Ποιες χώρες έχουν τους εξυπνότερους πολίτες;

Σε ποια θέση τοποθετεί την Ελλάδα η παγκόσμια κατάταξη «Smartest Countries 2021»

Εμείς οι Έλληνες επαιρόμαστε συχνά, μέσα στην γνωστή υπερβολή που χαρακτηρίζει τον λαό μας, ότι «είμαστε ο εξυπνότερος λαός του κόσμου». Αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να ισχύει, όπως μάς λέει η παγκόσμια κατάταξη «Smartest Countries 2021» – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συγκεκριμένη λίστα αποτελεί… ευαγγέλιο που πρέπει να το ακολουθούμε και να το πιστεύουμε 100%.

Σύμφωνα με μια έρευνα-έκθεση που συντάχθηκε από τον βρετανικό ιστότοπο Vouchercloud, προέκυψε στην συνέχεια μια κατάταξη των πιο έξυπνων κρατών του κόσμου (ή, τέλος πάντων, των κρατών εκείνων που διαθέτουν τους πιο έξυπνους πολίτες). Η τελική κατάταξη της λίστας βασίζεται σε τρεις παράγοντες: τον αριθμό των βραβευμένων με Νόμπελ πολιτών της εκάστοτε χώρας, το μέσο δείκτη νοημοσύνης (IQ) του πληθυσμού και το επίπεδο της παιδείας που προσφέρει το κάθε κράτος και αντανακλάται στην προσωπική εκπαίδευση των πολιτών του -και φυσικά ότι αντιπροσωπεύει τη νοημοσύνη των προηγούμενων, των σημερινών και των μελλοντικών γενεών των πολιτών μιας χώρας.

Οι εξυπνότεροι πολίτες λοιπόν βρίσκονται στην Ιαπωνία που κατέχει την πρώτη θέση της σχετικής λίστας. Ακολουθεί η Ελβετία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία και η Ρωσία στην έκτη θέση.

Η Ιαπωνία κατατάσσεται στην έκτη θέση όσον αφορά τον αριθμό των βραβευθέντων με Νόμπελ, την έκτη κατά κεφαλήν επίδοση σε IQ πολιτών και την πέμπτη θέση στην ακαδημαϊκή επίδοση των μαθητών του δημοτικού –είναι όμως οι υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με κάθε άλλο κράτος της πεντάδας, γι’ αυτό και βρέθηκε στην κορυφή.

Η Κίνα κατατάσσεται στην τρίτη θέση, κυρίως λόγω του υψηλού IQ των πολιτών της, με κατά κεφαλήν IQ το 105,8 είναι δεύτερη στον κόσμο, μετά τη Σιγκαπούρη που έχει κατά κεφαλήν IQ 107,1.

Όπως είναι αναμενόμενο, η Ασία και η Ευρώπη κυριαρχούν στην κατάταξη. Μεταξύ των δέκα πρώτων κρατών βρίσκονται πέντε ευρωπαϊκές χώρες είναι η Ελβετία (δεύτερη), η Ολλανδία (πέμπτη), η Ρωσία (έκτη θέση), το Βέλγιο (έβδομη θέση) και το Ηνωμένο Βασίλειο (όγδοη θέση). Η Ελλάδα όχι μόνον δεν ξεπερνάει το 100 στο μέσο IQ, αλλά βρισκόμαστε στην 47η θέση της λίστας με μέσο κατά κεφαλή IQ 93.

Οι χώρες και οι περιοχές με τις υψηλότερες βαθμολογίες ακαδημαϊκών επιδόσεων για μαθητές δημοτικού βρίσκονται στην Ασία και η Σιγκαπούρη εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή.

Παραπονεμένη η Ινδία

Η δημοσίευση της λίστας άφησε παραπονεμένη την Ινδία, διότι παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει πολλούς περισσότερους βραβευθέντες με Νόμπελ σε σχέση με την Κίνα, εντούτοις βρίσκονται πολύ χαμηλά ως προς το κατά κεφαλή IQ και την προσωπική εκπαίδευση. Στην πρώτη δεκάδα φιγουράρουν υπάρχουν τρεις χώρες της Ασίας, συγκεκριμένα η Ιαπωνία (1η), η Κίνα (3η) και η Νότια Κορέα (10η).

Τα διεθνή (και ειδικά τα ασιατικά ΜΜΕ) σχολιάζουν πάντως δηκτικά ότι «είναι φυσιολογικό οι 25 πρώτες θέσεις με νικητές των Νόμπελ να κυριαρχούνται από πολίτες της Δύσης, επειδή ο ίδιος ο θεσμός είναι μια δυτική επινόηση». Και σχολιάζουν ότι «η μελλοντική τάση ανάπτυξης της παιδείας μιας χώρας δεν καθορίζεται τόσο από τους νικητές του βραβείου Νόμπελ, όσο από τους δύο άλλους δείκτες, αυτόν του μέσου κατά κεφαλή IQ και των προσωπικών σχολικών και ακαδημαϊκών επιδόσεων».

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι «η ειρωνεία είναι ότι οι ΗΠΑ στη συγκεκριμένη κατάταξη βασίστηκαν μόνο στα τεράστια επιτεύγματά τους όσον αφορά στις κατακτήσεις των βραβείων Νόμπελ (368 Αμερικανοί και Αμερικανίδες συνολικά, τρεις φορές περισσότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο) για να φτάσουν στην τέταρτη θέση. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλά στο μέσο κατά κεφαλήν IQ (μόλις 28η) και στον δείκτη της προσωπικής εκπαίδευσης.

Θυμίζουμε ότι σε μια αντίστοιχη έρευνα του 2018 σχετικά με το πώς κατατάσσονται οι λαοί της Ευρώπης κατά το δείκτη νοημοσύνης τους, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «The Times», οι λαοί που κατοικούν σε πιο ψυχρά κλίματα στη βόρεια Ευρώπη αναπτύσσουν υψηλότερο βαθμό ευφυΐας σχέση με όσους κατοικούν σε θερμότερα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Πανεπιστημίου της Β. Ιρλανδίας, το μέσο μέγεθος του εγκεφάλου των ανθρώπων στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη είναι 1.320 κυβικά εκατοστά έναντι 1.312 κυβικά εκατοστά στη νοτιοανατολική.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνάς τους, οι πιο έξυπνοι Ευρωπαίοι είναι οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί με μέσο κατά κεφαλή IQ το 107, ενώ ακολουθεί η Πολωνία με 106, η Σουηδία με 104, η Ιταλία με 102, η Αυστρία με 101, η Ελβετία με 101 και η Βρετανία με 100. Η Ελλάδα διαθέτει, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ένα μέσο κατά κεφαλή IQ της τάξεως του 95.

Πηγή: newsbeast

Ποιες χώρες έχουν τους εξυπνότερους πολίτες; Ποιες χώρες έχουν τους εξυπνότερους πολίτες; Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Δεκεμβρίου 05, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.