Ψηφιδωτό δάπεδο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια παράνομων ανασκαφών στη Σμύρνη

Ψηφιδωτό δάπεδο που ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια παράνομης ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε σε ορεινή περιοχή του Οδεμησίου της Σμύρνης.

Η τουρκική εισαγγελία του Οδεμησίου ξεκίνησε έρευνα σχετικά με πληροφορίες που είχε για την πραγματοποίηση παράνομων ανασκαφών σε ορεινή περιοχή στο χωριό Gereli.

Ένας ύποπτος για παράνομη διακίνηση αρχαίων αντικειμένων τέθηκε υπό παρακολούθηση. Μόλις διαπιστώθηκε ότι ο ύποπτος ανασκάπτει παράνομα στην τοποθεσία Gereli, η αστυνομία ανέλαβε δράση.

Στην επιχείρηση που έλαβε χώρα εντοπίστηκε ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στα πλαίσια της παράνομης ανασκαφής και εκτιμάται ότι ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο.

Το ψηφιδωτό δάπεδο και ο ανασκαφικός χώρος τέθηκε υπό προστασία. Ο ύποπτος συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης ανασκαφής.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι στις 25 Μαρτίου 2021 συνελήφθη άλλο άτομο που είχε βρει παράνομα ψηφιδωτά και διάφορα αρχαία αντικείμενα στο ίδιο χωριό. Τότε, η τουρκική αστυνομία αξιολόγησε τις πληροφορίες που είχε και πραγματοποίηση έρευνα στο σπίτι και στον κήπο του, όπου βρέθηκαν πολλά αρχαία αντικείμενα αποτέλεσμα των παράνομων ανασκαφών καθώς και ψηφιδωτά της ρωμαϊκής περιόδου, δύο μέτρα κάτω από το έδαφος.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται για ένα ενιαίο ψηφιδωτό δάπεδο που αποκαλύφθηκε από τις παράνομες ανασκαφές στην περιοχή σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Πηγή: Arkeofili, anaskafi

Ψηφιδωτό δάπεδο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια παράνομων ανασκαφών στη Σμύρνη Ψηφιδωτό δάπεδο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια παράνομων ανασκαφών στη Σμύρνη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.