Εργασίες αναστήλωσης στο ναό του Διός Λειψηνού στην αρχαία Εύρωμο

Εργασίες αναστήλωσης στο Ναό του Διός Λειψηνού στην αρχαία Εύρωμο.[Credit: AA]


Ο ναός του Δία στην αρχαία πόλη Εύρωμος της Καρίας (στη σημερινή νοτιοδυτική Τουρκία) ανακτά την αρχική του λαμπρότητα με την αναστήλωση των κιόνων του. Ο συγκεκριμένος ναός είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους του είδους του στην περιοχή της Ανατολίας.

Η Εύρωμος είναι μια από τις σημαντικές πόλεις της Καρίας, της περιοχής που βρίσκεται περίπου απέναντι από τα Δωδεκάνησα. Ήταν η σημαντικότερη πόλη της περιοχής κατά την αρχαιότητα μετά τα Μύλασα.

Η Εύρωμος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αλικαρνασσό. Η πόλη ονομάστηκε «Ευρώμη» από τον Ρωμαίο συγγραφέα Πλίνιο. Το όνομα της πόλης ήταν Κύρωμος ή Ύρωμος κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της εξελληνιστικής πολιτικής του Μαυσώλου στην Καρία, άρχισε να χρησιμοποιείται το όνομα Εύρωμος.

Οι πρώτες εργασίες ανασκαφής και αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν από τον Ümit Serdaroğlu μεταξύ των ετών 1969-75. Μετά από σχεδόν 40 χρόνια διακοπής, μια νέα αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Abuzer Kızıl (Πανεπιστήμιο Μούγλων Sıtkı Koçman) ξεκίνησε ξανά το 2011 και οι εργασίες συνεχίζονται ακόμη.

[Credit: AA]


[Credit: AA]


Στην αρχαία πόλη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αναστήλωσης του Ναού του Διός Λειψηνού και συνεχίζονται οι εργασίες επισκευής και ενίσχυσης.

Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι χρησιμοποίησαν το 90% των αυθεντικών αρχιτεκτονικών στοιχείων στην αποκατάσταση του ναού, του οποίου οι εργασίες ταξινόμησης έχουν πλέον ολοκληρωθεί. Ο Kızıl δήλωσε σχετικά: «Υπήρχαν τμήματα κιόνων, κιονόκρανα, επιστύλιοι, ζωφόροι και ογκόλιθοι που μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάθε πρόσοψη. Καταγράψαμε όλα αυτά τα υλικά αναλυτικά και τα χρησιμοποιήσαμε στις εργασίες αναστήλωσης».

Ο Kızıl πρόσθεσε επίσης ότι χρησιμοποιούσαν πρακτικές της αρχαίας περιόδου: «Χρησιμοποιήσαμε συνδυασμούς υλικών όπως σίδηρο, μπρούτζο και μόλυβδο. Όπως ανέφερα προηγουμένως, η πλειοψηφία των αρχιτεκτονικών υλικών προέρχεται από τα αυθεντικά υλικά. Σε αυτό το πλαίσιο, τοποθετήσαμε πρώτα τα κάτω τμήματα έξι κιόνων στις αρχικές τους θέσεις. Μετά από αυτό, πραγματοποιήσαμε την πλήρη αφαίρεση των τσιμεντόλιθων που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν. Στο μεταξύ, επιχειρήθηκε να ενισχυθούν οι ρωγμές και η φθορά στους κίονες του ναού που παρέμεναν στη θέση τους».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής, αυτό που επιδιώκουν είναι να αναδείξουν την αρχική κατάσταση του ναού στους επισκέπτες της αρχαίας πόλης.

Άποψη των εργασιών αναστήλωσης στο Ναό του Διός Λειψήνου στην αρχαία Εύρωμο. [Credit: AA]


Για τον λόγο αυτό κατασκεύσαν έναν μικρό αριθμό μαρμάρινων αρχιτεκτονικών κομματιών που έλειπαν χρησιμοποιώντας τα πρωτότυπα υλικά ως παραδείγματα για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των κιόνων. Ο Kızıl δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όλες οι ανάγκες σε λίθο της αρχαίας πόλης της Ευρώμου προέρχονταν από τα λατομεία μαρμάρου στο βουνό που υψώνεται από το κάτω μέρος του ναού. Οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να παρατηρήσουν πώς εξορύσσονταν οι λίθοι, πώς επεξεργάζονταν σε πρώτο στάδιο, πώς μεταφέρονταν στον χώρο και πώς κατασκεύαζαν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού».

Ο Ναός του Διός Λειψηνού χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ., επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού μεταξύ 117 -138 μ.Χ. Ο ναός, αφιερωμένος στον Δία βρισκόταν στους πρόποδες της πόλης. Είναι γνωστό ότι πέντε κίονες κατασκευάστηκαν χάρη στην χορηγία από τον φυσικό και δημόσιο λειτουργό Μενεκράτη και την κόρη του Τρυφανία ενώ άλλοι επτά από έναν άλλο δημόσιο λειτουργό, με το όνομα Leo Quintos.

Οι εργασίες στην αρχαία πόλη συνεχίζονται με την υποστήριξη του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της Τουρκικής Ιστορικής Εταιρείας (TTK), της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων, των επαρχιών των Μούγλων και του Πανεπιστημίου Sıtkı Koçman στα Μούγλα.

Πηγή: ArkeoNews, DailySabah, anaskafi

Εργασίες αναστήλωσης στο ναό του Διός Λειψηνού στην αρχαία Εύρωμο Εργασίες αναστήλωσης στο ναό του Διός Λειψηνού στην αρχαία Εύρωμο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Μαΐου 11, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.