Ο χειμώνας στα Ελληνικά χωριά

Γεμίζουμε τη βαλίτσα μας με κασκόλ, σκουφιά και γάντια και κάνουμε μια φωτογραφική βόλτα στα όμορφα χωριά της Ελλάδας, τώρα που φορούν κι αυτά τα χειμωνιάτικά τους και σύντομα θα τα δούμε στα λευκά.

Μηλιά Ιωαννίνων

Σε υψόμετρο 1.160 μέτρων στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου, η Μηλιά είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Ηπείρου.

Αράχωβα, Παρνασσός

Χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 950 μέτρων, η Αράχωβα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Αθηναίους τον χειμώνα, τόσο για τη νυχτερινή ζωή, όσο και για το κοντινό χιονοδρομικό κέντρο.

Μακρινίτσα Πηλίου

Στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου βόρεια του Βόλου, η Μακρινίτσα είναι από τα πιο τουριστικά ορεινά χωριά της Ελλάδας με ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και εξαιρετική θέα στον Βόλο και τον Παγασητικό. Πολλοί αναφέρονται σε αυτήν ως «μπαλκόνι του Πηλίου».

Μουσθένη Καβάλας

Στους πρόποδες του όρους Παγγαίου, η Μουσθένη έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός που μετρά 1075 κατοίκους ενώ χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, τοξωτά γεφύρια και σημαντικά δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Βίκος Ιωαννίνων

Στην αφετηρία του διάσημου παγκοσμίως Φαραγγιού του Βίκου, βρίσκεται το ορεινό χωριό Βίκος, επάνω από τις πηγές του Βοϊδομάτη και περίπου 52 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων. Ανήκει στα Ζαγοροχώρια και ειδικότερα στο κεντρικό Ζαγόρι και είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, ενώ η παλιά ονομασία του ήταν Βετσικό.

Σέλι Ημαθίας

Είναι διάσημο για τα χιονοδρομικά του κέντρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι αποτελεί όμορφο προορισμό όλο το χρόνο. Είναι χτισμένο στο όρος Βέρμιο, σε υψόμετρο μέτρων, ενώ η Νάουσα απέχει από αυτό μόλις 15 χιλιόμετρα και η Βέροια 25.

Μέτσοβο, Πίνδος

Το Μέτσοβο είναι ένα πανέμορφο, γραφικό βλαχοχώρι που διακρίνεται για την αρχοντική όψη των οικισμών του, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και την έντονα παραδοσιακή ατμόσφαιρα που διατηρεί ζωντανή, σε ένα άγριο τοπίο με άπειρες φυσικές ομορφιές και σπάνια πανίδα και χλωρίδα. Δάση, ποτάμια και η τεχνητή λίμνη του Αώου, συμπληρώνουν την εικόνα ενός πραγματικά μοναδικού τοπίου.

Βοβούσα Ιωαννίνων

Στα 77 χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα, η Βοβούσα αποτελεί χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου, που σύμφωνα με την παράδοση προέκυψε από τη συνένωση τεσσάρων μικρότερων χωριών. Μέσα από το χωριό περνάει ο ποταμός Αώος, ενώ γύρω του υπάρχουν αξιόλογοι οικότοποι που φιλοξενούν πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Δημητσάνα Αρκαδίας

Σε υψόμετρο 950 μέτρων, με τους 600 φιλόξενους κατοίκους του και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του, που αποτελεί δείγμα της Γορτυνίας, η Δημητσάνα είναι μια από τις ιδανικές επιλογές για να περιπλανηθείτε σε λιθόστρωτα καλντερίμια και να πάρετε μια δόση ιστορίας. Επισκεφτείτε το Μουσείο της Δημητσάνας με είδη λαϊκής τέχνης και αρχαιολογική συλλογή, την ιστορική βιβλιοθήκη της, την παλαιά και νέα Μονή Φιλοσόφου κι αν έχετε χρόνο, κάντε βόλτα και σε άλλα κοντινά χωριά, εξίσου όμορφα, όπως τη Βυτίνα, τη Στεμνίτσα και νικήστε το κρύο με λίγο ρακόμελο!

Πηγή: clickatlife

Ο χειμώνας στα Ελληνικά χωριά Ο χειμώνας στα Ελληνικά χωριά Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.