνου, πολλοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο H. floresiensis ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει εργαλεία και ακόμη και να βάλει φωτιά.

Εμείς — ο Homo sapiens — εξελιχθήκαμε πριν από περίπου 200.000 χρόνια και είναι γνωστό ότι συνυπήρξαμε για ένα μέρος εκείνου του χρόνου με άλλα «homo» είδη. Το H. neanderthalensis, το οποίο εξαφανίστηκε πριν από περίπου 30.000 χρόνια, πιστεύεται ότι είναι το «νεότερο» είδος homo σε σχέση με τον σύγχρονο άνθρωπο.

Τα οστά 13 ατόμων χόμπιτ που ανακαλύφθηκαν τελικά στο σπήλαιο Liang Bua - η μοναδική τοποθεσία όπου έχουν βρεθεί τέτοια οστά - χρονολογούν ότι το είδος είχε πιθανώς εξελιχθεί μεταξύ 190.000 και 50.000 ετών, αν και η εξελικτική εικόνα είναι ασαφής. Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε ακριβώς εξαφανίστηκαν (αν, πράγματι, εξαφανίστηκαν!) και σε ποια χρονική περίοδο συνυπήρξαν δίπλα στον σύγχρονο άνθρωπο.

Αλλά αν τα ανθρώπινα χόμπιτ ξεπερνούσαν τους Νεάντερταλ, τότε θα έπαιρναν το στέμμα ως το είδος του πρώιμου ανθρώπου που υπήρχε στο χρόνο πιο κοντά μας.

Δεδομένου ότι οι πρόγονοί τους ήταν ίδιοι με τους δικούς μας - Homo erectus, που είχαν ύψος σχεδόν 6 πόδια, με μεγάλο εγκέφαλο - η ανακάλυψή τους αμφισβήτησε επίσης την πεποίθηση ότι η ανθρωπίνη γενικά εξελίχθηκε για να είναι ψηλότερη και πιο έξυπνη.

Δεν γνωρίζουμε πώς έφτασαν οι άνθρωποι των χόμπιτ στο Φλόρες, ή από πού, αλλά ένας λόγος για το μικρό τους ανάστημα θα μπορούσε να είναι η ίδια η τοποθεσία.

Μια ομάδα επιστημόνων ανασκάπτιζε σχολαστικά έναν αρχαίο βιότοπο στο σπήλαιο Liang Bua, κρυμμένο στην υγρή ζούγκλα.


Το Φλόρες ήταν νησί για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χρόνια (σε σύγκριση με περίπου 125.000 χρόνια για τη Βρετανία). Είναι πιθανό ότι επειδή οι πόροι ήταν σπάνιοι στο νησί, ήταν εξελικτικό λογικό για αυτό το ομοειδές είδος να είναι τόσο μικρό.

Όπως έγραψε ο τότε Επιστημονικός Συντάκτης της Mail, Μάικλ Χάνλον, το 2004 για την ανακάλυψη: «Η συγκλονιστική αποκάλυψη [από τον Φλόρες]… έχει τρομερές συνέπειες: δεν μπορούμε πλέον εμείς οι άνθρωποι να υποθέσουμε ότι είμαστε μοναδικοί.

«Έχουμε προσκολληθεί σε αυτή την υπερβολικά απλή άποψη για το από πού προερχόμαστε για περισσότερο από έναν αιώνα. Αλλά φαίνεται τώρα…το ανθρώπινο γενεαλογικό δέντρο είναι διακλαδισμένο και θαμνώδες, όχι μια απλή γενεαλογία».

Τώρα έχουμε τον εκπληκτικό ισχυρισμό του Δρ Forth για ανέκδοτα στοιχεία τουλάχιστον που υποδηλώνουν ότι οι απόγονοι των χόμπιτ μπορεί να περπατούν ακόμα στον πλανήτη Γη στην εποχή των έξυπνων τηλεφώνων, των McDonald's και των αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων.

Η τελευταία θέαση που κατέγραψε ήταν το 2017, όταν μια 40χρονη γυναίκα στο Flores περιέγραψε πώς είχε δει έναν άνθρωπο-πίθηκο να «διασχίζει το χωράφι». Είπε «σταμάτησε και την κοίταξε, αλλά δεν φαινόταν απειλητικό».

Μια από τις πιο ζωντανές μαρτυρίες ήταν από έναν ντόπιο άνδρα και μια γυναίκα που είπαν ότι είχαν δει ένα χόμπιτ πριν από 20 χρόνια καθώς φρόντιζαν τα λαχανικά τους.

«Η γυναίκα είχε μια κόρη, περίπου επτά ή οκτώ ετών», λέει ο Δρ Forth. «Η κόρη εντόπισε αυτό το παράξενο πλάσμα να κάθεται λίγο πιο πέρα από τον κήπο δίπλα σε ένα σωρό βράχους.

«Ούρλιαζε και ένας σκύλος γάβγιζε. Ο άντρας έφτασε εκεί πρώτος και η μητέρα και το κορίτσι έκλαιγαν. Το είδαν και οι τρεις. Αλλά δεν κόλλησαν, έτρεξαν μέχρι το σπίτι».

Τα οστά 13 ατόμων χόμπιτ ανακαλύφθηκαν τελικά στο σπήλαιο Liang Bua στην Ινδονησία - η μόνη τοποθεσία όπου έχουν βρεθεί ποτέ τέτοια οστά


Ο Δρ Forth είναι ανένδοτος ότι οι χωριστές λογαριασμοί «συμφώνησαν όλες για τις λεπτομέρειες» και ότι «[οι μάρτυρες] ήταν ανήσυχοι και φοβισμένοι και ίδρωσαν ενώ μιλούσαν μαζί μου. ήταν πολύ πιστευτό».

Σε μια άλλη αφήγηση, που περιγράφεται λεπτομερώς στο βιβλίο του, περιγράφει μια θέαση του Φλόρες το 2010 και εντόπισε αρκετούς μάρτυρες που συνάντησαν το σώμα ενός «νεκρού πίθηκου» στο δρόμο τους από την εκκλησία στις 24 Μαΐου, Δευτέρα της Πεντηκοστής.

Ένας από αυτούς, που ονομάζεται Tegu, «ένας άνδρας 50 ετών που κατείχε πτυχίο στη γεωργία» από ένα ίδρυμα στο Bandung [την πρωτεύουσα της Δυτικής Ιάβας], περιέγραψε «ένα ανθρώπινο πρόσωπο του οποίου το γυμνό σώμα ήταν καλυμμένο με λεπτά μαλλιά… σαν του κουταβιού.

«Δεν θα μπορούσε, επιβεβαίωσε, να ήταν πιθανώς μαϊμού, αλλά ήταν εξίσου σίγουρος ότι δεν θα μπορούσε να ήταν άνθρωπος», γράφει ο Δρ Φορθ.

Ένας άλλος άνδρας, ο Wea, περιέγραψε ένα ον με πρόσωπο «σαν μαϊμού» και κεφάλι «σχεδόν ίδιο με του ανθρώπου».

Οι γυναίκες που ήταν παρούσες ήταν πολύ φοβισμένες για να εξηγήσουν πλήρως αυτό που είδαν και η Keo, η σύζυγος του Tegu, είπε στον Dr Forth ότι «δεν είναι συνηθισμένο να βλέπεις τέτοια πράγματα, οπότε φοβήθηκα».

«Το αρχικό μας ένστικτο, υποπτεύομαι, είναι να θεωρούμε τους σωζόμενους πιθήκους του Φλόρες ως εντελώς φανταστικούς», έγραψε ο Δρ Φορθ στο The Scientist. «Αλλά, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη αυτά που λένε οι άνθρωποι του Lio, δεν βρήκα κανένα καλό λόγο να το σκεφτώ».

Λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περιέγραψαν τα πλάσματα ότι φοβούνταν τους ανθρώπους.

Για τους δύσπιστους αναγνώστες που υποψιάζονται ότι όλα αυτά μπορεί να είναι ευσεβείς πόθοι εκ μέρους ενός ακαδημαϊκού που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη των πρώιμων ανθρώπων, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο Δρ Forth είναι ένας αξιοσέβαστος επιστήμονας.

Γεννημένος στο Winchester του Hampshire, απέκτησε διδακτορικό στην ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ανακάλυψε τη δια βίου γοητεία του με τη «μελέτη των ανθρώπων». Τώρα είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά, όπου εδρεύει για περισσότερα από 35 χρόνια.

Ούτε πιστεύει μοναχικά στην ιδέα ότι οι άνθρωποι των χόμπιτ εξακολουθούν να περιφέρονται ελεύθεροι.

«Στο κέντρο του Φλόρες… ακούσαμε τις πιο εκπληκτικές ιστορίες για μικρούς μαλλιαρούς ανθρώπους τους οποίους ονόμασαν ebu gogo: ebu που σημαίνει «γιαγιά» και gogo, «αυτός που τρώει οτιδήποτε»,» ο Dr Bert Roberts, μέλος της ομάδας που ανακάλυψε το πρώτο. σκελετό χόμπιτ, είπε τους μήνες που ακολούθησαν την ανακάλυψη.

Είπε ότι οι ντόπιοι περιέγραψαν το «ebu gogo» ως «κοντό, μακρυμάλλη, με κοιλιά… που περπατούσε με ελαφρώς άβολο βάδισμα και είχε μακριά χέρια και δάχτυλα. Μουρμούρισαν ο ένας στον άλλο και μπορούσαν να επαναλάβουν λέξεις παπαγαλική μόδα».

Είπε ότι ο συνάδελφός του «είχε ακούσει για αυτές τις ιστορίες πριν από δέκα χρόνια και πίστευε ότι δεν ήταν καλύτερες από ιστορίες καλλικάτζαρων - μέχρι που ανακαλύψαμε το χόμπιτ».

Το 2017, εμφανίστηκε ένα βίντεο κλιπ με ποδηλάτες στη βόρεια Σουμάτρα να κυνηγούν έναν μικροσκοπικό, γυμνό άνδρα που τρέχει στην υπερανάπτυξη. Πιστευόταν ότι ήταν μέρος της φυλής Mante, μιας αρχαίας φυλής ανθρώπων που μοιάζουν με χόμπιτ που τεκμηριώνεται στο νησί για αιώνες.

Οι περιγραφές είναι συνεπείς με αυτές του H. floresiensis.

Άλλοι ακαδημαϊκοί είναι, ωστόσο, πολύ δύσπιστοι για τους ισχυρισμούς ότι ένα άλλο είδος «Homo» υπάρχει σήμερα. Ο Δρ Ντάρεν Νάις, παλαιοζωολόγος (κλάδος παλαιοντολογίας) και πρώην λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, λέει ότι είναι «δύσκολο…να είμαστε σίγουροι» ότι οι θεάσεις ήταν «με νόημα».

«Ο βιότοπος είναι σωστός, τα στοιχεία από αυτόπτες μάρτυρες είναι καλά και υπάρχουν γνωστοί υποψήφιοι από το αρχείο απολιθωμάτων που ακούγονται αρκετά παρόμοια με τα πλάσματα που μερικές φορές περιγράφονται», είπε. «Αλλά εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε στερεά βιολογικά δείγματα… για να δείξουμε την πραγματικότητα αυτού του ζώου».

Είναι, λοιπόν, πραγματικές οι σύγχρονες θεάσεις ή είναι προέκταση της λαογραφίας που διαιωνίζεται από πνευματικούς και βαθιά δεισιδαίμονες ντόπιους;

Ο Δρ Forth λέει ότι το εξηγεί αυτό στο βιβλίο του, αγνοώντας τυχόν θεάσεις που θεωρούνται φανταστικές.

«Οι άνθρωποι Lio έχουν πολλά πνεύματα και υπερφυσικά όντα, αλλά αυτά τα πλάσματα δεν μοιάζουν σε τίποτα με τα υπερφυσικά τους όντα», λέει.

Τι γίνεται με τους πιθήκους; Το μόνο είδος πιθήκου στο νησί είναι ο μακάκος με μακριά ουρά, που δεν ταιριάζει με τις περιγραφές χωρίς ουρά που μοιράζονται οι μάρτυρες.

Υπάρχει μια φυλή πυγμαίων στο Flores, οι άνθρωποι Rampasasa, αλλά ανακατεύονται ελεύθερα με άλλους ανθρώπους, ενώ η συμπεριφορά των πλασμάτων που αναφέρουν οι ντόπιοι είναι πολύ πιο λαθραία.

Νέα είδη μεγάλων θηλαστικών έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια και ο Δρ Forth λέει ότι η ύπαρξη του σύγχρονου χόμπιτ είναι απολύτως «πιθανή» κατά την άποψή του.

«Έχω παρουσιάσει τα στοιχεία και έχω βγάλει το πιο λογικό συμπέρασμα. Είναι η παλιά μέθοδος Σέρλοκ Χολμς. Παίρνετε όλα τα ενδεχόμενα και τα αποκλείετε ένα προς ένα, με βάση τα στοιχεία, και το υπόλοιπο πρέπει να είναι αληθινό, όσο απίθανο κι αν είναι».

Οι ορεινές σπηλιές των απομακρυσμένων νησιών της Ανατολικής Ινδονησίας εξακολουθούν να είναι αχαρτογράφητη περιοχή, οπότε ποιος μπορεί να ξέρει τι θαύματα περιέχουν.

«Κανένας ζωολόγος δεν ψάχνει ακόμη για ζωντανά δείγματα του H. Floresiensis», προσθέτει ο Δρ Forth. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να βρεθούν».

Πηγή: dailymail

Φυλή «χόμπιτ» περιφέρεται στις απομακρυσμένες ζούγκλες της Ινδονησίας; Φυλή «χόμπιτ» περιφέρεται στις απομακρυσμένες ζούγκλες της Ινδονησίας; Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Απριλίου 28, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.