Ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πρόσφατα στο Discovery Channel είπε ότι η αρχαία χαμένη πόλη της Ατλαντίδας μπορεί πράγματι να βρισκόταν σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως το Ελληνικό νησί της Σαντορίνης.
Καλυμμένο από 200 πόδια τέφρας από την ηφαιστειακή έκρηξη, δείχνει υπερβολικό πλούτο, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην περιοχή που είναι γνωστή ως Ακρωτήρι στο νησί της Σαντορίνης, και έχει δώσει ακόμα πιο δελεαστικές ενδείξεις για την πραγματική του ταυτότητα.
Η έκρηξη του νησιού — που αρχικά ονομαζόταν Στρογγύλη, — το 1650 π.Χ., αποδεκάτισε όλη τη ζωή στο νησί και διέγραψε μια ολόκληρη πόλη-κράτος, που έχει αποδειχθεί από τους αρχαιολόγους ότι ήταν μέρος του Μινωικού πολιτισμού.
Στοιχεία ότι η Σαντορίνη θα μπορούσε να είναι η περιοχή της Ατλαντίδας
Η περιοχή του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη - πιθανώς η τοποθεσία της αρχαίας χαμένης πόλης της Ατλαντίδας - βρίσκεται θαμμένη κάτω από στάχτη καθώς οι ερευνητές εργάζονται κάτω από μια προστατευτική στέγη για να ανακαλύψουν περισσότερους θησαυρούς εκεί. Εικόνα: Youtube
Ο μεγάλος φιλόσοφος και συγγραφέας Πλάτωνας, στα κείμενά του «Τίμαιος» και «Κριτιάς», περιέγραψε τις ομορφιές του άλλοτε μεγάλου και στρατιωτικά ισχυρού νησιού, του οποίου οι κάτοικοι ήταν πολύ αλαζονικοί που οι θεοί κατέστρεψαν την πόλη ως τιμωρία.
Ο Πλάτων δήλωσε ότι η πόλη κάποτε πολιόρκησε ακόμη και την ίδια την Αθήνα με τις ναυτικές της δυνάμεις, αλλά οι Αθηναίοι απέκρουσαν την επίθεση, το νησιωτικό έθνος τιμωρήθηκε από τους θεούς στη συνέχεια για την ύβρις του, βυθίζοντας το κάτω από τα κύματα του Αιγαίου.
Η ταινία του Discovery Channel, μέρος της σειράς του «Blowing Up History», προσδίδει νέα αξιοπιστία στη θεωρία ότι το νησί της Σαντορίνης μπορεί πράγματι να είναι η τοποθεσία της μεγάλης πόλης.
Τα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έγιναν το 2020, δείχνουν αντικείμενα εξαιρετικής τέχνης που βρέθηκαν στην περιοχή που αναφέρεται ως Ακρωτήρι, στη Σαντορίνη, που μπορεί πράγματι να είναι η τοποθεσία της αρχαίας Ατλαντίδας.
Προστατευμένοι τώρα από στέγες τελευταίας τεχνολογίας, οι ερευνητές συνεχίζουν να ανακαλύπτουν περισσότερους θησαυρούς από το παρελθόν που είχαν θαφτεί εκεί, όπως στην Πομπηία πολλούς αιώνες αργότερα, διατηρώντας έναν πολιτισμό που έχει χαθεί για πάντα.
Η ηφαιστειακή έκρηξη διατήρησε την αρχαία ιστορία της Σαντορίνης
Εξαιρετικό όστρακο κεραμικής και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στην τοποθεσία Ακρωτήρι στην ανασκαφή του 2020. Εικόνα: Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος
Ο πολιτισμός του νησιού άκμασε πριν από 3.000 χρόνια πριν οι κάτοικοί του σκοτωθούν τόσο βίαια από την ηφαιστειακή έκρηξη — αλλά οι ερευνητές λένε ότι ο πολιτισμός του υπήρχε για χιλιάδες χρόνια πριν από εκείνη την εποχή.
Από την ανακάλυψή του στα μέσα του 19ου αιώνα, όλο και περισσότεροι πίνακες, αντικείμενα και κτίρια έχουν αποκαλυφθεί, καθένα από τα οποία δείχνει έναν εξαιρετικά προηγμένο και πλούσιο πολιτισμό.
Το νέο ντοκιμαντέρ αναφέρει: «Τα στοιχεία για τη σύνδεση μπορούν να βρεθούν στις απίστευτες τοιχογραφίες που διακοσμούν τους τοίχους κάθε σπιτιού».
Όπως ακριβώς περιέγραψε ο Πλάτωνας, «Αυτοί οι ζωντανοί πίνακες απεικονίζουν έναν παράδεισο γεμάτο στροβιλιζόμενα χρώματα, λουλούδια και εξωτικά ζώα. Απαθανατίζουν ένα στιγμιότυπο των ντόπιων. Είναι απόδειξη ενός εξαιρετικά εξελιγμένου και πλούσιου πολιτισμού».
Αν και κανένας άλλος συγγραφέας εκείνης της εποχής - ή οποιασδήποτε άλλης εποχής - δεν περιέγραψε την Ατλαντίδα, τα λόγια του Πλάτωνα έχουν μείνει στην ιστορία, και χιλιάδες ιστορικοί προσπάθησαν να εντοπίσουν ακριβώς πού βρισκόταν το μυθικό νησί.
Ωστόσο, το γεγονός ότι εξαφανίστηκε σχεδόν αμέσως μετά την κατακλυσμική έκρηξη του αρχαίου ηφαιστείου «οδηγεί πολλούς να πιστεύουν ότι η Σαντορίνη είναι το χαμένο νησί της Ατλαντίδας», σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ.
«Στην ακμή του», δηλώνει η ταινία, «τα στενά δρομάκια του είναι περίτεχνα στρωμένα με πέτρα και η πλατεία της πόλης του είναι γεμάτη με γραφικά σπίτια που υψώνονται τρεις και τέσσερις ορόφους. Μια σειρά από πολύχρωμες πέτρες διακοσμούν τις προσόψεις.
«Τα ερείπια υποδηλώνουν ότι ένας εξαιρετικά εξελιγμένος πολιτισμός άκμασε εδώ για χιλιάδες χρόνια πριν από το απότομο τέλος του».
Η ταινία δείχνει πώς το νησί χτυπήθηκε από μια ηφαιστειακή έκρηξη, όπως περιγράφεται από τον Πλάτωνα.
Η γιγαντιαία έκρηξη, η οποία θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χιλιάδων ετών, δημιούργησε σύννεφο ύψους 20 μιλίων που έβρεχε τέφρα σε εδάφη τόσο μακριά όσο η Αίγυπτος – 200 μίλια από τη Σαντορίνη.
Είναι η Σαντορίνη ο θρυλικός χαμένος πολιτισμός της Ατλαντίδας;
«Οι αρχαίοι συγγραφείς περιέγραψαν πώς το σύννεφο τέφρας βυθίζει τον κόσμο στο σκοτάδι, προκαλώντας έναν παγκόσμιο χειμώνα για δύο χρόνια», λέει ο αφηγητής.
Η έκρηξη ήταν τόσο τεράστια που εξάντλησε σχεδόν ολόκληρη τη χερσαία μάζα του βουνού, δημιουργώντας μια τεράστια καλντέρα μέσα στους «βραχίονες» της Σαντορίνης, καθώς τα απομεινάρια σχηματίζουν ένα γιγάντιο μισοφέγγαρο.
Το σχήμα του νησιού άλλαξε αμέσως για πάντα μετά τη μοιραία έκρηξη.
Περισσότερα από 3.000 χρόνια μετά, η γοητεία για την πιθανότητα ότι αυτή μπορεί να είναι στην πραγματικότητα η χαμένη Ατλαντίδα συνεχίζει να ιντριγκάρει τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς σήμερα.
Ομολογουμένως, ο Πλάτωνας είναι γνωστό ότι έχει δανειστεί μερικές από τις ιστορίες, τις αλληγορίες και τις μεταφορές του από παλαιότερες προφορικές παραδόσεις και δεν μπορεί ποτέ να αποδειχτεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η Σαντορίνη είναι ο θρυλικός χαμένος πολιτισμός της Ατλαντίδας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι αυτό το φανταστικά πλούσιο νησί —με τους πλακόστρωτους δρόμους, τα φανταστικά διακοσμημένα σπίτια και τις πολυτέλειες κάθε είδους— ίσως είναι η ίδια Ατλαντίδα που έχει μείνει στην ιστορία και τη λαογραφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια: