Τυφώνας

Στον κόσμο τίποτε δεν μένει σταθερό, όλα αλλάζουν.

Ο πόλεμος των θεών τερματίστηκε, η τάξη και η ειρήνη βασίλεψαν. Ο Δίας έγινε κυρίαρχος, όπως είδαμε, αλλά ο κίνδυνος της ανατροπής δεν είχε εκκλείψει. Η καρδιά της Γης, είχε γίνει χίλια κομμάτια. Αγανάκτηση, πόνος και οργή την κυρίευσαν για όσα συνέβησαν στα παιδιά της. Σ’ αυτή την κατάσταση, και με την καθοδήγηση της χρυσέης Αφροδίτης, αποφάσισε να ενωθεί ερωτικά με τον Τάρταρο και να φέρει στον κόσμο αυτή τη φορά ένα γέννημα του σκότους και πρόξενο του χάους.

Ο Τάρταρος συμβολίζει το βάραθρο που λειτουργεί μέσα στη Γη, κατά κάποιο τρόπο σαν υποκατάστατο, σαν ηχώ του πρωταρχικού Χάους. Είναι υπόγειος, ομιχλώδης, μια φύτρα διαφορετική από εκείνη των φωτεινών ουράνιων δυνάμεων.

Έτσι, ενώ όλα φαίνονταν ήρεμα και ειρηνικά, αναδύθηκε ένα τρομακτικό πλάσμα, ικανό να αμφισβητήσει τον Δία και τους Ολύμπιους, και να τους επιτεθεί. Ποιο είναι αυτό το πλάσμα;. Δεν είναι άλλος από τον Τυφώνα. Ο Τυφών ή Τυφωεύς είναι χθόνιος, δηλαδή γήινος. (Χθων αποκαλείται η Γη στην σκοτεινή και νύκτια όψη της, όχι η στοργική μητέρα, το ασφαλές βάθρο για όλα τα πλάσματα που κινούνται πάνω της).

Ο Τυφών έχει γιγαντιαίες διαστάσεις. Είναι ψηλότερος από όλα τα όρη, τα κεφάλια του αγγίζουν τον Ουρανό. Η έκταση των χεριών του καλύπτει το διάστημα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ενώ το σώμα του, ανθρώπινο ως τη μέση, αλλά καλυμμένο από γιγάντια φτερά, καταλήγει σε αμέτρητα κουλουριασμένα και τεράστια φίδια.

Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο και τερατώδες γέννημα της Γης με ζωώδεις και ανθρώπινες πλευρές. Κατέχει τη δύναμη του Χάους, επομένως είναι τρομακτικά δυνατός, τα μέλη του έχουν τη δύναμη των Εκατόγχειρων, οι βραχίονές του, κολλημένοι στους ώμους του, είναι ρωμαλέοι και ευλίγιστοι. Τα πόδια του πατούν γερά στη γη, είναι ακάματα και πάντα σε κίνηση.

Δεν πρόκειται για έναν βαρύ και δυσκίνητο όγκο- όπως συναντιέται κάποιες φορές σε μύθους της Εγγύς Ανατολής- αλλά για ένα ευκίνητο ον που καταφέρνει συνεχώς χτυπήματα με όλα τα άκρα του. Διαθέτει εκατό δρακοκεφαλές. Κάθε μια από αυτές έχει μια απαίσια μαύρη γλώσσα, μονίμως πεταγμένη έξω και ένα ζευγάρι μάτια (διακόσια σε σύνολο) που εξαπολύουν καυτές φλόγες, κατακαίοντας αστραπιαία όλα όσα βλέπει.

Έτσι πρωτόγονος όπως δημιουργήθηκε, θα περίμενε κανείς ή να μη μιλά καθόλου ή να γρυλίζει. Κι όμως, ο Τυφώνας μπορεί και χρησιμοποιεί πολλές και διάφορες φωνές, άλλοτε ανθρώπινες, άλλοτε θεϊκές. Όταν θυμώνει, οι κραυγές του θυμίζουν όλα τα άγρια θηρία μαζί, καθώς κάθε κεφαλή βγάζει έναν διαφορετικό ήχο. Συγχρόνως, οι συριγμοί των φιδίσιων ποδιών του μοιάζουν απόκοσμοι και τρομακτικοί.

Είναι ένα σύμφυρτο αμάλγαμα όλων των όντων που συνταιριάζει τα πιο παράταιρα χαρακτηριστικά στα εκατό δρακοκέφαλά του. Η Γη τον γέννησε και τον μεγάλωσε σε μια σπηλιά της Κιλικίας, το Τυφώνειο Άντρον, και τον ανέθρεψε υποκινώντας τον να πάρει εκδίκηση για τα φυλακισμένα του αδέλφια και να εξοντώσει τους Ολύμπιους.

Αν, λοιπόν, αυτό το χαοτικό στην όψη, τη φωνή και το βλέμμα, την κίνηση και τη δύναμη δημιούργημα υπερισχύσει, τότε η τάξη του Δία θα καταλυθεί. Η νίκη του θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του κόσμου στην πρότερη χαώδη κατάσταση, τα πάντα θα καταστραφούν- θα έρθει το τέλος του κόσμου.

Πηγή: https://www.facebook.com/TheMythologists/photos/a.266687670100436/3878527055583128/

Τυφώνας Τυφώνας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 09, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.