Το νησί της Μάλτας, η καρδιά της αρχαίας Μεσογείου

Η Νήσος της Μάλτας είναι σήμερα το μικρότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο ως προς την επικράτειά της όσο και ως προς το μέγεθος του πληθυσμού της.

Ωστόσο, αυτή η μικροσκοπική πολιτεία έχει τόσο μακρά, συναρπαστική και ταραχώδη ιστορία που μια επίσκεψη εκεί σε κάνει να αναρωτιέσαι μήπως έχεις μπει σε μια χρονοκάψουλα, όπου διαφορετικές εποχές της ιστορίας της Μεσογείου έχουν αποφασίσει να συγχωνευτούν.

Η ιστορία του μικρού αρχιπελάγους της Μάλτας πηγαίνει πίσω πολλές χιλιάδες χρόνια.

Η ιστορία της Μάλτας

Το όνομα του νησιού πιστεύεται ότι είναι μαλτέζικης προέλευσης, μια γλώσσα που προήλθε από αυτό που ονομάζεται «Σικελικά Αραβικά» και είναι η μόνη επίσημη γλώσσα της ΕΕ με σημιτική προέλευση.

Ωστόσο, η ετυμολογία του πιστεύεται ότι είναι Ελληνική, που προέρχεται αρχικά από την Ελληνική λέξη για το «μέλι».

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν γνωστό ότι αποκαλούσαν αυτό το μικροσκοπικό νησί «Μελίτη», που σημαίνει «γλυκό σαν μέλι», πιθανότατα λόγω της ήδη αξιοσημείωτης παραγωγής μελιού του νησιού και των ενδημικών ειδών μελισσών που ευδοκιμούν εκεί μέχρι σήμερα.

Οι Ρωμαίοι πήραν την Ελληνική λέξη Melite και την έκαναν "Melita", διαμορφώνοντας την προφορά προς το σύγχρονο όνομα της Μάλτας.

Η Βαλέτα είναι η μικρότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα

Η πρωτεύουσα της Μάλτας, η Βαλέτα, είναι η νοτιότερη, μικρότερη και αναμφίβολα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πρωτεύουσες σε όλη την Ευρώπη.

Ο μέτριος πληθυσμός της Βαλέτα θα ταξινομούσε την πόλη ως μια μικρή πόλη σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, αλλά εδώ στη Μάλτα, η Βαλέτα είναι γνωστή ως «η πόλη».

Περίπου μόνο έξι χιλιάδες άνθρωποι ζουν μόνιμα εκεί. Ωστόσο, η ευρύτερη περιοχή της Βαλέτας φιλοξενεί τη συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου του πληθυσμού του νησιού, που φτάνει τα 390.000 άτομα.

Τοποθετημένο μεταξύ Ιταλίας, Τυνησίας και Λιβύης, το μικρό αρχιπέλαγος της Μάλτας είναι σίγουρα ένας προορισμός που πρέπει να έχει κανείς πάντα στη λίστα του/της για μεσογειακές περιπέτειες.

Το αποτύπωμα των πολλών κατακτητών, ηγεμόνων και ακόμη και επισκεπτών του σε όλη τη διάρκεια των χιλιετιών είναι ακόμα εμφανές σε αφθονία στη Μάλτα.

Ο Απόστολος Παύλος επισκέφτηκε τη Μάλτα

Η πρόσοψη της «Εκκλησίας του Ναυαγίου του Αγίου Παύλου» στη Μάλτα. Προσφορά: Wikimedia Commons/ CC-BY-2.0


Καρχηδόνιοι και Φοίνικες, Ρωμαίοι και Έλληνες, Άραβες και Νορμανδοί, Γάλλοι και Βρετανοί — όλοι αυτοί έχουν διαμορφώσει την ιστορία αυτών των μικροσκοπικών νησιών στη μέση της Μεσογείου για περισσότερα από πέντε χιλιάδες χρόνια τώρα.

Ακόμη και ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος αναφέρεται ότι είχε επισκεφθεί τη Μάλτα πριν από πολύ καιρό — αν και ήταν κατά λάθος! Αφού κατηγορήθηκε για στασιασμό από τις ρωμαϊκές αρχές, ο Παύλος αναγκάστηκε να πάει στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εκεί.

Το Βιβλικό βιβλίο οι Πράξεις των Αποστόλων αφηγείται τη δραματική ιστορία του πλοίου του Αγίου Παύλου που ναυάγησε κατά μήκος των βραχωδών ακτών της Μάλτας κατά τη διάρκεια αυτού του επικίνδυνου ταξιδιού.

Καταλήγοντας σε αυτό που πιστεύεται τώρα ότι είναι το νησί του Αγίου Παύλου, ή "Selmunett", ακριβώς έξω από τις ακτές της Μάλτας, ο Παύλος κατάφερε να βρει ασφάλεια εκεί πριν ταξιδέψει στη Ρώμη. Η «Ενοριακή Εκκλησία του Ναυαγίου του Αγίου Παύλου», που βρίσκεται στη Βαλέτα, είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Μάλτας και αξίζει μια επίσκεψη.

Όσο για τη νεοελληνική κοινότητα της Μάλτας, αυτή ξεκινά την πιο οργανωμένη ύπαρξή της στο νησί από τον 16ο αιώνα, όταν οι Έλληνες Χριστιανοί εγκατέλειψαν τα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που κυριαρχούσαν οι Οθωμανοί.

Η Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Βαλέτα είναι σήμερα το επίκεντρο της Ελληνικής κοινότητας του νησιού, που συνδέει την ιστορικά βαθιά ριζωμένη Ελληνική παρουσία στη Μάλτα με τη σύγχρονη εποχή μας.

Το νησί της Μάλτας, η καρδιά της αρχαίας Μεσογείου Το νησί της Μάλτας, η καρδιά της αρχαίας Μεσογείου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Απριλίου 17, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.