Κρυμμένη βυζαντινή εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο

Στη δημοσιότητα κυκλοφόρησαν πρόσφατα φωτογραφίες από τα ερείπια μιας υπόγειας εκκλησίας και της αγίας πηγής στην Κωνσταντινούπολη, στην πρώην βυζαντινή πόλη της Κωνσταντινούπολης. Φωτογραφία: www.Twitter.com/@KPW1453


Μια κρυμμένη βυζαντινή εκκλησία και μια ιερή πηγή ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε μια περιοχή ανασκαφών στην περιοχή Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης.

Η τοποθεσία βρίσκεται στην οδό Amiral Tadfil, στην καρδιά της αρχαίας πόλης της Κωνσταντινούπολης, κάτω από ένα κτίριο που ανήκει σε ένα πρώην τουριστικό γραφείο γνωστό ως "Kirkit Voyage". Υπήρχαν ανασκαφές από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης από το 1997 έως το 1998.

Οι θησαυροί που βρέθηκαν εκεί περιλαμβάνουν ένα όμορφο μωσαϊκό δάπεδο και έναν μικρό υπόγειο θάλαμο με μια κόγχη που χωρίζονται και οι δύο σε δύο διαφορετικούς τομείς — το ένα πάνω στο άλλο.

Το πάνω τμήμα, το οποίο είναι υπόγειο, περιέχει το ψηφιδωτό δάπεδο, καθώς και τα ερείπια μιας άγνωστης κατασκευής. Η τοποθεσία υπολογίζεται ότι χρονολογείται από τον 5ο ή 6ο αιώνα και πολύ πιθανόν να βρισκόταν κοντά στο Μεγάλο Παλάτι της Κωνσταντινούπολης.

Βυζαντινή εκκλησία διακοσμημένη με μαρμάρινη πλάκα

Ένας θολωτός θάλαμος που υπάρχει επίσης φαίνεται να χρονολογείται στον 11ο ή 12ο αιώνα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Το δεύτερο επίπεδο από κάτω περιέχει μια κόγχη πρώην βυζαντινής εκκλησίας, διακοσμημένη με μαρμάρινη πλάκα με μικρή λίμνη νερού. Ένα λούνι πάνω από την περιοχή κοσμείται με τοιχογραφία που απεικονίζει τη Θεοτόκο να κρατά το Χριστό Βρέφος.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η ιερή πηγή, ή «αγίασμα», ανήκε κάποτε στο μοναστήρι Hodegon. Αυτή η θεωρία, ωστόσο, παραμένει απίθανη, καθώς το μοναστήρι βρίσκεται πολύ ανατολικά.

Ο ιστότοπος είναι προσβάσιμος είτε μέσω του τουριστικού πρακτορείου Kirkit Voyage στην οδό Amiral Tadfil ή του Sedir Carpet & Kilim στην οδό Mimar Mehmet Ağa στο Sultanahmet.

Σημαντικές τοποθεσίες, όπως ο Βυζαντινός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας και διάφορα άλλα αξιόλογα μνημεία, βρίσκονται σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως συνοικία Σουλταναχμέτ, που βρίσκεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Η μεγάλη πόλη ονομαζόταν Κωνσταντινούπολη από όλο τον ευρύτερο κόσμο μέχρι τον 20ο αιώνα. Αν και οι Οθωμανοί την είχαν αποκαλέσει ανεπίσημα για χρόνια Κωνσταντινούπολη, η επίσημη αλλαγή του ονόματος έγινε το 1930 μετά την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.

Αρχικά εγκαταστάθηκε τον έβδομο αιώνα π.Χ., η πόλη εξελίχθηκε σε ένα ακμάζον λιμάνι χάρη στην προνομιακή γεωγραφική της θέση μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, καθώς και στο φυσικό λιμάνι της. Το 330 μ.Χ., έγινε η τοποθεσία της «Νέας Ρώμης» του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, που σύντομα εξελίχθηκε σε μια πλούσια πόλη με υπέροχη χριστιανική αρχιτεκτονική.

Η Κωνσταντινούπολη στάθηκε ως έδρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για τα επόμενα 1.100 χρόνια, απολαμβάνοντας μεγάλη ευημερία αν και μαστιζόταν από μια σειρά θανατηφόρων πολιορκιών κατά τη διάρκεια των ετών έως ότου κατακτήθηκε από τον σουλτάνο Μωάμεθ Β' της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αυτή η νεότερη ανακάλυψη αποδεικνύει το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη συνεχίζει να κατέχει έναν πλούτο της Ελληνικής ιστορίας που περιμένει να ανακαλυφθεί.

Κρυμμένη βυζαντινή εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο Κρυμμένη βυζαντινή εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Απριλίου 23, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.