Εκπληκτική ανακάλυψη: Αναπαραγωγή με παρθενογένεση οι υπό εξαφάνιση κόνδορες

Φαίνεται πως η παρθενογένεση δεν συναντάται μόνο στα ερπετά, τα ψάρια και την Καινή Διαθήκη, αλλά και στα πτηνά. Την τιμητική τους σε αυτή τη σπάνια επιστημονική ανακάλυψη έχουν οι υπό εξαφάνιση κόνδορες.

Πρόκειται για τους Κόνδορες, ένα είδος πτηνού υπό εξαφάνιση, το οποίο φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής χωρίς να ζευγαρώσει, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Ζωολογικού Κήπου του San Diego στην Καλιφόρνια.

Το πόρισμα της έρευνας προέκυψε από μία εξέταση ρουτίνας βιολογικών δειγμάτων των κονδόρων της Καλιφόρνια, στα πλαίσια του αναπαραγωγικού προγράμματος του ζωολογικού κήπου, όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δύο νεοσσοί εκκολάφθηκαν από μη γονιμοποιημένα αυγά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Ημερολόγιο Κληρονομιάς, επίσημη έκδοση της Αμερικανικής Γενετικής Ένωσης.

«Για να είμαστε ειλικρινείς μείναμε πραγματικά έκπληκτοι, καθώς δεν περιμέναμε μία τέτοια εξέλιξη», είπε η Σύνθια Στάινερ, συνδιευθύντρια της επιστημονικής ομάδας του Πάρκου. Και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μία πολύ σπάνια ανακάλυψη διότι είναι ευρέως διαδεδομένο ότι τα πτηνά δεν αναπαράγονται με αυτό τον τρόπο, πόσο μάλλον εκείνα της άγριας φύσης. Μέχρι στιγμής τέτοιες περιπτώσεις συναντούσαμε μόνο σε ερπετά και ψάρια».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δύο νεοσσοί ήταν γενετικά σχετιζόμενοι με τις μητέρες τους, αλλά όχι με κάποιο αρσενικό κόνδορα. Έτσι, τα δύο αυτά πουλιά αποτελούν τις πρώτες δύο επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασεξουαλικής αναπαραγωγής ή παρθενογένεσης του είδους. Παράλληλα, και οι δύο θηλυκοί κόνδορες ήταν συνεχώς συστεγασμένοι με αρσενικό ταίρι και είχαν ήδη γεννήσει νεοσσούς μέσω κανονικής αναπαραγωγής.

Και οι δύο κόνδορες γεννήθηκαν ελλιποβαρείς. Ο ένας αφέθηκε στη φύση και πέθανε σε ηλικία δύο ετών το 2003, ενώ ο άλλος επέζησε στην αιχμαλωσία μέχρι τα οχτώ του και πέθανε το 2017.

Ο κόνδορας της Καλιφόρνια είναι ένα από τα σπανιότερα πτηνά του πλανήτη. Σύμφωνα με τη Στάινερ αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 500 κόνδορες, 300 ελεύθεροι στη φύση και 200 υπό αιχμαλωσία. Πάντως, ο πληθυσμός τους σημειώνει ανοδική τάση σε σχέση με τη συρρίκνωσή του τη δεκαετία του 1980, γεγονός που δίνει στους ειδικούς μεγαλύτερο πεδίο έρευνας.

Πηγή: efsyn

Εκπληκτική ανακάλυψη: Αναπαραγωγή με παρθενογένεση οι υπό εξαφάνιση κόνδορες Εκπληκτική ανακάλυψη: Αναπαραγωγή με παρθενογένεση οι υπό εξαφάνιση κόνδορες Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Νοεμβρίου 03, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.