Συνέχεια από τη δημοτικότητα της ανακατασκευής τους ευρωπαϊκά κάστρα και Αρχαία θαύματα του κόσμου. Η βραβευμένη αυστραλιανή εταιρεία Budget Direct αποφάσισε να αποκαταστήσει μια επιλογή από παλάτια από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το αρχαίο παλάτι της Κνωσού στην Ελλάδα.
Το 2021 είδε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν κολλήσει στα σπίτια τους και ακόμη και το 2022 πολλοί από αυτούς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς παραμένουν σε ισχύ.
Για να υποστηρίξουμε όσους αναζητούν έμπνευση για να ταξιδέψουν σε μια πολυθρόνα, άμεσο προϋπολογισμό Αποφάσισε να δώσει νέα πνοή σε μερικές από τις πιο εκπληκτικές επαύλεις από όλο τον κόσμο, επιστρέφοντάς τους στην παλιά τους δόξα με ψηφιακά μέσα.
Για αυτό το έργο, με τη βοήθεια μιας ομάδας αρχιτεκτόνων και πολλής έρευνας γραφείου, άμεσο προϋπολογισμό Σχεδόν 7 ερειπωμένα παλάτια έχουν ανακατασκευαστεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων:
Ανάκτορο Κνωσού, Ελλάδα
San Souci, Αϊτή
Qal eh Dokhtar, Ιράν
Rozani Palace, Λευκορωσία
Παλάτι Ντουνγκούρ (Παλάτι της Βασίλισσας του Σάμπα)
Clarendon Palace, Ηνωμένο Βασίλειο
Hassoni Kubwa, Τανζανία
Ψηφιακή αναπαράσταση της εντύπωσης του καλλιτέχνη από το Παλάτι της Κνωσού στην αρχαιότητα. Εικόνα: Budget Direct
Η πόλη της Κνωσού, που περιβάλλει το Παλάτι της Κνωσού, θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης.
Εγκαταστάθηκε στην πρώιμη νεολιθική περίοδο γύρω στο 700 π.Χ. και μέχρι το 1500 π.Χ. είχε πληθυσμό 100.000 κατοίκων.
Ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος της εποχής του Χαλκού στην Κρήτη, το Παλάτι της Κνωσού βρίσκεται νότια της σύγχρονης πόλης του Ηρακλείου κοντά στη βόρεια ακτή της Κρήτης.
Η εντύπωση του καλλιτέχνη για το πώς έμοιαζε το Ανάκτορο της Κνωσού στην αρχαιότητα. Εικόνες: από την Budget Direct.
Κατασκευασμένο γύρω στο 1700 π.Χ., το Ανάκτορο της Κνωσού είναι το πιο σύνθετο στην Ελλάδα και θεωρείται ότι είναι το πρώτο ανάκτορο που χτίστηκε στη Μεσομινωική περίοδο. Το ανάκτορο εγκαταλείφθηκε κάποια στιγμή στην Υστερομινωική εποχή 1380 – 1100 π.Χ., για λόγους που είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι.
Κατά την Εποχή του Χαλκού, το Ανάκτορο της Κνωσού ήταν το τελετουργικό, θρησκευτικό, οικονομικό και πολιτικό κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Παλατιού της Κνωσού καλύπτει περίπου 20.000 τετραγωνικά μέτρα, εκτείνεται σε τρία στρέμματα Γης και περιλαμβάνει πάνω από 1.500 δωμάτια.
Η ανασκαφή της τοποθεσίας έδωσε στους ιστορικούς μια πληθώρα γνώσεων για τον Μινωικό Πολιτισμό.
Εργαλεία όπως πήλινες και πέτρινες εγχάρακτες καρούλια και στρόβιλοι είναι ενδεικτικά μιας υπάρχουσας βιομηχανίας υφασμάτων.
Τα τεχνουργήματα καθώς και οι πολλές ζωντανές τοιχογραφίες στον τοίχο των ερειπίων παρέχουν μια περαιτέρω κατανόηση του Μινωικού πολιτισμού.
Ζωγραφισμένες με ύφος που τονίζει την κίνηση και τη χάρη, αυτές οι τοιχογραφίες απεικονίζουν σκηνές ευκίνητων νεαρών αθλητών, κυριών που συζητούν και χορεύουν, και δελφινιών και άλλων ζώων σε μαγικούς κήπους.
Μια τοιχογραφία απεικονίζει το αρχαίο άθλημα του ταυροκαθάψια, ένα άθλημα που μπορεί να οδήγησε στον θρύλο του μυθικού Μινώταυρου, ενός πλάσματος της μεταγενέστερης Ελληνικής μυθολογίας που ήταν μισός άνθρωπος και μισός ταύρος.
Η πιθανότητα ύπαρξης Μινώταυρου έγινε πιο αποδεκτή από τη στιγμή που έγινε κατανοητό ότι, στο Μινωικό άθλημα του ταυροάλματος, ο άνδρας αθλητής «γίνονταν ένα με τον ταύρο» καθώς έσκαγε πάνω από τα κέρατα του.
Θα μπορούσε επομένως να είναι λογικό ότι αυτό το άθλημα μπορεί να προκάλεσε στην αρχαία συνείδηση τον «μύθο» του Μινώταυρου μέσα από την εντύπωση ότι αυτοί οι αθλητές ήταν μισοί άνδρες και μισοί ταύροι.
Τα ερείπια των θεμελίων του παλατιού αποκαλύπτουν έναν τεράστιο διασυνδεδεμένο λαβύρινθο από μικρούς διαδρόμους, σκάλες και ιδιωτικά δωμάτια που περιέχουν κατοικίες, εργαστήρια και διοικητικούς χώρους.
Από τότε που αποκαλύφθηκε το περίπλοκο εσωτερικό του Παλατιού της Κνωσού, εικάζεται ότι αυτή η περίπλοκη κατασκευή, σε συνδυασμό με τον συμβολισμό των ταύρων που ήταν πάντα παρών στα ερείπια, παρείχε τη μακρινή έμπνευση πίσω από τον λαβύρινθο στον Ελληνικό μύθο του Θησέα και του Μινώταυρου.
Οι ξύλινες σκάλες οδηγούσαν σε μεγάλα επάνω δωμάτια που δεν έχουν επιβιώσει στους αιώνες, αλλά πιθανότατα κάποτε υψώθηκαν πέντε ορόφους σε ύψος.
Ένα περίτεχνο και προηγμένο σύστημα αποχετεύσεων, αγωγών και σωλήνων από τερακότα παρείχε νερό και αποχέτευση.
Οι κάθετοι άξονες στη δομή που είναι γνωστοί ως πηγάδια φωτός σχεδιάστηκαν για να φέρνουν το φυσικό φως στα χαμηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας μια ευάερη και άνετη ατμόσφαιρα.
Παρά το γεγονός ότι το Ανάκτορο της Κνωσού ανασκάφηκε για πρώτη φορά πριν από έναν αιώνα, εξακολουθεί να είναι κάπως καλυμμένο με μυστήριο, και να ερευνηθεί έχει πολλά ερωτήματα για το παλάτι και τους ανθρώπους που το κατοικούσαν.
Η αμφιλεγόμενη αποκατάσταση τμημάτων του παλατιού με την πάροδο των ετών παρέμεινε το επίκεντρο της ιστορικής συζήτησης, με πολλούς να λένε ότι η ανοικοδόμηση βασίστηκε σε «ιστορικά εσφαλμένη δημιουργική άδεια».
Ο αρχαιολογικός χώρος στην Κνωσό, με ανακαινισμένα δωμάτια στο βάθος.
Πηγή: greekcitytimes
Δεν υπάρχουν σχόλια: