Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν λίθινο επιτραπέζιο παιχνίδι 4.000 ετών

[Credit J.Sliwa/PCMA UW]


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα λίθινο επιτραπέζιο παιχνίδι 4.000 ετών κατά τη διάρκεια ανασκαφής σε οικισμό της Εποχής του Χαλκού και της Εποχής του Σιδήρου κοντά στο χωριό Ayn Bani Saidah στο Ομάν.

Οι ανασκαφές διεξάγονται από το Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας (CAŚ) του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας ως μέρος της συνεργασίας των χωρών Ομάν-Πολωνίας με τίτλο «Η ανάπτυξη οικισμών στα βουνά του βόρειου Ομάν την Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου».

Στόχος του έργου είναι η μελέτη οικισμών εντός της κοιλάδας Qumayrah, όπου οι προκαταρκτικές έρευνες εντόπισαν προϊστορικούς οικισμούς, ταφές και πύργους, όλα σε κοντινή απόσταση από το Ayn Bani Saida.

[Credit J.Sliwa/PCMA UW]


Γενική άποψη των βουνών Al Hajar κοντά στο Ibri, Ομάν [Credit: REUTERS/CHRISTOPHER PIKE]


Η κοιλάδα είναι μια μικρή περιοχή που περιέχει πολλά αρχαιολογικά κατάλοιπα κατά μήκος μιας κοιλότητας μήκους 10 χιλιομέτρων σε σχήμα L ανάμεσα σε ορεινούς όγκους που αποτελούν μέρος της οροσειράς Jebel Hajar. Στην αρχαιότητα αυτή ήταν μια σημαντική διαδρομή που συνέδεε το Bat στο νότο, το Buraimi και το Al-Ayn στα βόρεια και τη θαλάσσια ακτή κοντά στο Sohar στα ανατολικά.

Στην τελευταία ανασκαφή, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν έναν αρχαίο οικισμό από την περίοδο Umm al-Nar (2500-2000 π.Χ.), όπου ανακάλυψαν τα κατάλοιπα πολλών μεγάλων κυκλικών πύργων και κτηρίων της Εποχής του Χαλκού.

Ωστόσο, το πιο αξιοσημείωτο εύρημα είναι ένα λίθινο επιτραπέζιο παιχνίδι με σημαδεμένα πεδία και τρύπες για την τοποθέτηση πιονιών, παρόμοιο με παιχνίδια που βασίζονται σε παρόμοιο σχέδιο και έχουν βρεθεί στην Ινδία, τη Μεσοποταμία και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ένα άλλο τμήμα επιτραπέζιου παιχνιδιού που βρέθηκε στην τοποθεσία, που ονομάστηκε "Hounds and Jackals" ή "58 Holes". [Credit: EMIL ALADJEM/ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY]


Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης στοιχεία για την επεξεργασία χαλκού στην περιοχή, καθώς και αρκετά χάλκινα αντικείμενα, υποδηλώνοντας ότι ο οικισμός συμμετείχε σε αυτό το προσοδοφόρο εμπόριο, για το οποίο ήταν διάσημη η γεωγραφική περιοχή του Ομάν εκείνη την εποχή, με αναφορές για χαλκό του Ομάν στα σφηνοειδή κείμενα της Μεσοποταμίας.

Ο καθηγητής Piotr Bieliński από το Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας δήλωσε σχετικά: «Η αφθονία των ίχνων οικισμών από διαφορετικές χρονολογικές περιόδους αποδεικνύει ότι αυτή η κοιλάδα ήταν ένα σημαντικό μέρος στην προϊστορία, και ίσως και στην ιστορία του Ομάν».

Πηγή: Heritage Daily, The Jerusalem Post, anaskafi

Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν λίθινο επιτραπέζιο παιχνίδι 4.000 ετών Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν λίθινο επιτραπέζιο παιχνίδι 4.000 ετών Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Ιανουαρίου 10, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.