Οι πανοπλίες του Αχιλλέα, του Οδυσσέα και του Αγαμέμνονα, στο Μουσείο Κοτσανά

Οι πανοπλίες που εκτίθενται στο Μουσείο Κοτσανά αποτελούν πλήρη καλλιτεχνική σύνθεση σε φυσικό μέγεθος και με αναγνωρισμένη επιστημονική εγκυρότητα.


Η έκθεση «Πανοπλίες-Η τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα» συνδυάζει την Ελληνική τέχνη με την τεχνολογία, την αισθητική με την πρακτικότητα και αναβιώνει με ένα συναρπαστικό τρόπο την λησμονημένη τέχνη της ελληνικής αρματοποιίας.

Την Τρίτη 19 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης «ΠΑΝΟΠΛΙΕΣ – Η τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα», μία έκθεση που μας βάζει στον κόσμο κάποιων εκ των επιφανέστερων ηρώων της ελληνικής μυθολογίας, όπως του Αχιλλέα, του Αγαμέμνονα και του Οδυσσέα, θαυμάζοντας τις πανοπλίες τους και τον οπλισμό που χρησιμοποίησαν στα ταξίδια τους.

Η έμπνευση και η δημιουργία της έκθεσης αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία του Δημητρίου Κατσίκη, ο οποίος μετά από πολύχρονη και εμπεριστατωμένη μελέτη κατάφερε να αναβιώσει την αρχαία τέχνη του αρματοποιού στο σήμερα και να προσφέρει στο κοινό έργα υψηλής αισθητικής αλλά και επιστημονικής αξίας. Η ιδιωτική του συλλογή έχει ως τώρα ταξιδέψει και αναγνωριστεί σε Ευρώπη και Αμερική και έχει φιλοξενηθεί σε πλήθος πανεπιστημιακών και πολιτισμικών φορέων.

Ο δημιουργός της έκθεσης, Δημήτρης Κατσίκης, στο Μουσείο Κοτσανά, όπου εκτίθεται ο αρχαίος οπλισμός.


Η έκθεση προσφέρει το ιστορικό πανόραμα των κύριων τυπολογιών κατασκευής πανοπλίας, καλύπτοντας το διάστημα από την ύστερη Ελλαδική ως την ύστερη βυζαντινή εποχή, φέρνοντας στο προσκήνιο μία παράδοση και ιστορία περίπου 3.000 χρόνων.

Εμβληματικοί σταθμοί καθ’ όλο το φάσμα από τον 15ο αι. π.Χ. έως και τον 14ο αι. μ.Χ. αναδεικνύουν το συνεχές της τεχνικής παραγωγής πανοπλιών στην αρχαιότητα με τις πανοπλίες του Αχιλλέα, του Αγαμέμνονα και του Οδυσσέα, την σπαρτιατική και αθηναϊκή πανοπλία, τον λινοθώρακα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την Πανοπλία Κατάφρακτου της μέσης βυζαντινής περιόδου να σηματοδοτούν κάποια από τα σπουδαιότερα τεκμήρια της εν λόγω ιστορικής συνέχειας.

Στο Μουσείο Κοτσανά εκτίθενται ένας δερματοθώρακας Αλεξανδρινής Περιόδου (αριστερά) και ο λινοθώρακας του Καλλίμαχου (δεξιά).


Ολες οι πανοπλίες αποτελούν πλήρη καλλιτεχνική σύνθεση σε φυσικό μέγεθος και με αναγνωρισμένη επιστημονική εγκυρότητα. Η κατασκευή των πανοπλιών σε πραγματικές διαστάσεις συνιστά ένα άρτιο αποτέλεσμα καλλιτεχνικής δημιουργικότητας, η οποία βασίζεται σε γνώση που ο δημιουργός, ως ερευνητής, έχει αποκομίσει μελετώντας και συνδυάζοντας αρχαιολογικά ευρήματα ανά τον κόσμο καθώς και ιστορικές και λογοτεχνικές πηγές. Μια πρωτοποριακή έκθεση που συνδυάζει με άριστο τρόπο την Ελληνική τέχνη με την τεχνολογία, την αισθητική με την πρακτικότητα και αναβιώνει με ένα συναρπαστικό τρόπο την λησμονημένη τέχνη της ελληνικής αρματοποιίας που τόσο έχει επηρεάσει την Ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή ιστορική θεώρηση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των επιστημών, της τεχνολογίας, της δημοσιογραφίας, των γραμμάτων και του πολιτισμού. Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση στην έκθεση από τον δημιουργό των εκθεμάτων.

Πηγή: Protagon

Οι πανοπλίες του Αχιλλέα, του Οδυσσέα και του Αγαμέμνονα, στο Μουσείο Κοτσανά Οι πανοπλίες του Αχιλλέα, του Οδυσσέα και του Αγαμέμνονα, στο Μουσείο Κοτσανά Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.