Γκαλερί από Θεούς και Θεές. Φωτογραφία: Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης
Η πτέρυγα Μπεχράκη στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης (MFA) που ιδρύθηκε με τη γενναιόδωρη δωρεά του Γιώργου Μπεχράκη στεγάζει εξαιρετικές αρχαιότητες που θα έκαναν τον επισκέπτη να ερωτευτεί την Ελλάδα.
Όλα ξεκίνησαν το 2009 όταν ο Ελληνοαμερικανός φιλάνθρωπος Τζορτζ Μπεχράκης και η σύζυγός του Μάργκο έκαναν δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μουσείο Καλών Τεχνών, το τέταρτο μεγαλύτερο μουσείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η δωρεά του είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της πτέρυγας George D. and Margo Behrakis, όπου το MFA φιλοξενεί εκθέσεις για αρχαίους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης και της Αιγύπτου.
Με εκπληκτικούς χώρους που περιλαμβάνουν φυσικό φως, καινοτόμες οθόνες, διαδραστικές εμπειρίες και καθηλωτικές παραστάσεις ενός αρχαίου Ελληνικού ναού και μιας βυζαντινής εκκλησίας, οι επισκέπτες όλων των ηλικιών μπορούν να μάθουν για τις κληρονομιές αυτών των αρχαίων πολιτισμών και να κατανοήσουν τη σημασία τους σήμερα.
Υπάρχουν πέντε γκαλερί στην καρδιά της πτέρυγας George D. and Margo Behrakis για την Τέχνη του Αρχαίου Κόσμου, που εκθέτουν σχεδόν 500 αντικείμενα που κυμαίνονται από τις απαρχές της Ελληνικής τέχνης (περίπου 1100 π.Χ.) έως την άλωση της Κωνσταντινούπολης τον 15ο αιώνα και μέχρι σήμερα.
Αυτό το έργο θα δημιουργήσει μια μεγάλη είσοδο για τους επισκέπτες στη διάσημη συλλογή κλασικής τέχνης - μια από τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες στον κόσμο. Οι γκαλερί θα παρουσιάσουν εμβληματικά σημεία της συλλογής, συμπεριλαμβανομένων πολλών αντικειμένων που δεν έχουν εμφανιστεί, προσθέτοντας σε μια ανακαινισμένη σουίτα 11 γκαλερί Classical που ολοκληρώθηκαν από το 2009 – πιο πρόσφατη η «Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα».
Οι ανακαινίσεις γίνονται δυνατές από μια ευρεία συμμαχία 24 δωρητών, με επικεφαλής τον George D. και τη Margo Behrakis, το The Krupp Family Foundation, τον Richard και τη Nancy Lubin και έναν ανώνυμο δωρητή.
Πέντε γκαλερί στην πτέρυγα Μπεχράκης του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης
Πρώιμη Ελληνική ΤέχνηΠινακοθήκη της Πρώιμης Ελληνικής Τέχνης. Φωτογραφία: Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης
Αυτή η μεγάλη γκαλερί είναι αφιερωμένη στην πρώιμη Ελληνική τέχνη από τις απαρχές της στα τέλη του 10ου αιώνα π.Χ. έως τους Περσικούς πολέμους (479 π.Χ.). Εισάγει δύο βασικές εξελίξεις στη Γεωμετρική και την Αρχαϊκή τέχνη - νέους τρόπους απεικόνισης του ανθρώπινου σώματος και τη γέννηση της αφήγησης - εξερευνώντας τις χρονολογικά και δείχνοντας πώς τα επιτεύγματα της Κλασικής περιόδου είχαν τις ρίζες τους σε αυτές τις καινοτόμες προγενέστερες περιόδους. Οι ομαδοποιήσεις αντικειμένων επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες πόλεις-κράτη και περιοχές, καθώς και σε έναν χάρτη με ενσωματωμένα έργα τέχνης.
Θεοί και ΘεέςΓκαλερί Θεοί και Θεές: Φωτογραφία: Boston Museum of Fine Arts
Το «Gods and Goddesses» -Θεοί και Θεές - εισάγει τους επισκέπτες στην Ελληνική και Ρωμαϊκή τέχνη μέσα από ένα από τα πιο σημαντικά και δημοφιλή θέματα: τη μυθολογία. Σχεδιασμένο ως σύγχρονη ενημέρωση σε έναν αρχαίο Ελληνικό ναό και λουσμένο με φυσικό φως, παρουσιάζει απεικονίσεις θεών και θεών, όπως το μνημειώδες Juno του MFA, και πιο οικεία αντικείμενα, όπως εργαλεία που χρησιμοποιούνται για θρησκευτικές τελετουργίες, όλα που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.
Ρωμαϊκή Προσωπογραφία
Ρωμαϊκή Προσωπογραφία. Φωτογραφία: Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης
Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τις απαρχές της προσωπογραφίας στη δυτική ιστορία της τέχνης και τον ρόλο που έπαιξε στην κατασκευή και τη διατήρηση της ταυτότητας — από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Περισσότερο από απλές καταγραφές εμφάνισης, τα ρωμαϊκά πορτρέτα είναι οπτικές κατασκευές, που συνδυάζουν ομοιότητα, χαρακτήρα και κοινωνική θέση σε εικόνες που είναι επιτακτικά ανθρώπινες.
Βυζαντινή Τέχνη
Βυζαντινή τέχνη. Φωτογραφία: Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης
Αυτή η γκαλερί είναι η πρώτη του είδους της στη Νέα Αγγλία, που παρουσιάζει τη βυζαντινή τέχνη από τη βασιλεία του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου τον 4ο αιώνα μ.Χ. έως την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Βρίσκεται ανάμεσα στις γκαλερί κλασικής και μεσαιωνικής ευρωπαϊκής τέχνης του MFA, ο χώρος και τα έργα τέχνης που φιλοξενεί αντικατοπτρίζουν τη μετάβαση από τον παγανισμό στον Χριστιανισμό, το σημείο όπου η Ανατολή συνάντησε τη Δύση και τη στροφή από τον πολυθεϊσμό στον μονοθεϊσμό.
Τέχνη 20ου και 21ου αιώνα
Τέχνη 20ου και 21ου αιώνα. Φωτογραφία: Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης
Αυτή η γκαλερί φιλοξενεί μια σειρά από περιστρεφόμενες εγκαταστάσεις που εξερευνούν τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες του 20ου και του 21ου αιώνα αλληλεπιδρούσαν με την αρχαία τέχνη. Η εναρκτήρια εγκατάσταση περιλαμβάνει μια ομάδα πέντε γλυπτών και έναν πίνακα του Αμερικανού αφαιρετικού Cy Twombly (1928–2011), ο οποίος εμπνεύστηκε από την κλασική κουλτούρα.
Γιώργος Μπεχράκης: Ένας φιλάνθρωπος που αγαπά τον Ελληνικό πολιτισμό
Οι Ελληνοαμερικανοί φιλάνθρωποι George και Margo Behrakis έχουν δώσει εκατομμύρια σε φιλανθρωπικές προσπάθειες στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Φωτογραφία: Γιώργος Μπεχράκης
Ένας θρύλος του φαρμακευτικού κλάδου, ο Ελληνοαμερικανός φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας Γιώργος Ντ. Μπεχράκης έχει χαρίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τα λεφτά του που κέρδισε με κόπο.
«Οι Έλληνες πηγαίνουν πάντα για το χρυσό, όχι το ασήμι ή το χάλκινο», δήλωσε με περηφάνια ο Μπεχράκης όταν τιμήθηκε από την Ελληνική Πρωτοβουλία το 2014. Ένας Ελληνοαμερικανός, γεννημένος στην πρώην βιομηχανική πόλη του Λόουελ της Μασαχουσέτης το 1934, ο Μπεχράκης ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τίποτα άλλο εκτός από το χρυσό — και το έκανε με τον δικό του τρόπο.
Ο Μπεχράκης είναι ένας λαμπρός επιχειρηματίας που εφηύρε πρωτοποριακά νέα φάρμακα όπως το Tylenol, το Volmex για το άσθμα και πολλά άλλα.
Αρχικά, εργάστηκε για τους Johnson and Johnson, αλλά μετά τη δημιουργία της Tylenol, ξεκίνησε τη δική του εταιρεία, Dooner Laboratories, με μόνο τη χρηματοδότηση startup που έλαβε από συγγενείς και φίλους του.
Ωστόσο, η Dooner αναπτύχθηκε γρήγορα και αφού τη πούλησε εννέα χρόνια αργότερα, ο Behrakis άνοιξε τη Muro Pharmaceuticals, η οποία αρχικά εργάστηκε σε προϊόντα για τα μάτια και αργότερα προχώρησε σε προϊόντα για το άσθμα. Με επικεφαλής τον Μπεχράκη, η Muro είχε μεγάλη επιτυχία και πούλησε την εταιρεία το 1996.
Αφού αποσύρθηκαν από τη φαρμακευτική επιχείρηση, ο Μπεχράκης και η σύζυγός του Μαργκό, που έχουν εννέα εγγόνια, ξεκίνησαν την προσπάθειά τους να δώσουν ανταπόδοση στην κοινωνία στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, και πιστοί στην εργατική στάση τους, το κάνουν σε έναν μεγάλο και τολμηρό τρόπο.
Μέσω του Ιδρύματος Μπεχράκη, αλλάζουν θετικά τις ζωές των ανθρώπων.
«Οι Ελληνοαμερικανοί χρειάζονται μια κληρονομιά στις Ηνωμένες Πολιτείες… Το πιστεύω ακράδαντα», λέει ο Μπεχράκης, ο οποίος επισημαίνει ότι για εκείνον, η καλύτερη ανταμοιβή είναι όταν οι νέοι Έλληνες νιώθουν μια αίσθηση υπερηφάνειας μέσω της φιλανθρωπίας του.
Έχοντας δημιουργήσει φαρμακευτικούς γίγαντες δισεκατομμυρίων δολαρίων, λέει ότι για εκείνον το να δίνεις έρχεται φυσικά.
«Νομίζω ότι είχα τους καλύτερους γονείς στον κόσμο. Δεν είχαν τίποτα, αλλά έδιναν πάντα δολάρια στην εκκλησία μας όταν δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ένα δολάριο», λέει ο Μπεχράκης για τους γονείς του, που και οι δύο κατάγονται από τη Μάνη της Ελλάδας.
«Ότι λαμβάνω, το δίνω. Έχω σταθεί τυχερός. Για μένα, είναι εύκολο να βγάλω χρήματα με σκληρή δουλειά», προσθέτει.
Ο Μπεχράκης συνεχίζει να αποδεικνύει τα λόγια του αφού το ίδρυμα της οικογένειάς του έχει υποστηρίξει αμέτρητους Ελληνικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των τεχνών, της ιατρικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας με επιχορηγήσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια: