Χριστούγεννα στον Παλαιό Παντελεήμονα: Μια εμπειρία που θα σε κάνει να ξεχάσεις όσα ήξερες μέχρι σήμερα για τα Ελληνικά χωριά

Έτσι που έχει η κατάσταση, φέτος τα Χριστούγεννα οι περισσότεροι από εμάς θα μείνουν στην Ελλάδα, γι’ αυτό αξίζει τον κόπο μια ταξιδιωτική έρευνα προκειμένου ο καθένας μας να εντοπίσει τον ιδανικό για εκείνον προορισμό στον οποίο θα απολαύσει τις γιορτινές ημέρες στο έπακρο, ανάλογα με τα γούστα του.

Αν ανήκεις στις ρομαντικές ψυχές, τι θα έλεγες για Παλαιό Παντελεήμονα;

Ο Παλαιός Παντελεήμονας δεν είναι απλά ένα από τα πιο όμορφα χωριουδάκια της Ελλάδας, μα επιπλέον αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους λατρεύουν τα χιονισμένα, παραδοσιακά και ρομαντικής αύρας Χριστούγεννα. Στέκει χτισμένος στις πλαγιές του Ολύμπου, σε υψόμετρο που φτάνει τα 700 μέτρα και έχει θέα στον Θερμαϊκό κόλπο, στο «γαλάζιο» της Νότιας Πιερίας και στο κάστρο του Πλαταμώνα, έχοντας μάλιστα χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και κουλτούρας.

Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία του χωριού, θα θαυμάσεις τα αιωνόβια, θεόρατα πλατάνια, την εκκλησία που αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και τις παραδοσιακές ταβέρνες με τα υπέροχα μαγειρευτά.

Το χωριό ερήμωσε τη δεκαετία του ’50, όταν οι ντόπιοι μετακινήθηκαν μαζικά προς τον Νέο Παντελεήμονα. Από το 1980 και ύστερα, όμως, τα πράγματα άλλαξαν και απέκτησε τη δική του αίγλη, με φοβερή τουριστική ανάπτυξη, ωραία μαγαζιά και μοναδικά καταλύματα για κάθε γούστο. Έκτοτε, προσελκύει το ενδιαφέρον των χειμερινών παραθεριστών και διεκδικεί τεράστιο μερίδιο στην πίτα του τουρισμού της Μακεδονίας.

Την ίδια ώρα, τα μαγαζάκια με τα τοπικά προϊόντα και τα αναπαλαιωμένα κτίρια διατηρούν την παράδοση ζωντανή.

Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο του χειμώνα, τα καταλύματα αγγίζουν την απόλυτη πληρότητα, για αυτό αν σκέφτεσαι να το κάνεις αυτό το ταξίδι, μην το αφήσεις για τελευταία στιγμή.

Γιατί να επιλέξεις τον Παλαιό Παντελεήμονα

Ο Παλαιός Παντελεήμονας ενδείκνυται για χαλάρωση, γαστρονομική κραιπάλη και ξεκούραση. Παράλληλα, οι γύρω περιοχές προσφέρουν την δυνατότητα εκδρομών για δράση και περιπέτεια. Οι βόλτες στο πυκνό δάσος, η πεζοπορία και η ποδηλασία είναι τα χόμπι στα οποία μπορείς να επιδοθείς και έτσι να γνωρίσεις και τα γειτονικά χωριά.

Από τον Παλαιό Παντελεήμονα ξεκινά ένα πεζοπορικό μονοπάτι που οδηγεί στους Παλιούς Πόρους και την Άνω Σκοτίνα, χωριά απίστευτου φυσικού κάλλους, με ανυπέρβλητη θέα.

Η λίμνη Κατή

Ένα μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό και εκτείνεται μέσα στο δάσος, καταλήγει στην τεχνητή λίμνη Κατή, σε υψόμετρο 1,340 μέτρων. Πρόκειται για έναν θησαυρό αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας, μέσα την καρδιά του Ολύμπου. Γύρω από τη λίμνη -η οποία παραδόξως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό- βρίσκεται ένα τεράστιο καταπράσινο δάσος γεμάτο οξιές και έλατα.

Η διαδρομή προς τη λίμνη μπορεί να γίνει και με ποδήλατο, από προχωρημένους ή αρχάριους, αφού η διαδρομή είναι απλή και δεν έχει μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένα χωριό που αξίζει να γνωρίσεις τον χειμώνα, για να αντιληφθείς την ομορφιά της ηπειρωτικής Ελλάδας στην καλύτερη εκδοχή της. Δεν είναι τυχαίο πως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος τον επέλεξε για τα γυρίσματα της ταινίας «Μεγαλέξανδρος». Λίγα χρόνια αργότερα, στον ίδιο τόπο, ο Κώστας Κουτσομύτης, βρήκε το ιδανικό σκηνικό για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος «Ματωμένα Χώματα».

Αυτό το χωριό που εμπνέει καλλιτέχνες λόγω της μοναδικότητάς του και της εξαιρετικής θέας του, είναι εκεί για να σου χαρίσει τα πιο ιδιαίτερα Χριστούγεννα της ζωής σου.

Πηγή: ethnos

Χριστούγεννα στον Παλαιό Παντελεήμονα: Μια εμπειρία που θα σε κάνει να ξεχάσεις όσα ήξερες μέχρι σήμερα για τα Ελληνικά χωριά Χριστούγεννα στον Παλαιό Παντελεήμονα: Μια εμπειρία που θα σε κάνει να ξεχάσεις όσα ήξερες μέχρι σήμερα για τα Ελληνικά χωριά Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Δεκεμβρίου 05, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.