Νίκη της Σαμοθράκης: Επιστολή μαθητών δημοτικού από τη Σαμοθράκη στο Μουσείο του Λούβρου που συγκλονίζει

Επιστολή των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Λακκώματος Σαμοθράκης στο Μουσείο το Λούβρου, με επιχειρήματα, για την επιστροφή του αγάλματος στην πατρίδα του

Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Λακκώματος υπό την άριστη καθοδήγηση των δασκάλων τους, συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν. Μετά την επιστολή προς το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, στις 29 Οκτωβρίου έστειλαν επιστολή στο Μουσείο του Λούβρου, επιχειρηματολογώντας γιατί πρέπει η Νίκη της Σαμοθράκης να επιστρέψει στην Πατρίδα της.

Το Δημοτικό Σχολείο Λακκώματος Σαµοθράκης είναι ένα μικρό σε δυναμικότητα σχολείο, το δεύτερο από τα δύο δημοτικά σχολεία της Σαμοθράκης, το οποίο κρατιέται με νύχια και με δόντια, ώστε να μην κλείσει και παρ' όλα αυτά κάνει σημαντικές δράσεις.

Η επιστολή

Αξιότιμε κύριε διευθυντή,

Είμαστε οι μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λακκώματος Σαμοθράκης και σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή σχετικά με την επιστροφή του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης που φιλοξενείται στο μουσείο του Λούβρου.

Πρώτα από όλα η Νίκη της Σαμοθράκης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν το άγαλμα της Νίκης στα πλοία τους για να τους βοηθάει να νικούν τους εχθρούς τους.

Ωστόσο, όταν βρέθηκε το άγαλμα στον Ιερό των μεγάλων θεών στο νησί της Σαμοθράκης οι Έλληνες βρίσκονταν υπό την κυριαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Επομένως, δεν υπήρχε επίσημα ελληνικό κράτος, για να προστατεύσει το άγαλμα ώστε να το κρατήσει στον τόπο όπου ανήκει, και οι οθωμανικές αρχές υπέγραψαν για τη μεταφορά του στη Γαλλία.

Πώς πιστεύετε ότι θα αισθανόταν ο γαλλικός λαός αν κάποιος αφαιρούσε ένα πολύτιμο σύμβολο της πατρίδας του, όπως κάποιο αντικείμενο από το παλάτι των Βερσαλλιών;

Δεν θεωρείτε ότι θα ήταν πιο σωστό να βρίσκεται στην Ελλάδα το αυθεντικό γλυπτό αντί για το αντίγραφο που υπάρχει σήμερα; Εξάλλου υπάρχουν πλέον στη χώρα μας οι κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία του αγάλματος. Έτσι, ακόμα και αν δεν μπορεί να επιστραφεί στον τόπο που βρέθηκε, υπάρχει η δυνατότητα να εκτίθεται στο νέο, σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Για τους παραπάνω λόγους και εκ μέρους των κατοίκων του νησιού μας, ζητάμε να εξετάσετε την πιθανότητα επιστροφής του Αγάλματος της νίκης της Σαμοθράκης στον τόπο όπου γεννήθηκε.

Ευχαριστούμε για το χρόνο σας και ελπίζουμε να λάβετε υπόψη σας την επιστολή μας.

Με εκτίμηση,

Οι μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λακκώματος Σαμοθράκης

Πηγή: alfavita

Νίκη της Σαμοθράκης: Επιστολή μαθητών δημοτικού από τη Σαμοθράκη στο Μουσείο του Λούβρου που συγκλονίζει  Νίκη της Σαμοθράκης: Επιστολή μαθητών δημοτικού από τη Σαμοθράκη στο Μουσείο του Λούβρου που συγκλονίζει Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Νοεμβρίου 03, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.