Η Ελλάδα συνεργάζεται με τη Microsoft για την ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας

Η Ελλάδα και η Microsoft Corp. ανακοίνωσαν την Τετάρτη το Ancient Olympia: Common Grounds, μια νέα συνεργασία για την ψηφιακή διατήρηση και αποκατάσταση της αρχαίας Ολυμπίας, της αρχικής πατρίδας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτό το έργο ψηφιακής αναβίωσης επιτρέπει στους θεατές σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν την αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια μέσω μιας καθηλωτικής εμπειρίας, μέσω μιας διαδραστικής εφαρμογής για κινητά, μιας εμπειρίας υπολογιστή που βασίζεται στο web ή μιας έκθεσης Microsoft HoloLens 2 στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών.

Η ψηφιακή διατήρηση της αρχαίας Ολυμπίας δίνει στους ανθρώπους έναν τρόπο να περπατήσουν μέσα από την τοποθεσία κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο σημαντικές περιόδους της ιστορίας — που ζωντανεύουν με έναν ρεαλιστικό, συναρπαστικό τρόπο που ποτέ πριν δεν ήταν δυνατός. Αυτή η νέα μορφή ψηφιακής αρχειοθέτησης θα συνεχίσει να προσφέρει μια πύλη σε μια άλλη εποχή, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τι έχει επιτύχει η ανθρωπότητα στο παρελθόν και υπενθυμίζοντάς μας τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα.

«Η Ancient Olympia: Common Grounds είναι ένας μοναδικός τρόπος να γνωρίσεις την περήφανη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Οι επισκέπτες σε όλο τον κόσμο μπορούν να επισκεφθούν εικονικά τον αρχαίο χώρο της Ολυμπίας και να βιώσουν την ιστορία από πρώτο χέρι χρησιμοποιώντας τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η ψηφιακή διατήρηση της Ολυμπίας «ένα εκπληκτικό επίτευγμα στην πολιτιστική κληρονομιά»

«Το έργο για την ψηφιακή διατήρηση της αρχαίας Ολυμπίας είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα στην πολιτιστική κληρονομιά, συνδυάζοντας την ανθρωπότητα και την τεχνολογία αιχμής για να ωφελήσει τον κόσμο και να ενδυναμώσει τις επόμενες γενιές με νέους τρόπους να εξερευνήσουν το παρελθόν μας», δήλωσε ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος και αντιπρόεδρος. Microsoft.

«Με την ψηφιακή αναπαράσταση του Πανελληνίου ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, η πολιτιστική του κληρονομιά —αλλά και οι αξίες του Ολυμπισμού, της ειρήνης, της αρμονίας, της αριστείας και της ευγενούς άμιλλας— γίνεται προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο με τη χρήση υπερσύγχρονων τεχνολογίας», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Συνολικά, το έργο διατηρεί ψηφιακά 27 μνημεία στον χώρο, μεταξύ αυτών το αρχικό Ολυμπιακό Στάδιο, τους ναούς του Δία και της Ήρας και το εργαστήριο του διάσημου γλύπτη Φειδία. Στην τρισδιάστατη εμπειρία, αυτά τα κτίρια αναδημιουργούνται με ρεαλιστική λεπτομέρεια, με επίπονη έρευνα από ειδικούς αρχαιολόγους του Ελληνικού Υπουργείου για να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστά στις αρχικές τους μορφές. Αυτό περιλαμβάνει ιστορικά χρονοδιαγράμματα των αλλαγών του ιστότοπου με την πάροδο του χρόνου και απεικονίσεις τεχνουργημάτων από κάθε περίοδο.

Μέσω της πρωτοβουλίας της AI for Cultural Heritage, η Microsoft συνεργάστηκε με την εταιρεία τεχνολογίας Iconem, η οποία ειδικεύεται στην ψηφιοποίηση ιστορικών τοποθεσιών σε 3D, για να δημιουργήσει το θεμελιώδες μοντέλο της αρχαίας Ολυμπίας. Τόσο οι επίγειες κάμερες όσο και τα drones που χρησιμοποιήθηκαν για τη λήψη εκατοντάδων χιλιάδων εικόνων του ιστότοπου, τις οποίες η Microsoft AI επεξεργάστηκε για να δημιουργήσει μοντέλα τόσο ακριβή που αποδίδουν ως φωτορεαλιστικά.

Η συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft έφερε κοντά ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα —θεωρητικά και τεχνικά, όπως αρχαιολόγοι και προγραμματιστές— και από διάφορα μέρη του κόσμου για να εργαστούν, να βρουν νέους τρόπους για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και τελικά να βρουν ένα κοινό έδαφος για να ζωντανέψει αυτό το έργο — όχι μόνο για να διατηρήσουμε το παρελθόν με τη χρήση της τεχνολογίας AI, αλλά και για να προωθήσουμε αυτές τις αρχές στο μέλλον.

Αυτά τα μνημεία επέζησαν χιλιάδων ετών από καιρικές συνθήκες, πολέμους, σεισμούς και εκσυγχρονισμό, και χρειάζονται ψηφιακή συντήρηση για να διασφαλιστεί ότι όλα τα στοιχεία της πλούσιας ιστορίας και των κοινών αξιών των πολιτών στις οποίες χτίστηκε η τοποθεσία θα παραδοθούν στις μελλοντικές γενιές.

Η Ελλάδα συνεργάζεται με τη Microsoft για την ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας Η Ελλάδα συνεργάζεται με τη Microsoft για την ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Νοεμβρίου 10, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.