Τζιμ Ράπτης: Ο Έλληνας που άλλαξε το πρόσωπο της Χρυσής Ακτής της Αυστραλίας

Ο Τζιμ Ράπτης, σχεδιαστής και αρχιτέκτονας, γεννημένος στο νησί της Εύβοιας στην Ελλάδα, άλλαξε το πρόσωπο της πιο κοσμοπολίτικης περιοχής της Αυστραλίας - της Χρυσής Ακτής.

Ήρθε στην Αυστραλία με την οικογένειά του το 1954, ως νεαρό αγόρι και έζησε στο Ingham, στο βόρειο Κουίνσλαντ μέχρι που η οικογένεια μετακόμισε στο Σίδνεϊ.

Άρχισε να αναπτύσσει ακίνητα στο Σίδνεϊ το 1967 και το πάθος του για το σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική ήταν εμφανές από την αρχή.

Όμως, το όνομα Ράπτης έγινε συνώνυμο της Gold Coast στο Queensland. Ο Ράπτης έφτασε στη Χρυσή Ακτή το 1973.

Για περισσότερα από σαράντα χρόνια, η εταιρεία Raptis έχει αναπτύξει και κατασκευάσει μερικά από τα πιο εμβληματικά ορόσημα κατά μήκος της ακτής και έχουν διαμορφώσει ουσιαστικά τον χαρακτηριστικό ορίζοντα της πόλης.

Όλα ξεκίνησαν με την έναρξη της ανάπτυξης της Μυκόνου το 1978. Από τότε, η εταιρεία του έχει συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία του εμβληματικού χαλαρού τρόπου ζωής της περιοχής.

Ο Ράπτης έχει αναπτύξει πολλά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων γνωστών κτιρίων στη Χρυσή Ακτή όπως το Chevron Renaissance, το The Corporate Centre, το Southport Central και το Hilton Hotel and Residences.

Οι εταιρείες του έχουν κερδίσει πολλά βραβεία για τα σχέδια, την κατασκευή και το μάρκετινγκ όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Κρατικών και Εθνικών βραβείων.

Το 1987, η εταιρεία ανακηρύχθηκε «Αυστραλός Προγραμματιστής της Χρονιάς» και το 2008, η εταιρεία ήταν ο εναρκτήριος προγραμματιστής ξενοδοχείων της χρονιάς.

Το 2005 διορίστηκε Επίτιμος Πρόξενος για την Ελλάδα στο Κουίνσλαντ. Επίσης υπηρετεί στην Οικονομική Επιτροπή Κληρικών Λαϊκών με την Ελληνική Αρχιεπισκοπή.

Η Χρυσή Ακτή είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός

Ο Ράπτης ανέκαμψε μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας του το 2008 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ο Όμιλος του έχασε ένα δισεκατομμύριο δολάρια λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Ακόμη και όταν ο Όμιλος Ράπτη βρισκόταν υπό καθεστώς ειδικής διοίκησης, ο Ράπτης βρήκε τον τρόπο να κατασκευάσει το ακριβό έργο Sapphire Block. Το συνολικό κόστος της κατασκευής υπολογίστηκε σε περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια.

Η Χρυσή Ακτή στην αυστραλιανή πολιτεία Κουίνσλαντ είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με ηλιόλουστο, υποτροπικό κλίμα.

Έχει γίνει ευρέως γνωστή για τις παγκοσμίου φήμης παραλίες της για σέρφινγκ, τον ορίζοντα που κυριαρχείται από ψηλά, τα θεματικά πάρκα, τη νυχτερινή ζωή και την ενδοχώρα των τροπικών δασών.

Η πόλη είναι μέρος της βιομηχανίας ψυχαγωγίας της χώρας με τηλεοπτικές παραγωγές και μεγάλη κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι Έλληνες στην Αυστραλία διατηρούν ισχυρές τις παραδόσεις

Αριθμώντας πάνω από 600.000, σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, οι Ελληνοαυστραλοί είναι η έβδομη μεγαλύτερη εθνική ομάδα στην Αυστραλία, προσθέτοντας τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τη γλώσσα τους στον ιστό της χώρας.

Η Μελβούρνη, που βρίσκεται στην πολιτεία της Βικτώριας, είναι σήμερα το πιο συγκεντρωμένο κέντρο της Ελληνικής διασποράς, καθώς είναι η πόλη που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο Ελληνικό πληθυσμό εκτός Ελλάδας.

Με 400.000 Ελληνοαυστραλούς να κατοικούν στην πόλη, αν και ορισμένες συντηρητικές εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι η κοινότητα είναι λίγο πάνω από 170.000, η ​​Μελβούρνη φιλοξενεί επίσης τους περισσότερους Ελληνοαυστραλούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Ελληνική μετανάστευση στη Μελβούρνη έχει μια μακρά ιστορία, που εκτείνεται πίσω στη δεκαετία του 1850, όταν η περιοχή γνώρισε έναν πυρετό χρυσού, εμπνέοντας ένα τεράστιο κύμα μεταναστών από την Ελλάδα.

Έκτοτε, οι Έλληνες της Μελβούρνης διατήρησαν τη σύνδεσή τους με τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους. Η πόλη φιλοξενεί τους περισσότερους Ελληνόφωνους εκτός Ελλάδας και είναι μία από τις πιο συχνά ακουσμένες γλώσσες στους δρόμους της Μελβούρνης.

Πολλοί Ελληνοαυστραλοί έχουν φτιάξει ένα σπίτι και στο Σίδνεϊ, την πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας, αλλά η κοινότητα στη Μελβούρνη θεωρείται ευρέως η πιο εδραιωμένη στη χώρα.

Τζιμ Ράπτης: Ο Έλληνας που άλλαξε το πρόσωπο της Χρυσής Ακτής της Αυστραλίας Τζιμ Ράπτης: Ο Έλληνας που άλλαξε το πρόσωπο της Χρυσής Ακτής της Αυστραλίας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.