Μοντέλα κλιματικής αλλαγής δείχνουν τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη κάτω από το νερό

Μεγάλο μέρος του Πειραιά θα μπορούσε να βρίσκεται κάτω από το νερό, όπως και πολλές παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πίστωση: Climate Central


Τα μοντέλα κλιματικής αλλαγής που δημιούργησε η Climate Central, μια ανεξάρτητη οργάνωση κορυφαίων επιστημόνων και δημοσιογράφων, δείχνουν την καταστροφή που θα μπορούσε να προκαλέσει η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε παράκτιες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ελλάδας, όπως ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη.

Τα μοντέλα δημιουργήθηκαν με βάση τα ευρήματα μιας πρόσφατης ερευνητικής εργασίας που γράφτηκε από επιστήμονες από το Climate Central σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το Ινστιτούτο Πότσνταμ για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων στη Γερμανία.

Το έγγραφο, όπως και οι προβλέψεις, συγκρίνει το μέλλον εάν συνεχίσουμε την τρέχουσα πορεία μας για τη θέρμανση του πλανήτη χωρίς να εφαρμόσουμε ουσιαστικές αλλαγές για τη μείωση των εκπομπών στην κατάσταση της Γης, εάν λάβουμε άμεσα μέτρα για να μειώσουμε τις ετήσιες εκπομπές στο μισό έως το 2030.

Παράκτιες πόλεις όπως ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το νερό λόγω της κλιματικής αλλαγής

Οι εντυπωσιακές εικόνες δείχνουν τον καταστροφικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις παράκτιες πόλεις, απεικονίζοντας πώς θα μπορούσαν να είναι οι πόλεις σε μερικές δεκαετίες αν συνεχίσουμε την τάση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να αυξάνεται κατά τρεις βαθμούς Κελσίου.

Σε θετικό σημείο, ωστόσο, οι προβλέψεις επιτρέπουν στους χρήστες να συγκρίνουν το χειρότερο σενάριο με ένα μοντέλο της ίδιας πόλης, εάν ο κόσμος λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών, μειώνοντας την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε ενάμισι βαθμούς Κελσίου, αντί για τρεις.

Οι προβλέψεις δείχνουν τη δραστική επίδραση που θα μπορούσε να έχει η άνοδος της στάθμης των υδάτων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες παράκτιες πόλεις του κόσμου.

Σύμφωνα με το Climate Central, εάν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών, 50 πόλεις σε όλο τον κόσμο θα «χρειαστούν να δημιουργήσουν πρωτοφανή άμυνες παγκοσμίως» ενάντια στην άνοδο της στάθμης των υδάτων ή «να χάσουν τις περισσότερες από τις κατοικημένες περιοχές τους».

Αν και οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να φαίνονται αναπόφευκτες, η Climate Central υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο δυστοπικό μέλλον μπορεί να αποφευχθεί εάν οι χώρες δεσμευτούν να μειώσουν τις εκπομπές και να σώσουν τον πλανήτη.

Ο οργανισμός σημειώνει ότι εάν οι χώρες που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία του Παρισιού επιτύχουν τους πιο φιλόδοξους στόχους που περιλαμβάνονται στο σύμφωνο, το αναμενόμενο επίπεδο άνοδος της θάλασσας θα μειωθεί στο μισό, επιτρέποντας στα έθνη να αποφύγουν να δημιουργήσουν μη δοκιμασμένες άμυνες ή να εγκαταλείψουν «πολλές παράκτιες μεγαλουπόλεις».

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού

Σύμφωνα με επιστήμονες του κλίματος, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας -λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά τρεις βαθμούς Κελσίου- θα μπορούσε να πλημμυρίσει τη Γη που καταλαμβάνεται από πάνω από 800 εκατομμύρια ανθρώπους, ή το 10 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη.

Αυτή η επίδραση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να εξαφανίσει αμέτρητα μικρά νησιωτικά έθνη και οι ασιατικές χώρες θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η Climate Central υποστηρίζει ότι οι χώρες της Ασίας «αποτελούν οκτώ από τα δέκα κορυφαία μεγάλα έθνη που κινδυνεύουν περισσότερο». Μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να επηρεάσει τις ζωές περισσότερων από 600 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία μόνο.

Η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων πέντε χωρών που θα πληγούν περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Συγκλονιστικά, αυτές οι χώρες έχουν «προσθέσει τη μεγαλύτερη ικανότητα καύσης άνθρακα από το 2015-2019», σύμφωνα με το Climate Central.

Μόνο στην Κίνα, 43 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ξηρά που πιθανότατα θα βυθιστεί εντελώς στο νερό μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, εάν ο κόσμος θερμανθεί κατά τρεις βαθμούς Κελσίου, που είναι η τρέχουσα πορεία μας όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

Με τη δημιουργία αυτών των οπτικών εργαλείων, το Climate Central ελπίζει να απεικονίσει όχι μόνο τις δραστικές, καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και τη δυνατότητα να σωθεί ο πλανήτης, εάν λάβουμε δραστικά μέτρα τώρα.

Μοντέλα κλιματικής αλλαγής δείχνουν τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη κάτω από το νερό Μοντέλα κλιματικής αλλαγής δείχνουν τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη κάτω από το νερό Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Απριλίου 27, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.