Μάθετε πώς να γράφετε σφηνοειδή γραφή

Θραύσμα πήλινης πλάκας με μέρος του Έπους του Γκιλγκαμές. 7ος αιώνας π.Χ.


Μάθετε πώς να γράφετε σφηνοειδή γραφή – την παλαιότερη μορφή γραφής στον κόσμο – με τον επιμελητή Irving Finkel, χρησιμοποιώντας μόνο ένα ξυλάκι και ένα κομμάτι πηλό, ... κατακτήσετε την αρχαία γραφή!

Με καταγωγή από το σημερινό Ιράκ πριν από το 3.200 π.Χ., η σφηνοειδής γραφή είναι, από όσο γνωρίζουμε μία από τις αρχαιότερες μορφές γραφής στον κόσμο.

Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από γραφείς ως εργαλείο τήρησης βιβλίων για την παρακολούθηση αγαθών όπως μερίδες ψωμιού και μπύρας σε αρχαίες πόλεις όπως η Ουρούκ (στα νοτιοανατολικά του σημερινού Ιράκ), το σύστημα σύντομα εξαπλώθηκε σε όλη τη Μέση Ανατολή και χρησιμοποιήθηκε συνεχώς για περισσότερα από 3.000 χρόνια, μέχρι τον πρώτο αιώνα μ.Χ.

Η σφηνοειδής γραφή δεν είναι γλώσσα, αλλά ένας τρόπος γραφής διαφορετικός από το αλφάβητο. Δεν έχει «γράμματα» – αντίθετα, χρησιμοποιεί μεταξύ 600 και 1.000 χαρακτήρες που αποτυπώνονται σε πηλό για να συλλαβίσει λέξεις χωρίζοντάς τις σε συλλαβές, όπως «ca-at» για τη γάτα ή «mu-zi-um» για το μουσείο. Άλλα σημάδια αντιπροσώπευαν ολόκληρες λέξεις, όπως το «£» που αντιπροσωπεύει τη λίρα.

Μπορείτε να δείτε πώς μπορούν να γραφτούν λέξεις σε συλλαβές στον παρακάτω εύχρηστο πίνακα, από σφηνοειδή γραφή, από τους επιμελητές Irving Finkel και Jonathan Taylor.

Σφηνοειδής κώδικας από σφηνοειδή γραφή των Irving Finkel και Jonathan Taylor.


Οι δύο κύριες γλώσσες γραμμένες σε σφηνοειδή γραφή είναι η Σουμεριακή και η Ακκαδική, αν και έχουν καταγραφεί περισσότερες από δώδεκα άλλες, μεταξύ των οποίων η Χεττιτική.

Τα κείμενα γράφτηκαν πιέζοντας ένα κομμένο, ίσιο ξυλάκι σε ελαφρώς υγρό πηλό. Οι χαρακτηριστικές σφηνοειδείς πινελιές που απαρτίζουν τα σημάδια δίνουν στη γραφή το σύγχρονο όνομά της – σφηνοειδής γραφή σημαίνει «σφηνοειδές» (από το λατινικό cuneus για «σφήνα»).

Σε αυτό το βίντεο, ο Irving Finkel, επιμελητής στο Τμήμα Μέσης Ανατολής, μας διδάσκει πώς να γράφουμε σφηνοειδή γραφή χρησιμοποιώντας μόνο ένα μικρό ξυλάκι και λίγο πηλό.

Μια συλλογή με περισσότερες από 30.000 πήλινες πινακίδες και θραύσματα με σφηνοειδή γραφή που χρονολογούνται πριν από περίπου 2.700 χρόνια, που καλύπτουν όλα τα είδη θεμάτων από τη μαγεία μέχρι την ιατρική και την πολιτική, μέχρι τα παλάτια, βρέθηκαν στη βιβλιοθήκη του Ασουρμπανιπάλ.

Μάθετε πώς να γράφετε σφηνοειδή γραφή Μάθετε πώς να γράφετε σφηνοειδή γραφή Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Νοεμβρίου 12, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.