Ο σκελετός της Πομπηίας αποδεικνύει ότι ο Ελληνικός πολιτισμός άκμαζε στην Αρχαία Ρώμη

Ο σκελετός ανακαλύφθηκε στην Πομπηία. Εικόνα: Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας


Ένας σκελετός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Πομπηία, τη Ρωμαϊκή πόλη που καταστράφηκε ολοσχερώς μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιου το 79 μ.Χ., αποδεικνύει ότι ο Ελληνικός πολιτισμός άκμαζε στην αρχαία Ρώμη.

Η ανακάλυψη έγινε στη νεκρόπολη της Πόρτα Σάρνο, μια περιοχή που δεν είναι ακόμη ανοιχτή στο κοινό και βρίσκεται στα ανατολικά του αστικού κέντρου της Πομπηίας.

Στον τάφο βρέθηκαν ένα κρανίο με τούφες λευκών μαλλιών και μέρος ενός αυτιού, καθώς και οστά και θραύσματα υφάσματος. Έχει περιγραφεί ως «ένας από τους καλύτερα διατηρημένους σκελετούς που έχουν βρεθεί ποτέ στην αρχαία πόλη».

Στο κρανίο του Marcus Venerius Secundio, της πιο καλοδιατηρημένης ταφής που ανακαλύφθηκε στην Πομπηία μέχρι σήμερα, φαίνονται ακόμη μαλλιά και μέρος του αυτιού. Εικόνα: Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας


Μια επιγραφή στον τάφο του νεκρού τον προσδιορίζει ως Marcus Venerius Secundio και φαίνεται να δείχνει ότι βοήθησε στη σκηνοθεσία παραστάσεων Ελληνικών έργων.

Παραστάσεις στα Ελληνικά στην Πομπηία

«Είναι η πρώτη ξεκάθαρη απόδειξη παραστάσεων στην Πομπηία στην Ελληνική γλώσσα», δήλωσε ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας. «Το ότι οργανώθηκαν παραστάσεις στα Ελληνικά είναι απόδειξη του ζωντανού και ανοιχτού πολιτιστικού κλίματος που χαρακτήριζε την αρχαία Πομπηία».

Τα αρχεία κέρινων ταμπλετών που τηρούσε ο τραπεζίτης της Πομπηίας Cecilius Giocondu σημειώνουν ότι ο Secundio ήταν σκλαβωμένος και υπηρετούσε στο Ναό της Αφροδίτης. Ωστόσο, ανέβηκε στις κοινωνικές βαθμίδες μόλις ελευθερώθηκε, εντάσσοντας το ιερατείο Augustales, μια αυτοκρατορική λατρεία. Ο Secundio πέθανε περίπου σε ηλικία 60 ετών, θαμμένος σε έναν μεγάλο και εντυπωσιακό τάφο που αρμόζει στη βελτιωμένη κοινωνική του θέση.

Ελληνικός πολιτισμός στην Πομπηία

Οι ειδικοί είπαν ότι ήταν η πρώτη επιβεβαίωση ότι η Ελληνική, η γλώσσα του πολιτισμού στη Μεσόγειο, χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με τα λατινικά.

Το 2019 επίσης, οι ιταλικές αρχές αποκάλυψαν στο κοινό μια αρχαία τοιχογραφία που απεικονίζει έναν διάσημο Ελληνικό μύθο στην Πομπηία.

Η τοιχογραφία βρίσκεται μέσα σε ένα «domus», ή ένα σπίτι που ανήκει στην ανώτερη τάξη της κοινωνίας εκείνη την εποχή. Πιστεύεται ότι ανήκε σε έναν πλούσιο έμπορο που ήθελε να διακοσμήσει το σπίτι του με έργα τέχνης εμπνευσμένα από Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς μύθους ως χειρονομία επίδειξης της μόρφωσης και του πλούτου του.

Η τοιχογραφία που απεικονίζει έναν αρχαίο Ελληνικό μύθο που ανακαλύφθηκε στην Πομπηία. Εικόνα: Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας


Η τοιχογραφία απεικονίζει τον αρχαίο Ελληνικό μύθο της Λήδας και του Κύκνου. Πρόκειται για έναν ερωτικό μύθο στον οποίο ο θεός Δίας, με τη μορφή κύκνου, σαγηνεύει (ή, σύμφωνα με άλλες παραλλαγές της ιστορίας, βιάζει) τη Λήδα, την Αιτωλική πριγκίπισσα που αργότερα έγινε βασίλισσα της Σπάρτης.

Η Πομπηία, που βρίσκεται στην Καμπανία στη νότια Ιταλία, είναι ένα υπαίθριο μουσείο όπου οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να δουν τα συγκλονιστικά ζωντανά απομεινάρια της πλήρους καταστροφής της πόλης μετά τη βίαιη ηφαιστειακή έκρηξη. Το κοντινό όρος Βεζούβιος εξακολουθεί να είναι ένα ενεργό ηφαίστειο αν και αυτή τη στιγμή είναι αδρανές.

Ο σκελετός της Πομπηίας αποδεικνύει ότι ο Ελληνικός πολιτισμός άκμαζε στην Αρχαία Ρώμη Ο σκελετός της Πομπηίας αποδεικνύει ότι ο Ελληνικός πολιτισμός άκμαζε στην Αρχαία Ρώμη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Μαΐου 15, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.