Το BBC πήγε στην Ακρόπολη για να δοκιμάσει τα τσιμεντένια μονοπάτια

Ο Άντε Αντεπιτάν, ένας μπασκετμπολίστας με αναπηρικό αμαξίδιο, δοκίμασε το σκυρόδεμα στην Ακρόπολη για λογαριασμό του Travel Show του BBC. Εικόνα: Facebook/Travel Show


Η απόφαση των Ελληνικών αρχών να τοποθετήσουν σκυρόδεμα σε ορισμένα μονοπάτια της Ακρόπολης το 2020 εξακολουθεί να προκαλεί διαμάχη μεταξύ των αρχαιολόγων και του ευρύτερου κοινού.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, η τσιμεντοποίηση ορισμένων χώρων εντάσσεται στο πλαίσιο έργου για την παροχή βοήθειας σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

«ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άτομα με διάφορα προβλήματα έχουν το δικαίωμα να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης», ανέφερε τότε η ανακοίνωση.

Σφοδρή κόντρα κατά του μπετόν στην Ακρόπολη

Ωστόσο, η αντίθεση υπήρξε σφοδρή. Περισσότεροι από 3.500 υπογράφοντες έχουν υποστηρίξει μια ανοιχτή επιστολή στο δίκτυο ακτιβιστών Avaaz που ζητά να αφαιρεθούν οι διαδρομές και να ακυρωθούν άλλες προβλεπόμενες αλλαγές.

Πολλοί αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι λένε ότι η αποκατάσταση των μονοπατιών για τους επισκέπτες στο μνημείο χιλιετιών με σκυρόδεμα είναι μια βάρβαρη παρέμβαση.

«Είναι έγκλημα να πληγώνεις τον Βράχο, γιατί είναι μνημείο», είπε ο αρχιτέκτονας Τάσος Τανούλας, για ένα αρχαίο συγκρότημα φρουρίου και ναών που υψώνεται 150 μέτρα πάνω από την πρωτεύουσα της Ελλάδας.

«[Το μονοπάτι] επιβάλλεται αισθητικά με τη μοντέρνα του εμφάνιση και το τεράστιο μέγεθός του», δήλωσε η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Η σκηνή μιας τσιμεντένιας πόλης που βλέπουμε από την κορυφή της Ακρόπολης έχει πλέον σκαρφαλώσει στην ίδια την Ακρόπολη», πρόσθεσε η Κουτσούμπα.

Άτομα με κινητικά προβλήματα χαιρέτησαν το έργο.

«Μιλάμε για πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Ακρόπολη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004», είπε ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

«Τώρα μπορούμε να πούμε ότι κάθε άτομο με αναπηρία στον κόσμο που θέλει να επισκεφθεί την Ακρόπολη μπορεί να το κάνει», πρόσθεσε.

Κάνοντας την Ακρόπολη πιο προσιτή σε άτομα με κινητικά προβλήματα

Το BBC πήγε στην Ακρόπολη για να δοκιμάσει τα τσιμεντένια μονοπάτια και τον πρόσφατα εγκατεστημένο ανελκυστήρα για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ο Ade Adepitan παρουσιαστής του Travel Show του BBC είναι μπασκετμπολίστας με αναπηρικό αμαξίδιο σε διεθνές επίπεδο.

Στο παρελθόν, έχει πει ότι ήταν πολύ δύσκολο για επισκέπτες με κινητικά προβλήματα να ανέβουν στον λόφο και να δουν τον Παρθενώνα. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα», λέει καθώς παίρνει τον ανελκυστήρα στην κορυφή της Ακρόπολης και κινείται στα νέα τσιμεντένια μονοπάτια.

«Μετά από 40 δευτερόλεπτα στον ανελκυστήρα και χρησιμοποιώντας τα νέα προσβάσιμα μονοπάτια, μπορώ να γνωρίσω την Ακρόπολη», είπε ο Adepitan χαρούμενος.

«Ποτέ δεν ήμουν τόσο χαρούμενος που είδα σκυρόδεμα», είπε. «Ήμουν εδώ στο παρελθόν και ήταν πολύ δύσκολο να συνεχίσω».

Ο Adepitan σημείωσε ότι υπάρχουν σχέδια για να γίνει ο αρχαίος χώρος ακόμη πιο προσβάσιμος.

Το BBC πήγε στην Ακρόπολη για να δοκιμάσει τα τσιμεντένια μονοπάτια Το BBC πήγε στην Ακρόπολη για να δοκιμάσει τα τσιμεντένια μονοπάτια Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Μαΐου 11, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.