Ο Ήχος της Αγίας Σοφίας, αναδημιουργήθηκε αιώνες αργότερα

Η Αγία Σοφία. Εικόνα: Arild Vågen, CC BY-SA 3.0 /Wikipedia


Ο ήχος της Αγίας Σοφίας αναδημιουργήθηκε πρόσφατα από δύο μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνια σκάζοντας απλά ένα μπαλόνι.

Η Bissera Pentcheva, καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης, δημοσίευσε ένα βιβλίο για το θέμα με τίτλο Αγία Σοφία: Ήχος, Χώρος και Πνεύμα στο Βυζάντιο.

Το έργο της Pentcheva επικεντρώνεται στην εκτίμηση της μεσαιωνικής τέχνης και αρχιτεκτονικής και για να κατανοήσει πραγματικά τη μυστικιστική υπέρβαση που πρέπει να ένιωσαν οι θαυμαστές όταν παρακολουθούσαν μια λειτουργία στον μεγάλο καθεδρικό ναό, είχε ως αποστολή της να αναδημιουργήσει τον ήχο μιας λειτουργίας του 13ου αιώνα εκεί.

Ο Jonathan Abel είναι σύμβουλος καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας Υπολογιστών στη Μουσική και Ακουστική στο Στάνφορντ. Οι ειδικότητες του Abel έγκεινται στη χαρτογράφηση ήχου και την ακουστική, και ήταν μια συγκεκριμένη διαδικασία που τελειοποίησε, που ονομάζεται "convolution", η οποία έκανε δυνατή την αναδημιουργία αυτού του ιστορικού ήχου.

Ήταν αυτό που επέτρεψε στους καθηγητές να κατανοήσουν επιτέλους τη λειτουργία πίσω από την αστρική ακουστική του διάσημου καθεδρικού ναού και να αναδημιουργήσουν αυτά τα ηχητικά αριστουργήματα για να τα μοιραστούν με τον κόσμο.

Αφού η Pentcheva έλαβε ειδική άδεια από τις αρχές για να ηχογραφήσει μετά από ώρες, έστησε μια σειρά από μικρόφωνα γύρω από την Αγία Σοφία και προχώρησε να σκάσει το μπαλόνι που είχε φέρει μαζί της η ομάδα της.

Η μικροσκοπική έκρηξη δημιούργησε έναν «παλμικό ήχο», έναν σύντομο, οξύ θόρυβο που, όταν καταγράφηκε, επέτρεψε στην ομάδα της να χαρτογραφήσει την ακουστική του τεράστιου Καθεδρικού Ναού και έτσι να δημιουργήσει ένα ψηφιακό φίλτρο. Η Pentcheva και ο Abel μπόρεσαν τότε να χρησιμοποιήσουν αυτό το φίλτρο και να κάνουν οτιδήποτε να ακούγεται σαν να είχε τραγουδηθεί σε αυτό που ήταν για αιώνες ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός του Χριστιανικού κόσμου.

Η ηχογράφηση που μπορείτε να ακούσετε με πρόσβαση στον σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο έγινε από την "Cappella Romana", μια χορωδία από το Πόρτλαντ του Όρεγκον. Το πρώτο κλιπ που ακούτε είναι η χορωδία που τραγουδάει σε στούντιο χωρίς το ψηφιακό φίλτρο της Αγίας Σοφίας ενώ το δεύτερο είναι με το φίλτρο εφαρμοσμένο.

Ήχος Λειτουργίας της Αγίας Σοφίας

Η διαφορά είναι αξιοσημείωτη, μεταφέροντας τους ακροατές αιώνες πίσω στο χρόνο και ανατριχιάζοντας τους ακροατές. Η Pentcheva και ο Abel πέτυχαν κάτι πραγματικά μοναδικό και αιώνιο με την εφευρετικότητά τους, επαναφέροντας ξανά στη ζωή τις θρυλικές «εικόνες του ήχου» της αρχαίας εκκλησίας.

Η χορωδία κυκλοφόρησε τώρα ένα ολόκληρο άλμπουμ χρησιμοποιώντας το πρόσφατα δημιουργημένο ψηφιακό φίλτρο των Pentcheva και Abel που ονομάζεται "The Lost Voices of Hagia Sophia".

Μπορείτε να ακούσετε τον εντυπωσιακό ήχο της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας εδώ.

Το υπέροχο οικοδόμημα της Αγίας Σοφίας, που χτίστηκε τον 6ο αιώνα και χρησίμευε ως καθεδρικός ναός για σχεδόν χίλια χρόνια, έχει πλέον μετατραπεί σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.

Χτισμένο στη μεγάλη πόλη της Κωνσταντινούπολης, ήταν κάποτε το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο και το μεγαλύτερο μηχανολογικό θαύμα της εποχής του. Είναι ακόμα άμεσα αναγνωρίσιμο μέχρι σήμερα λόγω του περίφημου τεράστιου θόλου του.

Η μοναδική ακουστική της Αγίας Σοφίας ενέπνευσε δέκα αιώνες ένδοξης βυζαντινής θρησκευτικής μουσικής, αλλά από τότε που οι Οθωμανοί εισέβαλαν στην πόλη το 1453 και μετέτρεψαν το κτίριο σε τζαμί, δεν ακούστηκε μουσική μέσα στα αγιασμένα τείχη της.

Ο Ήχος της Αγίας Σοφίας, αναδημιουργήθηκε αιώνες αργότερα Ο Ήχος της Αγίας Σοφίας, αναδημιουργήθηκε αιώνες αργότερα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Μαΐου 16, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.