Έκτορας Βασίλη: Ο Ελληνοαυστραλός 11χρονος ήρωας

Εικόνα: Monumentaustralia.org


Το πατριωτικό πνεύμα του 11χρονου Ελληνοαυστραλού Έκτορα Βασίλη είναι ακόμα ζωντανό και τιμάται από πολλούς ακόμη και έναν αιώνα μετά τον θάνατό του.

Το αγόρι αυτό αγαπήθηκε πολύ στην εποχή του και ο τυχαίος θάνατός του εν μέσω φιλόξενων στρατιωτών που πολέμησαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο τον ανύψωσε στην ιδιότητα του ήρωα.

Ο Έκτορας έκανε πολύ πατριωτικό έργο για τους στρατιώτες που επέστρεψαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ήταν από τους πρώτους στις παρελάσεις καλωσορίσματος στο Μπρίσμπεϊν και έδινε δώρα και τσιγάρα ή σοκολάτες σε στρατιώτες που επέστρεφαν με το χαρτζιλίκι του.

Σε μια σκληρή τροπή της μοίρας, το 11χρονο αγόρι ήταν επίσης θύμα πολέμου, καθώς έχασε τη ζωή του σε μια από αυτές τις ίδιες παρελάσεις όταν ένα όχημα εξετράπη της πορείας του ξαφνικά για να αποφύγει ένα αυτοκίνητο στην πορεία και τον χτύπησε. Ο Έκτορας πέθανε επί τόπου.

Η ανώτερη βιβλιοθηκονόμος της Κρατικής Βιβλιοθήκης του Κουίνσλαντ, Christina Ealing-Godbold, είπε πρόσφατα στο ABC News ότι ο Έκτορ παραλίγο να φτάσει στην κατάσταση του Αγίου μετά το ατύχημα λόγω των πράξεών του πριν χτυπηθεί.

«Ο Έκτορ είχε τη συνήθεια να μαζεύει το χαρτζιλίκι του και να τα ξοδεύει σε τσιγάρα, σοκολάτες και λουλούδια για να τα δώσει στους στρατιώτες που επέστρεφαν», είπε.

«Μπορεί κοιτάζοντας πίσω να πιστεύουμε ότι τα τσιγάρα δεν ήταν καλά για αυτούς τους τραυματισμένους στρατιώτες αλλά εκείνες τις μέρες ήταν απλώς ένδειξη σεβασμού και γνώσης των πολυτέλειών που έχασαν κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Το πνεύμα του Έκτορα Βασύλη είναι ζωντανό στους Ελληνοαυστραλούς

Ωστόσο, για πολλούς πατριώτες, το πνεύμα του Έκτορα Βασίλη είναι ακόμα ζωντανό. Μέλη της Ελληνικής κοινότητας του Μπρίσμπεϊν εξακολουθούν να καταθέτουν στεφάνια σε μια πέτρινη πλάκα που τιμούν τον Έκτορα κάθε Ημέρα Anzac.

Μια αναμνηστική ταμπλέτα για τη μνήμη του αγαπημένου αγοριού τοποθετήθηκε σε ένα ακρόβαθρο στο νότιο άκρο της Γέφυρας της Βικτώριας.

Εικόνα: Monumentaustralia.org


Διαθέτει ανάγλυφο το πρόσωπο του αγοριού χυτό σε μέταλλο και μια επιγραφή που γράφει:

Κάθε Γη είναι η πατρίδα του για έναν γενναίο άνθρωπο

Κοντά σε αυτό το σημείο ως αποτέλεσμα ενός θλιβερού ατυχήματος ενώ υποδέχονταν τους στρατιώτες που επέστρεψαν, ο Έκτορας Βασύλης σκοτώθηκε στις 9 Ιουνίου του 1918

Ηλικίας 11 ετών.

Κατά τη σύντομη παραμονή του στη Γη, αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου του στην πατριωτική εργασία για Αυστραλούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Ευρωπαϊκού Πολέμου.

Στις φλέβες του έτρεχε το ηρωικό αίμα της Ελλάδας και στο στήθος ενός παιδιού κουβαλούσε την καρδιά ενός μεγάλου ανθρώπου.

Αυτή η ταμπλέτα κατασκευάστηκε από την Imperial League Returned Sailors and Soldiers, την Ελληνική Ένωση και τους πολίτες του Μπρίσμπεϊν.

Σύμφωνα με τον Βλας Ευστάθη, τον Πρόεδρο του τμήματος Hellenic Sub Branch Returned and Services League, το μνημείο παραμένει σημαντικό σημείο εστίασης για τους εορτασμούς της Ελληνοαυστραλιανής κοινότητας κάθε Ημέρα Anzac.

«Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, για περίπου 30 χρόνια, πάντα συναντιόμασταν εκεί», είπε ο Ευστάθης στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Έκτορας Βασίλη: Ο Ελληνοαυστραλός 11χρονος ήρωας Έκτορας Βασίλη: Ο Ελληνοαυστραλός 11χρονος ήρωας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Μαΐου 08, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.