Ο «Δρόμος προς την Ατλαντίδα»: Περίεργος «δρόμος από κίτρινα τούβλα» στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού

EVNAUTILUS


Ως «δρόμο προς την Ατλαντίδα» ή «δρόμο με κίτρινα τούβλα» χαρακτηρίζουν ερευνητές την περίεργη ανακάλυψη του πληρώματος του εξερευνητικού σκάφους Nautilus στον Ειρηνικό Ωκεανό, και συγκεκριμένα στην Κορυφογραμμή Λιλιουκαλάνι στο Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο Παπαχαναουμοκουακέα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNET, o περίεργος αυτός σχηματισμός θυμίζει έναν πλακόστρωτο δρόμο, και οι ερευνητές που εξέτασαν το σχετικό υλικό που κατεγράφη κατά τις έρευνες στον βυθό το χαρακτηρίζουν περίεργο, «cool» αλλά και τρελό, στο πλαίσιο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Nautilus πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του Απριλίου μελετώντας τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και τα βιολογικά συστήματα σε υποθαλάσσια όρη ηφαιστειακής προέλευσης.

Στην κορυφή του Nootka Seamount οι ερευνητές πρόσεξαν έναν σχηματισμό που παραπέμπει σε «πυθμένα λίμνης που ξεράθηκε» και πλέον έχει ταυτοποιηθεί ως κατακερματισμένη ροή υαλοκλάστη (ηφαιστειακός βράχος που σχηματίζεται σε εκρήξεις υψηλής ενέργειας όπου πολλά θραύσματα βράχου καταλήγουν στον πυθμένα της θάλασσας». Το μοτίβο που θυμίζει τούβλα πιθανότατα οφείλεται σε κύκλους θέρμανσης και ψύξης που σχετίζονται με τις εκρήξεις.

Το εξερευνητικό σκάφος διαχειρίζεται η μη κερδοσκοπική Ocean Exploration Trust, που μεταδίδει τις δραστηριότητές του μέσω livestreaming, παρέχοντας στους θεατές μια ματιά «από πρώτο χέρι» όσον αφορά σε αυτά που ανακαλύπτουν τα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια σκάφη του στον βυθό της θάλασσας.

Κώστας Μαυραγάνης — HuffPost Greece

Ο «Δρόμος προς την Ατλαντίδα»: Περίεργος «δρόμος από κίτρινα τούβλα» στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού Ο «Δρόμος προς την Ατλαντίδα»: Περίεργος «δρόμος από κίτρινα τούβλα» στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Μαΐου 07, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.