Υπατία: Ιδού Γιατί Διαπράχτηκε το Έγκλημα που Συντάραξε τον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο

Η ιστορία και ειδικότερα το μαρτυρικό τέλος της αρχαίας Ελληνίδας νεοπλατωνικής φιλοσόφου, μαθηματικού και αστρονόμου Υπατίας, ίσως, είναι γνωστά σε κάποιους ανθρώπους. Εκείνο που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, είναι το γιατί συνέβη, έτσι όπως συνέβη.

Γιατί οι φανατισμένοι Παραβολάνοι επέλεξαν να κατακομματιάσουν την Υπατία;

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

…”Αφού την άρπαξαν από το άρμα της την έσυραν στην εκκλησία που λεγόταν Καισάριο και αφού την γύμνωσαν την κομμάτιασαν με θραύσματα αγγείων. Σώριασαν τα κομμάτια της στον λεγόμενο Κιναρώνα και τα αφάνισαν με φωτιά”..

Σωκράτης ο Σχολαστικός “Εκκλησιαστική Ιστορία”

Μεταξύ των Χριστιανών της εποχής υπήρχε φιλοσοφική(!) διαμάχη ως προς το αν η ψυχή μένει αλώβητη μετά θάνατον σε περίπτωση που κατακομματιαστεί το σώμα. Μία μεγάλη μερίδα Χριστιανών πίστευε πως αν κατακομματιαστεί το σώμα, τότε κατακομματιάζεται και η ψυχή του αποθανόντος.

– Αυτός είναι ο λόγος που οι Παραβολάνοι* επέδειξαν τέτοιο μίσος και τέτοια αγριότητα εναντίον της νεοπλατωνικής φιλοσόφου. Ήθελαν να κατακομματιάσουν την ψυχή της και την κατακρεούργησαν!

*Στρατευμένοι μοναχοί στην υπηρεσία της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας

Κείμενο: Nicos Kastanias

Πηγή: diadrastika

Υπατία: Ιδού Γιατί Διαπράχτηκε το Έγκλημα που Συντάραξε τον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο Υπατία: Ιδού Γιατί Διαπράχτηκε το Έγκλημα που Συντάραξε τον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Ιανουαρίου 06, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.