Ο αρχαίος σεισμός που κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα στην Κρήτη

Ενώ το νησί δέχεται τακτικά σεισμούς, η Κρήτη αντιμετώπισε απίστευτη καταστροφή στην αρχαιότητα μετά από έναν αρχαίο σεισμό που κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα στο νησί και την περιοχή το 365 μ.Χ.

Στην πραγματικότητα, ο υποθαλάσσιος σεισμός, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν μεγέθους 8,0 ή μεγαλύτερος, κατέστρεψε σχεδόν κάθε πόλη στην Ανατολική και Νότια Μεσόγειο σε μια περιοχή που κυμαίνεται από την ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την Αφρική, ακόμη και την Ισπανία.

Οι τεράστιες δυνάμεις που ανύψωσαν την Κρήτη μπορούν να βρεθούν στα ερείπια της αρχαίας πόλης στη Φαλάσαρνα στη δυτική Κρήτη. Εικόνα: Richard Ott


Η περιοχή καταστράφηκε από σεισμό της Κρήτης το 365 μ.Χ.

Οι αρχαιολόγοι έχουν διεξαγάγει πολυάριθμες ανασκαφές που αποδεικνύουν ότι οι περισσότερες πόλεις της περιοχής καταστράφηκαν την εποχή του σεισμού που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης ​​Ιουλίου του 365 μ.Χ..

Γεωλόγοι και σεισμολόγοι πιστεύουν ότι το επίκεντρο του τεράστιου σεισμού ήταν στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης όπου σχεδόν όλες οι πόλεις καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Πρόσφατες γεωλογικές μελέτες δείχνουν ότι ο αρχαίος σεισμός μπορεί να ήταν το αποτέλεσμα της επανενεργοποίησης όλων των μεγάλων ορίων τεκτονικών πλακών στην περιοχή. Θεωρείται ότι ολόκληρο το νησί της Κρήτης υψώθηκε κατά απίστευτα εννέα μέτρα, (30 πόδια), μετά τον σεισμό.

Ο σεισμός πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος που έχει πλήξει ποτέ την περιοχή.

Ο σεισμός στην Κρήτη ακολούθησε περαιτέρω καταστροφές όταν ένα τσουνάμι κατέστρεψε τις νότιες και ανατολικές ακτές της Μεσογείου.

Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από το τσουνάμι, ιδιαίτερα στην Αλεξάνδρεια, όπου η ημέρα της τραγικής φυσικής καταστροφής εορταζόταν κάθε χρόνο μέχρι τον έκτο αιώνα ως «Ημέρα Φρίκης».

Αυτός ο χάρτης δείχνει τα μοντελοποιημένα ύψη κύματος των τσουνάμι στις ακτές στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, τα οποία προκλήθηκαν από τον σεισμό στις 21 Ιουλίου 365.Εικόνα: Richard Ott


Οι ιστορικοί περιγράφουν το φρικτό γεγονός

Ο τεράστιος σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε άφησαν σημάδια σε ιστορικούς και ανθρώπους της εποχής, οι οποίοι αναφέρονταν συχνά στο γεγονός.

Ενώ ορισμένοι σύγχρονοι μελετητές συζητούν εάν όλοι αναφέρονταν στον σεισμό που έγινε στην Κρήτη το 365 ή σε μια σειρά από άλλα σεισμικά γεγονότα που συνέβησαν όλα την ίδια χρονική περίοδο, αρχαίοι συγγραφείς περιέγραψαν το γεγονός με φρικιαστικούς όρους.

Πολλοί χριστιανοί συγγραφείς είδαν τον σεισμό ως σημάδι από τον Θεό της αποδοκιμασίας Του για τον παγανισμό, και μερικοί, αρχαίοι ιστορικοί υποστήριξαν ότι ο σεισμός ήταν σημάδι θεϊκής οργής ή θλίψης.

Όχι μόνο ο σεισμός αναφέρθηκε συχνά από τις αρχαίες πηγές, αλλά το τσουνάμι που ακολούθησε ήταν επίσης αντικείμενο μεγάλης εστίασης στην αρχαιότητα.

Μια εγκοπή είναι αναγνωρίσιμη στους παραθαλάσσιους βράχους στη δυτική Κρήτη που εκτείνονται παράλληλα με τη θάλασσα. Αυτή η εγκοπή είναι αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν απολιθωμένη ακτογραμμή και σηματοδοτεί πού βρισκόταν η στάθμη της θάλασσας στο παρελθόν. Εικόνα: Richard Ott


Ο Αμμιανός Μαρκελλίνος (Ammianus Marcellinus), ένας Ρωμαίος ιστορικός, περιέγραψε λεπτομερώς το κατακλυσμικό γεγονός στη γραφή του. Περιέγραψε τη σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στο καταστροφικό τσουνάμι, περιγράφοντας πρώτα πώς χτύπησε ο σεισμός και στη συνέχεια πώς η θάλασσα υποχώρησε ξαφνικά ακολουθούμενη από ένα γιγάντιο κύμα που κατάπιε ολόκληρη την ακτή.

«Λίγο μετά το ξημέρωμα, και προαναγγέλθηκε από μια πυκνή διαδοχή από σφοδρά κλυδωνιζόμενες κεραυνούς, η στερεότητα ολόκληρης της Γης άρχισε να σείεται και η θάλασσα απομακρύνθηκε, τα κύματα της κύλησαν και εξαφανίστηκε, έτσι ώστε η άβυσσος του βάθους αποκαλύφθηκε και πολλές ποικιλίες θαλάσσιων πλασμάτων εθεάθησαν κολλημένες στη λάσπη», έγραψε.

Στην αφήγηση του για τον σεισμό, ο Αμμιανός Μαρκελλίνος διευκρινίζει περαιτέρω πώς «η βρυχηθή θάλασσα, σαν προσβεβλημένη από την απώθησή της, [ανυψώθηκε] με τη σειρά της, και μέσα από τα γεμάτα μεγάλα κύμματα έπεσε βίαια σε νησιά και εκτεταμένες εκτάσεις της ηπειρωτικής χώρας και ισοπέδωσε αναρίθμητα κτίρια σε πόλεις».

Ο αρχαίος σεισμός που κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα στην Κρήτη Ο αρχαίος σεισμός που κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα στην Κρήτη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Απριλίου 28, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.