Σήραγγα Templar: Χτίστηκε από τους Ναΐτες Ιππότες και χρησίμευε ως στρατηγικό πέρασμα

Η σήραγγα Templar είναι μια υπόγεια διάβαση που βρίσκεται στην πόλη Άκρα (Acre), στο σημερινό Ισραήλ. Αυτή η σήραγγα χτίστηκε από τους Ναΐτες Ιππότες όταν η πόλη βρισκόταν υπό την κυριαρχία του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ και χρησίμευε ως στρατηγικό πέρασμα που ένωνε το παλάτι των Ναϊτών με το λιμάνι. Αφού η Άκρα έπεσε στα χέρια των Μαμελούκων κατά τον 13ο αιώνα, η σήραγγα των Ναϊτών χάθηκε και ξεχάστηκε. Ήταν μόλις το 1994 που η σήραγγα ανακαλύφθηκε ξανά από μια γυναίκα που πάλευε με έναν ενοχλητικό φραγμένο σωλήνα αποχέτευσης κάτω από το σπίτι της.

Το Βασίλειο της Ιερουσαλήμ ιδρύθηκε το 1099 μετά την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ από τους συμμετέχοντες της Α' Σταυροφορίας. Περίπου δύο δεκαετίες αργότερα, το Poor Fellow-Soldiers of Christ και το of the Temple of Solomon (γνωστό απλώς ως Templars) ιδρύθηκε από τον Γάλλο ιππότη Ούγος ντε Παιν (Hugues de Payens). Αυτό το στρατιωτικό τάγμα είχε την έδρα του στο Όρος του Ναού και το κύριο καθήκον του ήταν να προστατεύει τους χριστιανούς προσκυνητές που ταξίδευαν στους Αγίους Τόπους.

Η πόλη Άκρα υπό Πολιορκία

Η Ιερουσαλήμ καταλήφθηκε ξανά από τους Μουσουλμάνους υπό τον Σαλαντίν το 1187 και οι Ναΐτες ουσιαστικά έχασαν το αρχηγείο τους. Αν και μεγάλο μέρος του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ είχε καταληφθεί από τους Μουσουλμάνους, η πόλη της Τύρου, μαζί με μερικά απομονωμένα φρούρια των Σταυροφόρων, συνέχισαν να αντιστέκονται. Το 1189, ο Γκυ ντε Λουζινιάν, ο βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, εξαπέλυσε την πρώτη σημαντική αντεπίθεση εναντίον του Σαλαντίν βαδίζοντας εναντίον της Άκρας. Παρά το μικρό μέγεθος του στρατού του, μπόρεσε να πολιορκήσει την πόλη. Ο Σαλαντίν δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει έγκαιρα τις δυνάμεις του για να συντρίψει τους πολιορκητές, οι οποίοι σύντομα ενισχύθηκαν από συμμετέχοντες στην Τρίτη Σταυροφορία από την Ευρώπη.

Πορτρέτο του Guy de Lusignan. (Fabiodevivo / Δημόσιος Τομέας)


Η πολιορκία της Άκρας κράτησε μέχρι το 1191 και είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της πόλης από τους Σταυροφόρους. Η πόλη έγινε η νέα πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ και οι Ναΐτες μπόρεσαν να ιδρύσουν εκεί τη νέα τους έδρα. Ο νοτιοδυτικός τομέας της πόλης ανατέθηκε στους Ναΐτες και εδώ οι ιππότες κατασκεύασαν το κύριο φρούριο τους. Ένας Ναΐτης του 13ου αιώνα έγραψε ότι αυτό το φρούριο ήταν το ισχυρότερο στην πόλη και ότι η είσοδός του προστατευόταν από δύο πύργους με τείχη πάχους 8,5 μέτρων (28 πόδια). Σε κάθε πλευρά αυτών των πύργων υπήρχαν δύο μικρότεροι και στην κορυφή του κάθε πύργου ένα επιχρυσωμένο λιοντάρι.

Το φρούριο των Ναϊτών

Το φρούριο των Ναϊτών σηματοδοτεί το δυτικό άκρο της σήραγγας των Ναϊτών. Αυτό το φρούριο δεν υπάρχει πια και το πιο αξιοσημείωτο μνημείο στην περιοχή είναι ο σύγχρονος φάρος. Το δυτικό άκρο αυτής της σήραγγας βρίσκεται κοντά σε αυτόν τον φάρο. Η σήραγγα Templar έχει μήκος 150 μέτρα (492 πόδια) και διέσχιζε τη συνοικία Pisan της πόλης. Η σήραγγα ήταν λαξευμένη στη φυσική πέτρα ως ημιβαρελωτή καμάρα και η οροφή της στηρίζεται σε ένα στρώμα από πελεκητές πέτρες. Το ανατολικό άκρο της σήραγγας βρίσκεται στον νοτιοανατολικό τομέα της Άκρας, σε μια περιοχή που κάποτε ήταν το εσωτερικό αγκυροβόλιο του λιμανιού της πόλης. Σήμερα, αυτή είναι η τοποθεσία του Khan al-Umdan (που σημαίνει «Καραβανσεράι των Πυλώνων»), η οποία χτίστηκε τον 18ο αιώνα όταν η πόλη ήταν υπό Οθωμανική κυριαρχία.

Παλιά Πόλη του Acre, Φάρος όπου βρισκόταν το φρούριο των Ναϊτών. (andreiorlov / Adobe)


Τον Απρίλιο του 1291, η Άκρα πολιορκήθηκε από τους Μαμελούκους της Αιγύπτου και η πόλη έπεσε στα χέρια των Μουσουλμάνων περίπου ένα μήνα αργότερα. Ο σουλτάνος των Μαμελούκων, Αλ-Ασράφ Χαλίλ, διέταξε τα τείχη, τα φρούρια και άλλα κτίρια της πόλης να ισοπεδωθούν, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά από τους Χριστιανούς. Η Άκρα έχασε την ιδιότητά της ως σημαντικό λιμάνι και παρέμεινε παραμελημένη μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα.

Ανακαλύφθηκε ξανά η σήραγγα των Ναών

Όσο για τη σήραγγα των Ναών, κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή της στους αιώνες που ακολούθησαν την πτώση της Άκρας στους Μαμελούκους. Μόλις το 1994 αυτή η δομή ανακαλύφθηκε εκ νέου. Εκείνη τη χρονιά, μια γυναίκα που ζούσε ακριβώς πάνω από το τούνελ είχε κάποιο πρόβλημα με κάποιον αγωγό. Όταν διερευνήθηκε το πρόβλημα ανακαλύφθηκε η σήραγγα των Ναϊτών. Στη συνέχεια, η σήραγγα καθαρίστηκε και προστέθηκαν διάδρομοι, φώτα και πρόσβαση. Το 1999, η σήραγγα Templar άνοιξε για το κοινό και έγινε ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Η σήραγγα Templar στην πόλη Άκρα του Ισραήλ. Εικόνα: Geagea / CC BY-SA 2.0


Υπόγεια ακρόπολη Ναϊτών Ιπποτών της πόλης Άκρας του Ισραήλ. (PROMA / Adobe)


Σήραγγα Templar: Χτίστηκε από τους Ναΐτες Ιππότες και χρησίμευε ως στρατηγικό πέρασμα Σήραγγα Templar: Χτίστηκε από τους Ναΐτες Ιππότες και χρησίμευε ως στρατηγικό πέρασμα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Απριλίου 29, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.