Παυσανίας: Πολιτιστικός Γεωγράφος της Αρχαίας Ελλάδας

Ο Έλληνας ιστορικός, Παυσανίας, αφηγήθηκε τις δόξες της αρχαίας Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της τοποθεσίας της αρχαίας Ολυμπίας.


Ιστορίες που αφηγούνται την δόξα της αρχαίας Ελλάδας περιέχουν το όνομα Παυσανίας, ο οποίος έζησε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι εκτιμούν τον άνθρωπο πίσω από αυτά τα αρχαία χρονικά, εστιάζοντας αντ' αυτού στα θέματα που απεικόνισε στα έργα του.

Ο ιστορικός γεννήθηκε περίπου το 110 μ.Χ. σε Ελληνική οικογένεια που πιθανότατα ζούσε στη Λυδία, ήταν σίγουρα εξοικειωμένος με τα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, αλλά τα ταξίδια του εκτείνονταν πολύ πέρα από τα όρια της Ιωνίας.

Περιγραφή της Ελλάδας του Παυσανία, που πραγματοποιήθηκε στη Λαυρεντιανή Βιβλιοθήκη στη Φλωρεντία, Ιταλία. Εικόνα: Δημόσιος τομέας

Πριν επισκεφτεί την ίδια την Ελλάδα, είχε πάει στην Αντιόχεια, την Ιόππη (Ιόππη είναι η αρχαία ονομασία της πόλης Γιάφα του Ισραήλ), την Ιερουσαλήμ, ακόμη και στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη.

Στην Αίγυπτο, είχε δει τις πυραμίδες, και το Αμμώνειον Μαντείον του Σιβάχ. Στη Μακεδονία, φαίνεται να είδε τον τάφο που λέγεται ότι είναι του Ορφέα στη Λιβήθρα (σημερινή Λείβηθρα).

Περνώντας στην Ιταλία, επισκέφτηκε μερικές από τις πόλεις της Καμπανίας, καθώς και τη Ρώμη. Είναι ένας από τους πρώτους γνωστούς που έγραψε ότι είδε τα ερείπια της Τροίας, της Αλεξάνδρειας Τρωάδας και των Μυκηνών.

Περιγραφή της Ελλάδας σε δέκα βιβλία ανεκτίμητης αξίας

Η Περιγραφή της Ελλάδος του Παυσανία, ή Περιήγησις (στα Ελληνικά), έχει τη μορφή δέκα βιβλίων, το καθένα αφιερωμένο σε κάποιο μέρος της Ελλάδας, με μεγάλη έμφαση στις δόξες της αρχαίας Ελλάδας — αν και έζησε σε μια εποχή Ρωμαϊκής κυριαρχίας.

Τα πολλά έργα του απευθύνονται στο ρωμαϊκό κοινό, αφού οι Ρωμαίοι ήθελαν να μάθουν τα πάντα για τις δόξες της αρχαίας Ελλάδας — και πολλές φορές υιοθετούσαν τους Ελληνικούς τρόπους για τον εαυτό τους.

Το έργο είναι κάτι παραπάνω από τοπογραφικό, είναι μια πολιτιστική γεωγραφία της αρχαίας Ελλάδας — κατά κάποιο τρόπο, ένα στιγμιότυπο που τραβήχτηκε εγκαίρως για να αποτυπώσει ότι είχε απομείνει από το ύψος της Κλασικής Ελλάδας.

Ο Παυσανίας συχνά παρεκκλίνει από την περιγραφή των αρχιτεκτονικών και καλλιτεχνικών αντικειμένων για να αναθεωρήσει τα μυθολογικά και ιστορικά θεμέλια της κοινωνίας που τα παρήγαγε, δίνοντάς μας μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα του πώς η μυθολογία και ο πολιτισμός συνυφαίνονται στο Ελληνικό τοπίο.

Ξεκινά την περιοδεία του στην Αττική, όπου η πόλη της Αθήνας και οι δήμοι της κυριαρχούν στη συζήτηση.

Ο Ναός του Ολυμπίου Διός, επιβλητικός ακόμα μετά από χιλιετίες. Εικόνα: A.Savin ( Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace ) CC BY-SA 3.0


Περιγράφει αυτό που είδε στον ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, ο οποίος, φυσικά, σώζεται ακόμη στην πόλη, αν και έχει αλλάξει πολύ κατά τη διάρκεια των χιλιετιών.

«Πριν από την είσοδο στο ιερό του Ολυμπίου Διός — ο Αδριανός ο Ρωμαίος αυτοκράτορας αφιέρωσε το ναό και το άγαλμα, ένα που αξίζει να δει κανείς, το οποίο σε μέγεθος ξεπερνά όλα τα άλλα αγάλματα εκτός από τους κολοσσούς στη Ρόδο και τη Ρώμη, και είναι κατασκευασμένο από ελεφαντόδοντο και χρυσό… πριν Στην είσοδο, λέω, στέκονται αγάλματα του Αδριανού, δύο από θασιακή πέτρα», αφηγείται ο Παυσανίας.

«Μπροστά από τους πυλώνες στέκονται χάλκινα αγάλματα… Ολόκληρη η περιφέρεια του περιβόλου είναι περίπου τέσσερα στάδια, και είναι γεμάτα αγάλματα, γιατί κάθε πόλη έχει αφιερώσει μια ομοίωση του αυτοκράτορα Αδριανού και οι Αθηναίοι τους ξεπέρασαν αφιερώνοντας, πίσω από τον ναό, τον αξιόλογο κολοσσό», προσθέτει.

Ο Παυσανίας εξηγεί περαιτέρω ότι «Μέσα στον περίβολο υπάρχουν αρχαιότητες: ένας χάλκινος Δίας, ένας ναός του Κρόνου και της Ρέας και ένας περίβολος της Γης με το επώνυμο «Ολύμπιος». Εδώ το δάπεδο ανοίγει σε πλάτος ενός πήχυ, και λένε ότι κατά μήκος αυτού του κρεβατιού κυλούσε το νερό μετά τον κατακλυσμό που συνέβη την εποχή του Δευκαλίωνα και μέσα του έριχναν κάθε χρόνο σιτάρι ανακατεμένο με μέλι».

Τα επόμενα βιβλία του Παυσανία περιγράφουν την Κορινθία, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία, την Ήλιδα, την Αχαΐα, την Αρκαδία, τη Βοιωτία, τη Φωκίδα και την Οζολική Λοκρίδα (Λοκρῶν Ὀζόλων).

Το Μαντείο του Δία στη Δωδώνη. Εικόνα: Marcus Cyron, CC-BY-SA-2.5


Ως Έλληνας που έγραφε στο ζενίθ της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ο Παυσανίας βρισκόταν σε έναν άβολο πολιτιστικό χώρο, δηλαδή ανάμεσα στις δόξες του Ελληνικού παρελθόντος που ήθελε τόσο πολύ να περιγράψει και τις πραγματικότητες μιας Ελλάδας που τώρα ήταν υπό τον έλεγχο της Ρώμης ως κυρίαρχη αυτοκρατορική δύναμη.

Δεν ήταν τεχνικά φυσιοδίφης, αν και σχολίαζε τις φυσικές πτυχές του Ελληνικού τοπίου. Παρατηρεί τα πεύκα στην αμμώδη ακτή της Ήλιδας, τα ελάφια και τα αγριογούρουνα στα δρυοδάση της Φελλόης και τα κοράκια ανάμεσα στις γιγάντιες βελανιδιές των Αλαλκομενών.

Λέει: «Από τα αξιοθέατα της Θεσπρωτίας είναι ένα ιερό του Δία στη Δωδώνη και μια βελανιδιά ιερή στο θεό. Κοντά στον Κίχυρο υπάρχει μια λίμνη που ονομάζεται Αχερουσία και ένας ποταμός που ονομάζεται Αχέροντας».

Ωστόσο, λέει τα πράγματα όπως τα βλέπει με λίγη προσβολή που και που, λέγοντας: «Υπάρχει και ο Κωκυτός (Ο Κωκυτός, από το αρχαιοελληνικό ρήμα «κωκύω», που σημαίνει «κραυγάζω μετ' οδύνης, θρηνώ», σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ήταν υποχθόνιος ποταμός, ένας από τους ποταμούς που διέρρεαν τον Άδη), ένα πολύ αντιπαθητικό ρεύμα. Πιστεύω ότι επειδή ο Όμηρος είχε δει αυτά τα μέρη, ήταν τολμηρό να περιγράψει στα ποιήματά του τις περιοχές του Άδη, αυτών στη Θεσπρωτία».

Ο Χρονικογράφος καταγράφει το όνομα του νικητή στην 108η Ολυμπιάδα

Ο Παυσανίας αγγίζει ακόμη και τη φυσική γενναιοδωρία της Ελλάδας, όπως τις άγριες φράουλες του Ελικώνα, τις χουρμαδιές της Αυλίδας και το ελαιόλαδο της Τιθορέας, παρατηρώντας ακόμη και τα ζώα της, όπως οι χελώνες της Αρκαδίας και τα «άσπρα κοτσύφια» της Κυλλήνης.

Ο χρονικογράφος ζωντανεύει την ιστορία όταν λέει ότι ο Φωκικός Πόλεμος ταυτίστηκε με έναν άνθρωπο που κέρδισε έναν αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σχολιάζει ότι «Το δέκατο έτος μετά την κατάληψη του ιερού, ο Φίλιππος έβαλε τέλος στον πόλεμο, που ονομάστηκε και Φωκικός και Ιερός Πόλεμος, τη χρονιά που ο Θεόφιλος ήταν άρχων στην Αθήνα, ο Πολυκλής Κυρηναίος στέφθηκε νικητής στο αγώνισμα δρόμου του σταδίου, ήταν ο πρώτος στην εκατό όγδοη Ολυμπιάδα».

Τοποθετώντας την πλούσια πολιτιστική ιστορία της χώρας, αφηγείται στη συνέχεια «Οι πόλεις της Φωκίδας καταλήφθηκαν και ισοπεδώθηκαν. Το παραμύθι τους ήταν η Λιλαία, η Υάμπολη, η Αντίκυρα, οι Παραποτάμιοι, ο Πανοπεύς και ο Δαυλίς. Αυτές οι πόλεις διακρίνονταν στα παλιά χρόνια, ιδιαίτερα λόγω της ποίησης του Ομήρου».

Ακόμη και στις πιο αγροτικές γωνιές της Ελλάδας, γοητεύεται από κάθε είδους απεικονίσεις θεοτήτων, ιερών λειψάνων και πολλών άλλων ιερών και μυστηριωδών αντικειμένων.

Σημειώνει τα ερείπια του σπιτιού του Πίνδαρου και τα αγάλματα του Ησίοδου, του Αρίωνα, της Θάμυρης και του Ορφέα στο άλσος των Μουσών στον Ελικώνα.

Ένας από τους σύγχρονους εκδότες του Παυσανία, ο Christian Habicht, δήλωσε: «Γενικά, προτιμά το παλιό από το νέο, το ιερό από το βέβηλο, υπάρχουν πολύ περισσότερα για την κλασική παρά για τη σύγχρονη Ελληνική τέχνη, περισσότερα για ναούς, βωμούς και εικόνες θεών, παρά για δημόσια κτίρια και αγάλματα πολιτικών».

«Ορισμένες υπέροχες και κυρίαρχες κατασκευές, όπως η Στοά του Βασιλιά Αττάλου στην Αθηναϊκή Αγορά (που ξαναχτίστηκε από τον Όμηρο Τόμσον) ή η Εξέδρα του Ηρώδου του Αττικού στην Ολυμπία δεν αναφέρονται καν», σχολίασε ο Habicht με βάση τις παρατηρήσεις του.

Θαύματα της φύσης στην Ελλάδα καταγράφηκαν επίσης από τον Παυσανία

Σε αντίθεση με έναν απλό ταξιδιωτικό οδηγό, στην Περίγηση ο Παυσανίας σταματά σε πολλά μέρη του έθνους για μια σύντομη εκδρομή σε ένα σημείο αρχαίας τελετουργίας ή για να πει έναν μύθο σε ένα είδος που δεν θα γινόταν ξανά δημοφιλές μέχρι τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα.

Ο Παυσανίας λατρεύει τις παρεκβάσεις στα θαύματα της φύσης, τα σημάδια που προαναγγέλλουν την προσέγγιση ενός σεισμού, τα φαινόμενα της παλίρροιας, τις θάλασσες του βορρά και τον μεσημεριανό Ήλιο που στο θερινό ηλιοστάσιο δεν σκιάζει Syene (Ασουάν). Όπως γνωρίζουν οι επιστήμονες, η παρατήρηση του μεσημεριανού Ήλιου σε αυτό ακριβώς το μέρος έδωσε τη δυνατότητα στον μεγάλο επιστήμονα Ερατοσθένη να προσδιορίσει την περιφέρεια της Γης.

Ενώ ποτέ δεν αμφιβάλλει για την ύπαρξη των θεοτήτων και των ηρώων, ο πολιτιστικός γεωγράφος μερικές φορές επικρίνει τους μύθους και τους θρύλους που σχετίζονται με αυτές. Οι περιγραφές του για τα μνημεία της τέχνης είναι απλές και ακόσμητες, αλλά το σημαντικό είναι ότι η ακρίβειά τους επιβεβαιώνεται από τα σωζόμενα κατάλοιπα που μπορεί κανείς να δει συχνά σήμερα.

Ο Παυσανίας είναι απόλυτα ειλικρινής στις ομολογίες άγνοιάς του στα έργα του. Όταν παραθέτει ένα βιβλίο από δεύτερο χέρι, κάνει τον κόπο να το πει. Αυτό είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για τον σύγχρονο αναγνώστη, ο οποίος μπορεί να προβληματιστεί από τις φανταστικές παρατηρήσεις και τις περιστασιακές κατασκευές αρχαίων συγγραφέων.

Το έργο της ζωής του, ωστόσο, άφησε μόνο αμυδρά ίχνη στην Ελλάδα για πολλούς αιώνες μετά τον θάνατό του. «Δεν διαβάστηκε», λέει ο Habicht και προσθέτει ότι «δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά του συγγραφέα, ούτε ένα απόσπασμα από αυτό, ούτε ένας ψίθυρος πριν από τον Στέφανο Βυζάντιο τον έκτο αιώνα, και μόνο δύο ή τρεις αναφορές σε αυτό σε όλο τον Μεσαίωνα».

Τα μόνα χειρόγραφα του Παυσανία είναι τρία αντίγραφα του δέκατου πέμπτου αιώνα, γεμάτα λάθη και κενά, τα οποία όλα φαίνεται να εξαρτώνται από ένα μόνο χειρόγραφο που διασώθηκε για να αντιγραφεί. Ο Niccolò Niccoli είχε αυτό το αρχέτυπο στη Φλωρεντία το 1418. Μετά το θάνατό του το 1437, πήγε στη βιβλιοθήκη του San Marco, στη Φλωρεντία. Μέρος του χειρογράφου φυλάσσεται στη Λαυρεντιανή Βιβλιοθήκη στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Μέχρι που οι αρχαιολόγοι του εικοστού αιώνα συνειδητοποίησαν ότι ο Παυσανίας ήταν ένας αξιόπιστος οδηγός για τις τοποθεσίες που ανέσκαβαν, ο περιπατητικός χρονικογράφος είχε απορριφθεί σε μεγάλο βαθμό από τους κλασικιστές του δέκατου ένατου και των αρχών του εικοστού αιώνα.

Η σύγχρονη αρχαιολογική έρευνα, ωστόσο, έχει την τάση να δικαιώνει τον Παυσανία στις πολλές περιγραφές του, οι οποίες κατέληξαν σε μια ανεκτίμητη πολιτιστική καταγραφή της δόξας της αρχαίας Ελλάδας και της αγαπημένης του χώρας.

Παυσανίας: Πολιτιστικός Γεωγράφος της Αρχαίας Ελλάδας Παυσανίας: Πολιτιστικός Γεωγράφος της Αρχαίας Ελλάδας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Μαΐου 07, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.