Χρυσό στεφάνι κοσμεί ακόμα κρανίο 2.500 ετών στην Κρήτη

Το κρανίο του αθλητή εξακολουθεί να κοσμεί το χρυσό στεφάνι. Εικόνα: Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου Κρήτης


Το κρανίο ενός εστεμμένου αθλητή με ένα χρυσό στεφάνι σε σχήμα κλαδιού ελιάς που είναι ακόμα στερεωμένο πάνω του είναι ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα στην Ελλάδα.

Η σάρκα διαλύθηκε μετά από 2.500 χρόνια, αλλά το στεφάνι κόλλησε και παρέμεινε στο κρανίο. Μέσα στο στόμιο, βρέθηκε ένα ασημένιο νόμισμα ως ένδειξη του Χάρωνα, ο οποίος στην Ελληνική μυθολογία ήταν ο πορθμείας του Άδη που μετέφερε τις ψυχές των νεοθανόντων στον κάτω κόσμο.

Το κρανίο βρέθηκε στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης Λατώ και είναι πλέον ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα στο μουσείο του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη.

Κρανίο με χρυσό στεφάνι ανακαλύφθηκε στα ερείπια της αρχαίας πόλης Λατώ

Η Λατώ ήταν μια αρχαία πόλη της Κρήτης, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται περίπου 3 χλμ. από το χωριό Κριτσά, ένα από τα παλαιότερα και πιο γραφικά χωριά της Κρήτης που ήταν χτισμένη αμφιθεατρικά σε ένα βράχο λόφο που ονομάζεται Κάστελλος. Ο λόφος αυτός περιβάλλεται από ελαιώνες σε υψόμετρο 375μ.

Η δωρική πόλη-κράτος χτίστηκε σε μια υπερασπιστή θέση με θέα στον κόλπο του Μιραμπέλου ανάμεσα σε δύο κορυφές, οι οποίες έγιναν ακρόπολη της πόλης.

Αν και η πόλη πιθανότατα προηγείται της άφιξης των Δωριέων, τα ερείπια χρονολογούνται κυρίως από τη Δωρική περίοδο (5ος και 4ος αι. π.Χ.). Η πόλη καταστράφηκε το 200 π.Χ., αλλά το λιμάνι του (Λατώ Ετέρα, ή Λατώ προς Καμάρα), που βρίσκεται κοντά στον Άγιο Νικόλαο, χρησιμοποιήθηκε κατά τη Ρωμαϊκή κυριαρχία.

Αυτό οδήγησε στη σύγχυση, που επαναλαμβάνεται από τον Στέφανο Βυζάντιο, αναφέροντας τον Χένιος, έναν Κρητικό ιστορικό, ότι η Καμάρα και η Λατώ ήταν ένα και το αυτό. Οι σύγχρονοι μελετητές όμως διαχωρίζουν πλέον τις δύο πόλεις.

Η πόλη πιθανότατα πήρε το όνομά της από τη θεά Λητώ (της οποίας η Λατώ είναι η συνήθης δωρική μορφή) και μπορεί να αναφέρεται στις πινακίδες της Γραμμικής Β ως RA-TO . Η Λατώ έκοψε και νομίσματα στην αρχαιότητα, που έφεραν την ομοιότητα της θεάς Ειλείθυιας, η οποία φαίνεται να ήταν αυτή που λατρευόταν ιδιαίτερα στη Λατώ.

Ο Νέαρχος, ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γεννήθηκε στη Λατώ.

Κρανίο που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου άνοιξε το 1969 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της Κρήτης. Διαθέτει μια πλούσια συλλογή αρχαιολογικών θησαυρών που κυμαίνονται από την προ-μινωική (3000 π.Χ.) έως τη Ρωμαϊκή (2ος αιώνας μ.Χ.) περίοδο.

Το μουσείο φιλοξενεί συλλογές ζωτικής σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα από ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Κρήτης, που εκτείνεται από τα Μάλια έως τη μακρινή Ζάκρο. Οι προθήκες του περιλαμβάνουν περισσότερα από 1.500 αγγεία, καθώς και τα παλαιότερα χρυσά και χάλκινα ευρήματα της Κρήτης.

Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου είναι τα ευρήματα από το παραθαλάσσιο νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς, το μεγαλύτερο Μινωικό νεκροταφείο που έχει ανασκαφεί.

Χρυσό στεφάνι κοσμεί ακόμα κρανίο 2.500 ετών στην Κρήτη Χρυσό στεφάνι κοσμεί ακόμα κρανίο 2.500 ετών στην Κρήτη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Μαΐου 07, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.