Μπορεί να υπάρχει αγάπη μετά από 3.300 χρόνια; Η Ομ Σέτι το αποδεικνύει περιγράφοντας με λεπτομέρειες την μετενσάρκωσή της και την αφοσιωμένη ζωή της στο ναό του Σέτι στην Άβυδο. Διαβάστε απόσπασμα από το βιβλίο της και δείτε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με την ζωή της
Μετάφραση επεξεργασία από τον Ζάχο Σκαφίδα
Το φαινόμενο της μετενσάρκωσης είναι ένα συναρπαστικό θέμα. Οι υποστηρικτές της μετενσάρκωσης παρουσιάζουν την ιστορία της Dorothy Louise Eady ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η μετενσάρκωση είναι τόσο μέρος της ζωής όσο η γέννηση και ο θάνατος. Η ιστορία της Dorothy Eady (γνωστή και ως Omm Sety) είναι ενδιαφέρουσα. Γεννήθηκε από Ιρλανδούς γονείς τον Ιανουάριο του 1904 κοντά στο Λονδίνο της Αγγλίας. Η ζωή της ξεκίνησε όπως κάθε κανονικού παιδιού. Στην ηλικία των τριών ετών υπέστη μια τρομερή πτώση από τις σκάλες και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Κάποιοι θα έλεγαν ότι συνέβη ένα θαύμα εκείνη την ημέρα επειδή η Ντόροθι ανέκτησε τις αισθήσεις της και μέσα σε μία ώρα μπόρεσε να καθίσει στο κρεβάτι της. Αλλά η Ντόροθι δεν ήταν πια το ίδιο κορίτσι που έπεσε από εκείνες τις σκάλες. Άρχισε να μιλά αγγλικά με ξένη προφορά. Καθόταν κάτω από το τραπέζι της κουζίνας, κλαίγοντας και ζητούσε από τους γονείς της να την πάνε σπίτι. Είχε ζωηρά όνειρα για το τεράστιο κτίριο με τις μεγάλες κολώνες και τους όμορφους κήπους.
Η πρώτη επαφή της Dorothy Eady με τις αιγυπτιακές αρχαιότητες
Όταν βρίσκονταν στο βρετανικό μουσείο το 1908 ή Dorothy ήταν τεσσάρων ετών ο κύριος και η κυρία Eady παρατήρησαν για πρώτη φορά την παράξενη συμπεριφορά της Dorothy. Περίμεναν ότι το μουσείο θα ήταν βαρετό για την Ντόροθι, όμως έδειξε να έχει εμμονή με τις αιγυπτιακές αρχαιότητες. Μόλις η Ντόροθι κοίταξε τα αιγυπτιακά τεχνουργήματα, άρχισε να φιλάει τα πόδια των αγαλμάτων. Κάθισε στα πόδια μιας μούμιας κλεισμένης σε μια γυάλινη θήκη και αρνήθηκε να φύγει από κοντά της. Αφού η μητέρα της προσπάθησε να την πάρει, η Ντόροθι είπε: «Αφήστε με εδώ, αυτοί είναι οι δικοί μου άνθρωποι!»
Όταν είδε τη φωτογραφία του ναού του Seti I στην Άβυδο, αναγνώρισε το σπίτι της
Μετά από αυτό το μοιραίο ταξίδι, η Ντόροθι θα είχε επαναλαμβανόμενα όνειρα για κτίρια με κίονες που περιβάλλονταν από πλούσια βλάστηση. Μερικές φορές στεναχωριόταν πολύ και επέμενε στους γονείς της να την πάνε στο σπίτι της. Αν και οι γονείς της προσπαθούσαν να την καθησυχάσουν και να την πείσουν ότι ήταν σπίτι της, η Ντόροθι δεν το πίστεψε ποτέ. Λίγους μήνες αργότερα, η Dorothy βρήκε μερικές φωτογραφίες της αρχαίας Αιγύπτου. Έδειξε στη μητέρα της τα ιερογλυφικά και παρατήρησε ότι ήξερε αυτή τη γλώσσα, αλλά την είχε ξεχάσει. Όταν έπεσε πάνω στη φωτογραφία του «Ναού του Σέτι Ι στην Άβυδο», σε ηλικία εφτά ετών, έτρεξε στον πατέρα της και είπε «Αυτό είναι το σπίτι μου! Εδώ έμενα κάποτε!».
Ο ναός του Σέτι Ι στην Άβυδο της Αιγύπτου. Φωτογραφία του Pascal Sébah, ca. 1875.
Τέλος, τα όνειρά της για κτίρια με κολώνες με πλούσια βλάστηση πήραν νόημα. Η Dorothy ονειρευόταν την Αρχαία Αίγυπτο όπως μπορεί να ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια. Πίστευε ότι είχε κάποιου είδους πνευματική σύνδεση με την αρχαία Αίγυπτο και μάλιστα παρακολούθησε μερικές ομάδες που μελετούσαν την μετενσάρκωση. Η Ντόροθι πέρασε τα εναπομείναντα εφηβικά της χρόνια και τις αρχές της δεκαετίας των είκοσι μαθαίνοντας ό,τι μπορούσε για την Αιγυπτιολογία.
Παντρεύεται, μετακομίζει στο Κάΐρο και γίνεται μητέρα
Το 1933, η Ντόροθι πραγματοποίησε επιτέλους την επιθυμία της να επιστρέψει στην Αίγυπτο αφού παντρεύτηκε έναν Αιγύπτιο ονόματι Abdel Maguid. Μόλις παντρεύτηκαν, ο Abdel και η Dorothy έφτιαξαν τις βαλίτσες τους και μετακόμισαν στο Κάιρο. Η Ντόροθι σύντομα θα γεννούσε ένα παιδί που επέμενε να ονομάσει Σέτι, από τον Φαραώ της 19ης Δυναστείας. Ακολουθώντας το αιγυπτιακό έθιμο να μην αναφέρεται στο μικρό όνομα της μητέρας, έγινε γνωστή ως Omm Sety, που σημαίνει «Μητέρα του Seti». (Στην Αίγυπτο μέχρι πρόσφατα η μητέρες έπαιρναν το όνομα του αρσενικού παιδιού τους, όπως εδώ έπαιρναν το όνομα του άντρα τους πχ Γιώργαινα, Κώσταινα κλπ.).
Η Omm Sety ξεκινά την αυτόματη γραφή
Η σχέση της Ντόροθι με τον Άμπντελ δεν ήταν ποτέ σταθερή. Η Dorothy επικεντρώθηκε στις μελέτες της Αιγυπτιολογίας και ο Abdel δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για αυτά τα πράγματα. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα, όταν ο Abdel έβλεπε περιστασιακά την Dorothy, σε κατάσταση έκστασης, να σηκώνεται από το κρεβάτι αργά το βράδυ και να ξεκινά αυτό που πολλοί αποκαλούν «αυτόματη γράφή». Ο Άμπντελ ήταν ο μόνος μάρτυρας που έβλεπε την Ντόροθι ζωγραφίζει ιερογλυφικά σε χαρτί που κάλυπταν περίπου 70 σελίδες, από αυτόν που αργότερα περιέγραψε ως πνευματικό της οδηγό, τον «Χορ-Ρα» και υπαγόρευε την προηγούμενη ζωή της Ομ Σέτι. Σε μια περίπτωση, ο πατέρας του Abdel έφυγε τρέχοντας από το σπίτι αφού ισχυρίστηκε ότι είδε «έναν Φαραώ» να κάθεται στο τέλος του κρεβατιού της Omm Sety. Ο γάμος τελικά απέτυχε και ο Abdel μετακόμισε στο Ιράκ αφήνοντας την Omm Sety στις μελέτες και εμπειρίες της.
Οι λεπτομέρειες από την προηγούμενη ζωή της Omm Sety
Σύμφωνα με αυτά που έγραφε η Omm Sety, γεννήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο πριν 3300 χρόνια με το όνομα Bentreshyt που σημαίνει «Άρπα της χαράς». Ο πατέρας της ήταν στρατιώτης και η μητέρα της πωλήτρια λαχανικών. Σε ηλικία τριών ετών πέθανε η μητέρα της και ο πατέρας της την έδωσε στο ναό και μεγάλωσε ως ιέρεια στο Ναό στο Kom El Sultan.
Όταν ήταν δώδεκα, ο Αρχιερέας της πρότεινε είτε να φύγει από το ναό είτε να γίνει ιέρεια. Επειδή δεν είχε άλλες επιλογές, πήρε όρκους αγαμίας και έγινε αγία ιέρεια.
Σε ηλικία 14 ετών η Bentreshyt γνώρισε τον Φαραώ Seti I όταν επέβλεπε την κατασκευή του ναού. Τα νιάτα και η ομορφιά της τράβηξαν τον ηλικιωμένο φαραώ, έγιναν κρυφοί εραστές και έμεινε έγκυος.
Οι φήμες για την εγκυμοσύνη της εξαπλώθηκαν γρήγορα στον ναό. Η ποινή για την παραβίαση των ιερών όρκων της αγαμίας ήταν μόνο μία — ο θάνατος. Για να προστατεύσει τον αγαπημένο της φαραώ από τη δημόσια ταπείνωση, η Bentreshyt αυτοκτόνησε.
Αυτό κατέστρεψε τον Σέτι και ορκίστηκε ότι θα ήταν ξανά μαζί της. Σύμφωνα με την Omm Sety, αυτό θα γινόταν πραγματικότητα. Εξηγεί στο ημερολόγιό της ότι ο Σέτι την επισκεπτόταν τα βράδια και περιέγραφε τις πνευματικές ρομαντικές συναντήσεις τους. Ήταν πανευτυχής και τον περιέγραφε σαν έναν όμορφο άντρα γύρω στα πενήντα. Σύμφωνα με την Omm Sety, ο Seti σχεδίαζε να την παντρευτεί όταν θα τον συναντούσε στις πύλες του κάτω κόσμου που φύλαγε η θεά Amentet .
Είπε στους αρχαιολόγους πού να βρουν τον κήπο του ναού
Βρήκε δουλειά στον αρχαιολογικό χώρο κοντά στο ναό «της» του Σέτι Α στην Άβυδο της Αιγύπτου.
Ένας από τους Αιγυπτιολόγους δοκίμασε την αυθεντικότητα των ισχυρισμών της. Ενώ βρισκόταν στο απόλυτο σκοτάδι, της ζήτησε να εντοπίσει αντικείμενα μέσα στο Ναό του Σέτι Ι. Η Ντόροθι μπορούσε να περιγράψει τους πίνακες και τα τεχνουργήματα με εκπληκτική ακρίβεια. Μπέρδεψε τον Αιγυπτιολόγο αφού μόνο λίγοι γνώριζαν τι υπήρχε μέσα στον ναό.
Αν και οι παραπάνω αναφορές είναι εκπληκτικές και δύσκολο να πιστευτούν, η Omm Sety έπεισε πολλούς σκεπτικιστές ότι ήταν, στην πραγματικότητα, η μετενσάρκωση μιας ιέρειας από την Αρχαία Αίγυπτο. Συνέβη το 1956 όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που βρήκε δουλειά στο Τμήμα Αρχαιοτήτων στην Άβυδο. Μέσα από τις συμβουλές της από τις «αναμνήσεις» της οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να βρουν τη θέση του Temple Garden. Στην πραγματικότητα, η Omm Sety υπέδειξε φυσικά πού να βρουν τον κήπο του Temple. Μετά από προσεκτική ανασκαφή από τους αρχαιολόγους, τον βρήκαν. Οδήγησε επίσης τους αρχαιολόγους σε μια κρυφή σήραγγα στο βόρειο άκρο του Ναού. Όλες αυτές οι ανακαλύψεις βασίστηκαν στις αναμνήσεις της Omm Sety.
Αφού συνταξιοδοτήθηκε, ο γιος της Σέτι της ζήτησε να μετακομίσει μαζί του στο Κουβέιτ, αλλά εκείνη αρνήθηκε την προσφορά. Για εκείνη, υπήρχε μόνο ένα μέρος για να πεθάνει — στην Αίγυπτο, κοντά στο ναό της.
Περιέγραψε τις λεπτομέρειες μιας άγνωστης βιβλιοθήκης
Η Omm Sety δήλωσε επίσης ότι κάτω από τον ναό του Seti I βρίσκεται μια βιβλιοθήκη με θρησκευτικά και ιστορικά αρχεία. Αυτή η ανασκαφή δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Θα παρείχε επίσης λεπτομέρειες για τον Όσιριο, και ισχυρίστηκε ότι η Σφίγγα ήταν πολύ, πολύ παλαιότερη από ό,τι πιστεύουν οι ειδικοί. Pollock Twins: Απόδειξη Μετενσάρκωσης;
Η Ομ Σέτι έζησε το υπόλοιπο της ζωής της στο Ναό της Αβύδου. Έμενε σε ένα μικρό σπίτι του χωριού και έγινε τόσο τουριστικό αξιοθέατο όσο αυτός ο ίδιος ο ναός. Συνέχισε τις μελέτες της εκεί, αντιμετωπίζοντας πάντα τον ναό με τον σεβασμό που είχε εγκαινιάσει πριν από χιλιάδες χρόνια. Η Omm Sety πέθανε στις 21 Απριλίου 1981.
Η Ομ Σέτι θα ζούσε το υπόλοιπο της ζωής της σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Ναό της Αβύδου
Σκεπτικισμός για τον ισχυρισμό της
Τι πρέπει να πει κάποιος για την Omm Sety; Αν και λίγο εκκεντρική, η Dorothy Eady ήταν ένας καλά μορφωμένος και αρκετά φυσιολογικός άνθρωπος. Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε εύκολα να γνώριζε τις θέσεις του κήπου και της σήραγγας του ναού από προηγούμενες ανασκαφές ναών. Αλλά η Ντόροθι δήλωσε ότι γνώριζε τον κήπο από την παιδική της ηλικία. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι παραψυχολόγοι δεν εξέτασαν ποτέ την Ντόροθι Έιντι επειδή είχε πραγματικά μια ασυνήθιστη ζωή. Θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών σχετικά με τους ισχυρισμούς της.
Ένα 15λεπτο ντοκιμαντέρ γνωριμίας της Ομ Σέτι με πλήρη καταγραφή του έργου της
Πηγές:
Reincarnation of an Egyptian Priestess in a British Woman
Dorothy Eady/Omm Sety
Eady, Dorothy (1904–1981)
The Girl Who Rose From the Dead With Memories of Ancient Egypt
Δεν υπάρχουν σχόλια: