Πέρα από τους γνωστούς αρχαιολογικούς τόπους, που αναδεικνύουν το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, η αρχαιολογική ανασκαφή και η έρευνα αποκαλύπτουν εξόχως ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.
Πρόκειται για μία σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην αρχαία Πέλιννα, ακριβώς απέναντι απο την δημοτική κοινότητα Πετροπόρου.
Tον γενικό συντονισμό του έργου μαζί με την προϊσταμένη Κρυσταλία Μαντζανά, έχουν ο αρχαιολόγος και τμηματάρχης προϊστορικών κλασικών αρχαιοτήτων Γ. Κολομπότσιος, ο κ. Κουτσαδέλης αρχαιολόγος και η πολιτικός μηχανικός υπεύθυνη τεχνικός ασφαλείας Μαρια Παπαστεργίου. Στο πλαίσιο του έργου έχουν προσληφθεί η αιρχαιολόγος Ευθυμία Ρούκα, η Δήμητρα Βλαχάβα αρχιτέκτων μηχανικός και η Ίριδα Κολτσίδα πολιτικός μηχανικός. Η αγαστή συνεργασία όλης της ομάδας με επικεφαλής την προϊσταμένη καταφέρνει να ξεπεράσει εμπόδια και δυσκολίες και να προχωρούν οι ανασκαφές απρόσκοπτα.
Η αρχαία πολιτεία περιβάλλεται από τείχη, που έχουν επιβλητική μορφή, ενώ εντυπωσιακά είναι τα δημόσια κτήρια και οι αρχαίοι δρόμοι. Ένα πραγματικά τιτάνιο εγχείρημα, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων ενώ σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η έρευνα βρίσκεται ακόμη στο 10% περίπου.
H αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως αρχαίους δρόμους, ένας εκ των οποίων πιθανότατα αποτελούσε την κεντρική οδική αρτηρία της αρχαίας Πέλιννας, με ορατά ακόμα τα ίχνη την τροχήλατων αρμάτων. Επίσης, αποκαλύπτονται δημόσια οικοδομήματα εκατέρωθεν του αρχαίου δρόμου. Έχει έρθει στο φως το δυτικό σκέλος της οχύρωσης της αρχαίας Πέλιννας.
Πρόκειται για μια ισχυρή κατασκευή μνημειακών διαστάσεων, ορατή δε μήκος εκατοντάδων μέτρων, με ισχυρούς τετραγώνους πύργους τοποθετημένους σε κα κανονικές αποστάσεις. τέλος, έχει έρθει στο φως χριστιανικός ναός των μεταβυζαντινών χρόνων, από την εποχή της βυζαντινής κατοίκησης της θέσης.
Οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου προϋπολογισμού 1.692.500 ευρώ. Απέχει μόλις 10′ από τα Τρίκαλα, ακριβώς απέναντι από την κοινότητα Πετροπόρου. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και πρόκειται για την ανάδειξη ενός σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου.
Πόλη της τετραρχίας της Εστιαιώτιδας, χτισμένη σε στρατηγική θέση στο στενό πέρασμα που δημιουργείται μεταξύ της οροσειράς των Χασίων και του Πηνειού ποταμού, έλεγχε τον οδικό άξονα από την Τρίκκη (σημερινά Τρίκαλα) προς τη Λάρισα. Με μόνιμα εγκατεστημένη σε αυτή μακεδονική φρουρά από τα χρόνια του Φιλίππου Β, ευνοήθηκε και βρέθηκε στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων σε όλη τη διάρκεια της μακεδονικής κυριαρχίας στη Θεσσαλία, χάρη στην πιστή φιλομακεδονική πολιτική που ακολούθησε.
Πηγή: ΤρίκκηPress, anaskafi
Δεν υπάρχουν σχόλια: