Η «Κρίση του Πάρη» Ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς στον κόσμο

«Η κρίση του Πάρη», και αρχαίος Ελληνικός μύθος που πιθανότατα ισοδυναμεί με τον πρώτο διαγωνισμό ομορφιάς. Peter Paul Rubens, γ. 1638-9. Εικόνα: Δημόσιος Τομέας


Η Κρίση του Πάρη, ήταν πιθανότατα ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς στον κόσμο, και ξεκίνησε σε μια από τις πιο σημαντικές αφηγήσεις στην αρχαία Ελληνική μυθολογία.

Ενώ οι διαγωνισμοί ομορφιάς όπως η Μις Υφήλιος και η Μις Αμερική μπορεί να φαίνονται σαν εντελώς σύγχρονες εφευρέσεις, οι ρίζες τους μπορούν στην πραγματικότητα να βρεθούν στην αρχαία Ελληνική μυθολογία.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, κατά τη διάρκεια του οποίου ο θνητός Πάρης έπρεπε να αποφασίσει ποια θεά, η Ήρα, η Αθηνά ή η Αφροδίτη, ήταν πιο όμορφη, οδήγησαν στον Τρωικό Πόλεμο, οι λεπτομέρειες του οποίου παρουσιάζονται στο επικό ποίημα του Ομήρου την Ιλιάδα.

Η ιστορία αυτή ήταν δημοφιλής στην Αρχαία Ελλάδα και αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Όμηρος, ο Ξενοφών, ο Ευριπίδης και ο Αριστοτέλης έγραψαν για τον μύθο.

Σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, ο διαγωνισμός ομορφιάς προέκυψε λόγω μιας απλής πράξης της Έρις, της θεάς της διχόνοιας.

Τα προβλήματα άρχισαν όταν ο Δίας αποφάσισε να οργανώσει ένα γαμήλιο συμπόσιο για τους γονείς του Αχιλλέα, τον Πηλέα και τη Θέτιδα. Όταν σκεφτόταν τη λίστα των καλεσμένων, ο Δίας σκέφτηκε ότι μάλλον θα ήταν καλύτερο να μην προσκαλέσει την Έρις, καθώς θα μπορούσε να καταστρέψει το πάρτι.

Το χρυσό μήλο σπέρνει διχόνοια μεταξύ των θεών

Όταν το κατάλαβε, η Έρις εξοργίστηκε. Αποφάσισε να πάρει την εκδίκησή της και να χαλάσει το συμπόσιο, αλλά οι πράξεις της κατέληξαν σε έναν δεκαετή πόλεμο.

Η θεά, προσπαθώντας να προκαλέσει προβλήματα, πέταξε το μήλο στο πλήθος στο γάμο. Η πράξη μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, εκτός από το γεγονός ότι το φρούτο είχε τη λέξη «καλλίστῃ» (kallistēi), που σημαίνει «στην πιο όμορφη γυναίκα».

Από την ίδια λέξη προέρχεται και ο νεοελληνικός όρος για την λέξη καλλιστεία.

Όταν είδαν το χρυσό μήλο οι τρεις θεές, η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη, διεκδίκησαν όλες το βραβείο ως δικό τους.

Μετά από μια διαμάχη, οι θεές αποφάσισαν ότι χρειάζονταν έναν αμερόληπτο κριτή για να καθορίσει ποια ήταν πραγματικά η πιο όμορφη, και ρώτησαν τον Δία.

Ο Δίας, ωστόσο, ήταν απρόθυμος να εμπλακεί στον ανταγωνισμό μεταξύ της συζύγου του, Ήρας, και από τις κόρες του Αθηνά και Αφροδίτη.

Ωστόσο, ο βασιλιάς των θεών θυμήθηκε ότι ο θνητός που ονομαζόταν Πάρης, που καταγόταν από τη φημισμένη πόλη της Τροίας της Μικράς Ασίας, ήταν πολύ δίκαιος κριτής.

Ο Πάρης θα είναι ο κριτής στον πρώτο διαγωνισμό ομορφιάς

Σύμφωνα με κάποια εκδοχή η φήμη του αυτή οφειλόταν στο εξής:

Ο Πάρης περνούσε την ώρα τους βάζοντας τους ταύρους του Αγελάου να μάχονται μεταξύ τους. Ένας από αυτούς ξεχώρισε με τις νίκες του και αυτόν έβαζε ο Πάρης να αγωνίζεται εναντια στους κορυφαίους ταύρους άλλων κτηνοτρόφων. Τους νίκησε όλους και τότε ο Πάρης προσέφερε ένα χρυσό στέμμα σε όποιο ταύρο μπορούσε να νικήσει τον δικό του.

Ο θεός Άρης απάντησε στην πρόκληση, μεταμορφώθηκε σε ταύρο και, βέβαια, νίκησε εύκολα. Ο Πάρης έδωσε το έπαθλο, όπως το είχε προκηρύξει. Η εντιμότητά τους στην κρίση παρακίνησε τους Ολύμπιους να ορίσουν τον Πάρη κριτή του θεϊκού διαγωνισμού ανάμεσα στην Ήρα, την Αφροδίτη και την Αθηνά.

Οι τρεις θεές, συνοδευόμενες από τον Ερμή, έφτασαν στο όρος Ίδη, όπου έκαναν μπάνιο σε μια πηγή πριν συναντηθούν με τον Πάρη που έβοσκε τα βόδια του στο βουνό. Η καθεμιά του έταξε δώρα: η Ήρα πολιτική δύναμη για όλη την Ασία και πλούτη· η Αθηνά, ικανότητα στη μάχη και σοφία· η Αφροδίτη την Ελένη, την ομορφότερη γυναίκα πάνω στη Γη. Ο Πάρης επέλεξε την Αφροδίτη.

Η κρίση του Πάρη πυροδοτεί τον Τρωικό πόλεμο

Στο τέλος της συμφωνίας, η Αφροδίτη είπε στον Πάρη ότι η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, η Ελένη, ήταν πλέον δική του.

Ωστόσο, υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα. Η Ελένη ήταν ήδη παντρεμένη με τον Μενέλαο, βασιλιά της Σπάρτης.

Για να ανακτήσει το «βραβείο» του, ο Πάρης ταξίδεψε στη Σπάρτη με το πρόσχημα της διπλωματίας μεταξύ της Τροίας και της πόλης-κράτους.

Εκεί, ανάλογα με την αρχαία πηγή, ο Πάρης είτε απήγαγε είτε αποπλάνησε τη Σπαρτιάτισσα βασίλισσα και την πήρε μαζί του στην Τροία.

Αφού ανακάλυψε ότι η γυναίκα του είχε συλληφθεί από τους Τρώες, ο Μενέλαος συγκέντρωσε τα στρατεύματά του και κάλεσε τον αδελφό του, Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηναίων, και όλους τους άλλους βασιλιάδες στην Ελλάδα να τον ακολουθήσουν σε μια στρατιωτική αποστολή στην Τροία για να ανακτήσουν τη γυναίκα του.

Ο μοιραίος διαγωνισμός ομορφιάς έφερε περίπου δέκα χρόνια μάχης και οι Έλληνες πολιόρκησαν την πόλη της Τροίας για μια δεκαετία πριν αποκτήσουν τελικά πρόσβαση στην πόλη χρησιμοποιώντας τον διάσημο Δούρειο ίππο.

Αν και πολλοί μελετητές έχουν συζητήσει εάν ο Τρωικός πόλεμος, όπως τον ξέρουμε από τα έργα του μεγάλου ποιητή Ομήρου, συνέβη πραγματικά ή όχι, είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Τρωικός πόλεμος όπως περιγράφεται στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια μπορεί να θεωρηθεί μύθος.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Μενέλαος παραλίγο να σκοτώσει τον Πάρη σε μονομαχία, αλλά ο Τρωικός νέος, αγαπημένος της Αφροδίτης, σώθηκε την τελευταία στιγμή από τη θεά.

Ο Πάρης, λένε κάποιες πηγές με τη βοήθεια του Απόλλωνα, συνέχισε και σκοτώνει τον Έλληνα ήρωα Αχιλλέα ρίχνοντας ένα βέλος στο μοναδικό του αδύνατο σημείο, την πτέρνα.

Η σκηνή της κρίσης του Πάρη είναι αρκετά δημοφιλής στη δυτική ιστορία της τέχνης, εν μέρει επειδή επέτρεψε στους ζωγράφους να απεικονίσουν τρεις όμορφες γυμνές γυναίκες. Επίσης συχνά απεικονιζόταν σε αρχαία Ελληνικά αγγεία και στη Ρωμαϊκή τέχνη.

Η «Κρίση του Πάρη» Ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς στον κόσμο Η «Κρίση του Πάρη» Ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς στον κόσμο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Μαΐου 13, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.